Elak, 60th King of the Huns

Is your surname of the Huns?

Research the of the Huns family

Elak, 60th King of the Huns's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ellak of The Huns of the Huns, 60th King

French: Ellac Des Huns, Grand Roi des Huns
Also Known As: "Илак", "Елак", "Ил", "Илдус", "Илан", "Еллак", "Ellac", "Ilek"
Birthdate:
Death: 454 (33-42)
Nedao (He was killed in the Battle of Nedao)
Immediate Family:

Son of Attila the Hun, "Scourge of God", King of the Huns and Kreka
Brother of Dengizich, 62nd King of the Huns and Ernak, King of Huns
Half brother of Hernac

Occupation: King of Huns 453-454, Høvding over Hunnere
Managed by: Henn Sarv
Last Updated:

About Elak, 60th King of the Huns

ID: I63384

Name: Elak of the Huns

Prefix: King

Given Name: Elak

Surname: of the Huns

Sex: M

_UID: EB466059751ED043A64FF2F4E5599B3F83AD

Change Date: 7 Jul 2005

Birth: 416

Death: 451

Father: ATTILA @ OF THE HUNS b: 392

Mother: Julia Gratia Honoria

Marriage 1 Spouse Unknown

Children

Escam of the Huns b: ABT 440

Forrás / Source:

http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=jdp-fam&i...

Ellac

From Wikipedia, the free encyclopedia

Ellac was the oldest son and successor of Attila the Hun in the Hunnic Empire. His reign lasted only 2 years, from AD 453 to 454, when he was killed in the Battle of Nedao. He was succeeded by Dengizich.

Forrás / Source:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ellac

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nedao


http://www.astrohoroscope.info/BULlGARI_I_TURKI.htm


Father: Attila, born ca. 395 / 406, and died 16th March 453. Mother: Kreka / (Erekan).

Son of Khan Attila : Ellak, born ca. 416, and died 454

His son is maybe ? : Khan Aidan, born 442, and died 532. - Кан Аудан b. 442 d. 532 : Син на Илан - ( Son of Ellak of The Huns )

О Elak, 60th King of the Huns (русский)

Наследници на кан Атила са тримата негови синове: Илак, Дизингих /Хурса/ и Ирник. След неговата смърт държавната отговорност поема най-големият му син КАН ИЛАК 453-454. Преждевременната и неестествена смърт на най-великия държавник, уважаван дори и от враговете, уважаван и обичан от своите народи и войска, както и резултатите от следствието за причините за неговата смърт, породило разногласия. Разногласията в Кинешът-Народният събор се пренесли и в обществото на армията и народа. Като едно ехо...са останали множество легенди всред европейските и азиатските народи от Тихия океан до Атлантика, на множество народи и тяхното уважение към великия кан Атила. В резултат на противоречията в Кинешът-Народният събор настъпило РАЗЦЕПЛЕНИЕ. Част от военноначалниците били за незабавна атака към град Рим. Друга част от военноначалниците, на основание следствието, били привърженици на атака и наказателна операция спрямо Константинопол.

Трета част, с предимно стари сарматски родове и хунски военноначалници, възприели тактиката за оттегляне на Изток. Трите посоки на разногласия прерастнали във вълнения всред народа и войската. Усилията на Кан Илак за помирение и единодействие завършили с неуспех. Той бил убит при “междуособици и бунтове край река Недау”, както се твърди в съвременната историография! Поради заличени, скрити или унищожени оригинални източници за убийството на Кан Илак, в съвременната историография е останало поне едно достойнство “...при сражение...”!? Тук се налага да отбележим един немаловажен фрагмент от сведенията на Приск, че по времето на неговата мисия в столицата на кан Атила, поради византийски интриги в централната част на държавата-северното Причерноморие, на Илак се наложило да въведе ред. На връщане, обаче, паднал от коня и си счупил дясната ръка. След убийството на кан Илак, държавната отговорност поема вторият син на Атила. Генералите отцепници, които отказали да се подчинят на заповедите на кан Илак и били твърдо убедени, че отговорността и възмездието за смъртта на Атила следва да понесе Рим, се организирали и го опустошили. Това е т.н. нашествие на “вандалите” на ГЕЙЗЕ-РИК и ХУНЕ-РИК. Първият от тези двама генерали, които носят отговорност за опустошението на град Рим, има готски произход. Вторият генерал е от хунски произход. Неговите армии,/ в състав етнически монголоидни хуни и индоевропеидни алани /, след опустошаването на град Рим, по споразумение на двамата пълководци, са пренасочени към северното крайбрежие на Африка със цел да бъде превзет укрепения град Картаген.