Catharina de Chasseur

Is your surname de Chasseur?

Connect to 68 de Chasseur profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Catharina de Chasseur

Birthdate:
Birthplace: Orléans, Orléans, Centre-Val de Loire, France
Death: April 12, 1541 (46-55)
The Hague, The Hague, South Holland, The Netherlands (Ter dood veroordeeld: verdronken middels "waterboarding" op de pijnbank)
Immediate Family:

Daughter of Marguerite de Chasseur
Wife of Gerrit, heer van Assendelft
Mother of Nicolaus, heer van Assendelft

Managed by: Private User
Last Updated:

About Catharina de Chasseur

historici.nl... ;

CHASSEUR, Catharina de, ook bekend als Catharina le Sasseure of Dechassoir (geb. Orléans? ca. 1490 – gest. Den Haag 11-4-1541), geëxecuteerd wegens valsemunterij. Waarschijnlijk de dochter van een herbergier uit Orléans en Margriete de Chasseur. In 1507 trouwde Catharina de Chasseur in Orléans met Gerrit van Assendelft (ca. 1487-1558), president van het Hof van Holland. Uit dit huwelijk werd voorzover bekend 1 zoon geboren.

Een onmogelijk huwelijk

Catharina de Chasseur zou een herbergiersdochter uit Orléans zijn geweest, maar dit gegeven wordt niet door de bronnen bevestigd. Zeker is wel dat zij van lage komaf was. Het huwelijk tussen Catharina de Chasseur en de negentienjarige Hollandse edelman Gerrit van Assendelft, heeft daarom alles van een klassieke ‘mesalliance’. In de historiografie is vooral de vraag gesteld waarom Van Assendelft zich tot deze verbintenis heeft laten verleiden. Als verklaringen zijn de schoonheid van Catharina en de druk van haar familie aangevoerd, maar hiervoor zijn geen harde bewijzen. Zelf meldde Van Assendelft aan het einde van zijn leven simpelweg dat hij in zijn studietijd in Orléans met haar omging, haar vervolgens tot zijn vrouw had genomen en na een halve nacht bij haar geslapen te hebben tot de conclusie kwam dat hij overhaast had gehandeld.

Naar eigen zeggen ging Van Assendelft niet lang na de huwelijksvoltrekking terug naar Holland en trof hij regelingen om te voorkomen dat zijn pasgetrouwde vrouw hem zou volgen. De Chasseur liet zich echter niet tegenhouden. Samen met haar moeder kwam zij naar Holland en daagde haar echtgenoot voor verschillende rechtbanken om hem te dwingen haar als zijn getrouwde vrouw te erkennen en te onderhouden, zoals het een edelman betaamt. Na twee jaar proces voeren werd De Chasseur in 1509 door het Hof van Holland in het gelijk gesteld. De verhouding tussen de twee was overigens niet noodzakelijkerwijs slecht te noemen. Hoewel de echtelieden vermoedelijk grotendeels in verschillende huizen in Den Haag woonden, onderhielden zij een gemeenschappelijke vriendenkring en werd rond 1517 hun zoon Klaas geboren. De familie van Gerrit bleef echter bezwaren houden tegen het huwelijk. Zijn moeder – Gerrits vader was al voor 1507 overleden – maakte duidelijk niets van haar schoondochter te willen weten door in haar testament op te nemen dat De Chasseur op geen enkele wijze mocht profiteren van de goederen die zij naliet.

In 1531, na de dood van de schoonmoeder, kwam het tot een definitieve breuk tussen De Chasseur en Van Assendelft. Waarschijnlijk mede op instigatie van een van zijn zusters stelde Van Assendelft alles in het werk om De Chasseur en hun beider zoon uit zijn testament te sluiten. De Chasseur liet het hier niet bij zitten en bracht de zaak voor de Grote Raad van Mechelen. Dit leidde in 1532 tot een compromis: De Chasseur deed afstand van alle goederen van haar man, terwijl Van Assendelft haar zeshonderd gulden per jaar toezegde en de kosten voor hun zoon op zich nam.

De val van Catharina de Chasseur

Weinig is bekend over de dagelijkse bezigheden van Catharina de Chasseur in Holland, maar uit het feit dat bij haar dood een aantal mensen nog bij haar in het krijt stond voor haar bemiddeling bij het kopen van wijn en van laken valt op te maken dat zij een zakenvrouw was. Haar fatale misstap moet vermoedelijk gezien worden tegen de achtergrond van deze handelsactiviteiten. De Chasseur had omstreeks 1540 twee jonge gezellen uit Frankrijk naar Holland laten komen. Niet lang daarna waarschuwde haar buurman Van Assendelft omdat hij ‘s nachts verdachte geluiden hoorde, alsof er metaal werd bewerkt. Van Assendelft liet een gezamenlijke vriend poolshoogte nemen bij De Chasseur, maar die kon niets verdachts ontdekken. Toen in Haarlem valse munten in omloop kwamen, raakte de bal echter aan het rollen en al gauw werd de naam van De Chasseur genoemd.

