Christen Skakkson Lystrup

Is your surname Lystrup?

Connect to 202 Lystrup profiles on Geni

Christen Skakkson Lystrup's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Christen Skakkson Lystrup

Also Known As: "Skakson", "Skaksøn", "Skaksen"
Birthdate:
Birthplace: Kaupanger, Sogndal, Sogn og Fjordane, Norway
Death: 1693 (84-85)
Vestreim, Kaupanger, Sogndal, Sogn og Fjordane, Norway
Immediate Family:

Son of Skakk Christenson Lystrup and Inga Olufsdotter Lystrup
Husband of Berete Jakopsdotter
Father of Mette Marie Christensdatter Lystrup; Skakk Christenson Lystrup; Nils Christensen Lystrup; Marie Christensdtr Lystrup; Ingrid Christensdtr Lystrup and 1 other
Brother of Gjertrud Schacksdtr Lystrup; Anne Schacksdtr Lystrup; Torbjørn Schacksøn Lystrup; Oluf Schacksøn Lystrup and Laurits Schacksøn Lystrup
Half brother of Ole Schachsen Lystrup; Nils Schaksen Barland; Kristen; Lauritz and Helga Schaksdatter Barland

Occupation: gård på Vestrheim
Managed by: Alf-Egil Skjeldestad
Last Updated:

About Christen Skakkson Lystrup

Christen Schacksøn Lystrup, f. 1608 bodde på Westerheim 1664. I
1685 solgte han og broren LAuritz deres andel i Ulvin på Ringsaker til
John Sjursen Ulvin.

Stadfest skrivet på nynorsk:
https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2012052224008?searchT...

"Eit stempla dokument datert 23/3 1685 frå Lokalia Ringsager N.R.A. har følgjande underskrifter: 1. Christen Schachssen. 2. Lauritz Schachssen. 3. Schach Christensen. 4. Schach Larssen. 5. Ole Johans Tionium. 6. Halfuor Hochenssen Øye. Salget gjeld: Ein odelsgard, Wlfuen, i Ringsager sogn i Bretems anneks. Seljarar er 1 og 2 med samtykke frå hustruene deira, Berete Jakobsdatter og Elli Kolbensdatter. Nr. 1 si del er 1 hud, nr. 2 si del er 2 huder. Kjøpar er Jon Siurssen Wlfue, med hustru og barn."

https://groups.google.com/g/no.slekt.etterlysning/c/Lz3KnflrWTo

Supplik fra Lars, Christen og Olle Skakksønner i Sogndal, 12. juni 1661.
Originalen med 3 segl i RA. Danske Kanselli Skapsaker. Skap 9 pk. 156, merket 12. Stormektige høiborne første, allernaadigste herre og konge [etc.] Deres Kongelige Majestet, fattige undersåttere og tjenere, av høye årsaker mest ydmykt og underdanigst har fremført, siden vår avdøde far ved navn Schach Christensen for en tid tilbake, på grunn av stor nød i våre umyndige år, pantsatte en del av vår odelseiendom, beliggende i Indre Sogn, Bergenhus len, i Kopangers anneks, til en fogd i Sogn ved navn Giødde Pedersen. Mens samme eiendom nå er pantsatt, har nevnte Giøde Pedersen kommet i velstand, men på grunn av grove forseelser rømte landet og disse lovlige kongerikene, og av den grunn er samme vår pantsatte jordeiendom, sammen med hans egen eiendom, dømt under kronen.
I mellomtiden har nevnte Giøde Pedersen vært utenfor riket i 18 år, der vår avdøde far Schach Christensøn i den tiden har bedt fogden Anders Larsen om å innløse samme pantsatte odelsjord for rede penger. Denne loven og kongelige statutter gir rett til å løse inn fritt odelsbåren jord som forfedrene har pantsatt, uten motsetning, noe som likevel vår avdøde far den gang ble avslått på grunn av Giøde Pedersens forseelse i å bli dømt under kronen. Etter disse 18 årene har nevnte Giøde Pedersen etter kongelig oppreisning kommet tilbake til landet, sikret seg eiendommer og gårder, har nå å overlate til oss vår fars odelseiendom vil løse. Dette har blitt avvist for oss, og enda mindre får vi se eller høre vår avdøde fars pantsatte brevformulering.
I mellomtiden er nevnte gård og eiendom med mer overdratt til den ærverdige avdøde, Iffer Vindt, fra hvilket tidspunkt vår avdøde fars gods ble adelige frigårder, og en del tjenere. Av denne grunn har vi, fattige mennesker, på grunn av den tidligere fogden Giøde Pedersens ulovlige handtering, blitt forstøtt fra vår rette fars odelsarv og rett, noe som vi med rette odelsbrev vil bevise, at vi med all rett eier, og vi som arvinger til nevnte gård er odelsberettiget, har ikke blitt verdige til det minste for årlig rett til å besitte eller bruke, mens en del av det er overlat til fremmede og utlendinger og er gitt som odelsjord, som daglig bruker vår mark og eiendom.
Derfor ber vi, fattige mennesker, mest underdanigst om Hans Kongelige nåde og gunst, med ydmyk og underdanig bønn, om at vår fars odelsarv må få lov til å løses inn, etter vår avdøde fars pantsatte brevformulering, som vi gjennom så lang tid, med umodne og rettferdige årsaker, har blitt nektet gjennom forskjellige omstendigheter og tilfeller. Den hjelpen og kongelige føringen som er vår høyeste rett, vil Gud allmektig belønne, og vi som pliktige og tro undersåttere, med all hørsomhet og lydighet, vil være rørt av liv og blod, samt være vel nøgde med å ønske Hans Kongelige Majestet all den mest adelige og evige velsignelse til sjel og liv. Fra Væsteremb den 12. juni 1661.
Erich Fluemb lensmann over Sogendals skibbredde, og av almuen utnevnt til å reise til Hans Kongelige Majestet for å hylle, har vi vennlig bedt om å presentere denne vår enfoldige bønn til vår allernaadigste herre og høyvise råd, til viten under våre vanlige segl. Gjort som over. Lars Sckachsø

view all

Christen Skakkson Lystrup's Timeline

1608
1608
Kaupanger, Sogndal, Sogn og Fjordane, Norway
1632
1632
Kaupanger, Sogn Og Fjordane, Norge (Norway)
1646
1646
Vestreim, Sogndal, Norway
1649
1649
1650
1650
1652
1652
1655
1655
1693
1693
Age 85
Vestreim, Kaupanger, Sogndal, Sogn og Fjordane, Norway
????
Til Vestreim