Don Ivan Grubišić, Dr.

Is your surname Grubišić?

Research the Grubišić family

Don Ivan Grubišić, Dr.'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Don Ivan Grubišić, Dr.

Birthdate:
Birthplace: Dicmo, Općina Dicmo, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
Death: March 19, 2017 (80)
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Dicmo, Općina Dicmo, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:

About Don Ivan Grubišić, Dr.

Ivan Grubišić (Dicmo, 20. lipnja 1936. - 19. ožujka 2017.), hrvatski katolički prezbiter i političar.

Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku". Vodstvo Katoličke Crkve mu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom nije dozvoljeno no on se nije obazirao na te zabrane. Zbog toga mu je Splitsko-makarska nadbiskupija, tj. nadbiskup Marin Barišić izrekao kaznu obustave – suspenzije vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela zbog toga.[1] Grubišić se žalio , no Vatikanska Kongregacija za kler odbila je njegovu žalbu.[2] Bez obzira na suspenziju Grubišić je nastavio s političkim djelovanjem. Njegov poliički aktivizam je od početka privlačio pažnju javnosti budući da su njegovi stavovi često bili jako različiti od stavova većine svećenstva unutar Hrvatske. Zalagao se za reviziju pa čak i raskid Vatikanskih ugovora[3][4] između Republike Hrvatske i Svete stolice pa čačime bi se smanjila količina novca koju godišnje R. Hrvatska daje Katoličkoj Crkvi. Također se protivio nastavi vjeronauka u državnima školama.[5]

Postignuća i nagrade

Bio je inicijator i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split –"Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine.

Don Ivan Grubišić rođen je u Dicmu 20. lipnja 1936.godine,a umro je jutros 19. ožujka 2017. u Domu za umirovljene svećenike u Splitu. Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu. Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi zvanoj "Savez za građansku i etičnu Hrvatsku". Vodstvo Katoličke Crkve mu je branilo od početka kandidaturu za aktivno bavljenje politikom,ali on se nije obazirao na te zabrane. Zbog toga mu je Splitsko-makarska nadbiskupija, tj. nadbiskup Marin Barišić izrekao kaznu obustave – suspenzije vršenja ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećenićkog odjela. Don Ivan Grubišić se žalio. Vatikanska Kongregacija za kler odbila je njegovu žalbu. Bez obzira na suspenziju nastavio je s političkim djelovanjem. Njegov politički aktivizam je od početka privlačio pažnju javnosti budući da su njegovi stavovi često bili jako različiti od stavova većine svećenstva unutar Hrvatske. Zalagao se za reviziju, pa čak i raskid Vatikanskih ugovora između Republike Hrvatske i Svete stolice čime bi se smanjila količina novca koju godišnje.Hrvatska daje Katoličkoj Crkvi. Također se protivio nastavi vjeronauka u državnima školama.Na Veliki četvrtak prošle godine nadbiskup Barišić je ukinuo suspenziju i don Ivan je opet mogao obavljati svećenićke dužnosti. Inicijator je i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split –"Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Bio je pokretač i odgovorni urednik časopisa Dijalog. Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine. U Splitu su Don Ivana i voljeli i osporavali.

view all

Don Ivan Grubišić, Dr.'s Timeline

1936
June 20, 1936
Dicmo, Općina Dicmo, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia
2017
March 19, 2017
Age 80
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
????
Dicmo, Općina Dicmo, Splitsko-dalmatinska županija, Croatia