In de nacht van 11 februari 1541 werd het hele huishouden van De Chasseur onder bewaking gesteld. Naar verluidt deed De Chasseur nog vergeefse pogingen om te vluchten, maar zij werd nog dezelfde dag naar de Voorpoort in Den Haag gebracht. Twee raadsheren van het Hof van Holland drukten de cipier op het hart dat zij goed behandeld moest worden en er werd zelfs speciaal een meisje ingehuurd om te zorgen dat het haar aan niets ontbrak. In hun vonnis waren de raadsheren minder mild. De Chasseur werd op 9 april veroordeeld tot de brandstapel. Gerrit van Assendelft, die normaal gesproken het college van raadsheren voorzat, moest zich van het proces afzijdig houden. Om de eer van het Huis Van Assendelft te redden verleende landvoogdes Maria van Hongarije op verzoek van het Hof van Holland in zoverre gratie aan Catharina de Chasseur, dat de executie buiten het publieke oog zou geschieden met het zwaard of anderszins, en dat ze werd begraven in gewijde grond. In de nacht van 11 op 12 april werd het vonnis voltrokken: zij werd verdronken en daarna onmiddellijk ‘in de kerk’ begraven, zo melden de bronnen. Vermoedelijk is dit de Sint Jacobskerk geweest, maar de bronnen zijn hierover niet expliciet.

Nadat ook Van Assendelft in 1558 de laatste adem had uitgeblazen, vocht zoon Klaas de uitsluiting uit het testament van zijn vader aan. Omdat er geen juridische grond was om hem van zijn wettige erfdeel te ontslaan, werd hij spoedig in het gelijk gesteld. De familie wilde zich hier niet bij neerleggen, en de twisten over het familiebezit duurden nog tot het midden van de zeventiende eeuw voort.

Reputatie

Catharina de Chasseur komt er in de historiografie weinig positief van af, terwijl er wel veel begrip is voor de familie Van Assendelft. Craandijk vraagt zich af of zij een intrigante is geweest of een onschuldig kind dat voor de verleiding was bezweken. Hij heeft wel enig medelijden met de verstotene, maar toont vooral begrip voor de houding van haar schoonfamilie. Holleman volgt grotendeels de beoordeling van Craandijk. Van Nierop is milder in zijn oordeel: Catharina’s val is in ieder geval gedeeltelijk te wijten geweest aan de houding van de Van Assendelfts. Koene daarentegen legt de schuld geheel bij Catharina de Chasseur: wellicht een ‘gewetenloze vrouw’, of een ‘onnozel typje’, beging haar misdaad uit ‘rauwe hebzucht’. Bewust of onbewust zou zij er volgens hem misschien naar toe hebben gewerkt om betrapt te worden, om zo haar echtgenoot uit rancune met het ‘onvermijdelijke schandaal te schaden’ (Koene, 168-169).

Het tragische leven van De Chasseur moet vooral gezien worden als het gevolg van een huwelijk tussen ongelijken dat in de zestiende eeuw bij voorbaat gedoemd was te mislukken. Het is verleidelijk te speculeren over de vraag wat voor vrouw Catharina de Chasseur werkelijk was, maar vermoedelijk zal hier nooit veel met zekerheid over kunnen worden gezegd.

English - Translation

© DVN, a project of Huygens ING and OGC (UU). Source: Serge ter Braake, Chasseur, Catharina de, in: Digital Vrouwenlexicon of the Netherlands. URL: http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Chasseur [06/08/2014]

CHASSEUR, Catharina de, also known as Catharina le Sasseure or Dechassoir (born Orléans? Ca. 1490 - signed The Hague 11-4-1541), executed for counterfeiting. Probably the daughter of an innkeeper from Orléans and Margriete de Chasseur. In 1507 Catharina de Chasseur married Orléans with Gerrit van Assendelft (about 1487-1558), president of the Court of Holland. From this marriage, 1 son was born as far as known.
An impossible marriage Catharina de Chasseur would have been an innkeeper's daughter from Orléans, but this fact is not confirmed by the sources. Certainly is that she was from a low age.

The fall of Catharina de Chasseur Little is known about the daily activities of Catherine de Chasseur in Holland, but from the fact that at her death a number of people were still in debt for her mediation in buying wine and cloth is to see that she is a business woman was. Her fatal misstep must probably be seen against the background of these trading activities. The Chasseur had brought two young companions from France to Holland around 1540. Not long after, her neighbor Van Assendelft warned that he heard suspicious noises at night, as if metal had been worked on. Van Assendelft allowed a joint friend to take pole position at De Chasseur, but he could not detect anything suspicious. When counterfeit coins came into circulation in Haarlem, however, the ball started to roll and soon the name of De

On the night of February 11, 1541, the entire De Chasseur household was guarded. The Chasseur reportedly made vain attempts to flee, but she was taken to the Voorpoort in The Hague the same day. Two councilors from the Court of Holland stressed to the jailer that she had to be treated well, and even a girl was hired to make sure she did not lack anything. In their verdict the councilors were less lenient. The Chasseur was sentenced to the stake on 9 April. Gerrit van Assendelft, who normally chaired the board of councilors, had to keep aloof from the process. To save the honor of the House of Assendelft granted Regent Mary of Hungary at the request of the Court of Holland in this respect pardon Catherine de Chasseur, that the execution outside the public eye would be done with the sword or otherwise, and that she was buried in consecrated ground. The verdict was executed on the night of 11 to 12 April. Catharina was then immediately buried 'in the church', the sources report. Presumably this was the Sint Jacobskerk, but the sources are not explicit about this. After Van Assendelft had blown his last breath in 1558, son Klaas challenged the exclusion from his father's will. Because there was no legal basis to dismiss him from his legal inheritance, he was soon put in the right. The family did not want to resign themselves to this, and the quarrels about family property continued until the mid-seventeenth

Reputation Catharina de Chasseur is not very positive about it in historiography, while there is a lot of understanding for the Van Assendelft family. Craandijk wonders whether she was an intrigante or an innocent child who had succumbed to temptation. He does have some sympathy for the outcast, but he especially understands the attitude of her in-laws. Holleman largely follows Craandijk's assessment. Van Nierop is milder in his opinion: Catharina's fall is in any case partly due to the attitude of the Van Assendelfts. Koene, on the other hand, puts the blame entirely on Catharina de Chasseur: perhaps an 'unscrupulous woman', or a 'silly little character', committed her crime out of 'raw greed'. Consciously or unconsciously, according to him, she might have worked to be caught, in order to hurt her husband out of rancor with the 'inevitable scandal' (Koene, 168-169). The tragic life of De Chasseur must be seen mainly as the result of a marriage between unequalities that was doomed to fail in the sixteenth century. It is tempting to speculate about the question of what was really the case for Catherine de Chasseur, but it is unlikely that much can be said with certainty about this.

Archivalia National Archives, Brussels: Grand Council of Mechelen, inv. No. 860, Sententie 35, f. 573-575. National Archives, The Hague: Graphality accounting, accounts, inv. No. 4461, f. 28v-35v, f. 112r, f. 115r, f. 122r-v, f. 131r, f. 139r, f. 143r .; Hof van Holland, inv. No. 486, Sentance 66; inv. No. 538, Sentence 348; inv. No. 747, Sententie 77; inv. No. 1736, 16-02-1509; inv. No. 5654, f. 70r-71r .; Central Administration officials, inv. No. 97, Article 7. Literature J. Craandijk, 'The history of Claes van Assendelft', Contributions for Patriotic History and Archeology, fourth series 10 (1912) 1-3810 (1912) 1-38. FA. Holleman, Dirk van Assendelft, bailiff of Breda and de Zijnen (Zutphen 1953) 240-260, 492. H.F.K. van Nierop, From knights to regents. The Dutch nobility in the sixteenth and first half of the seventeenth century (Amsterdam 1990) 74-77. J.D. Tracy, Holland under Habsburg rule, 1506-1566. The formation of a body-politic (Berkely 1990) 189-190, 278. B. Koene, For God, Count and Sex: the chronicle of the knights of Assendelft (Hilversum 2005) 156-195. S. ter Braake, 'Catharina de Chasseur. The romance of a girl from Orléans, Madoc. Magazine about the Middle Ages 21 (2007) 140-147. C. de Graaf, 'Den valscher den ketel (?): Punishments of coin crimes in Holland, Zeeland and Utrecht, ca. 1300 - ca. 1600', Yearbook for Mint and Medal 82 (1995) 77-179, there 118- 119. S. ter Braake, Around the Binnenhof. Twenty Hague histories from the sixteenth century (Hilversum 2012) 44-50.

Author: Serge ter Braake

view all

Catharina de Chasseur's Timeline

1490
1490
Orléans, Orléans, Centre-Val de Loire, France
1514
1514
Orléans, Loiret, Centre, France
1541
April 12, 1541
Age 51
The Hague, The Hague, South Holland, The Netherlands