Elak, 60th king of the Huns

public profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ellak

Also Known As: "Илак", "Елак", "Ил", "Илдус", "Илан", "Еллак", "Ellac", "Ilek"
Birthdate:
Death: 454 (33-42)
Nedao (He was killed in the Battle of Nedao)
Immediate Family:

Son of Attila the Hun, "Scourge of God", King of the Huns and Kreka
Brother of Dengizich, 62nd king of the Huns and Ernak, 64th king of the Huns

Occupation: King of Huns 453-454, Høvding over Hunnere
Managed by: Henn Sarv
Last Updated:

About Elak, 60th king of the Huns

ID: I63384

Name: Elak of the Huns

Prefix: King

Given Name: Elak

Surname: of the Huns

Sex: M

_UID: EB466059751ED043A64FF2F4E5599B3F83AD

Change Date: 7 Jul 2005

Birth: 416

Death: 451

Father: ATTILA @ OF THE HUNS b: 392

Mother: Julia Gratia Honoria

Marriage 1 Spouse Unknown

Children

Escam of the Huns b: ABT 440

Forrás / Source:

http://wc.rootsweb.ancestry.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=jdp-fam&i...

Ellac

From Wikipedia, the free encyclopedia

Ellac was the oldest son and successor of Attila the Hun in the Hunnic Empire. His reign lasted only 2 years, from AD 453 to 454, when he was killed in the Battle of Nedao. He was succeeded by Dengizich.

Forrás / Source:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ellac

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Nedao


http://www.astrohoroscope.info/BULlGARI_I_TURKI.htmFather: Attila, born ca. 395 / 406, and died 16th March 453. Mother: Kreka / (Erekan).

Son of Khan Attila : Ellak, born ca. 416, and died 454

His son is maybe ? : Khan Aidan, born 442, and died 532. - Кан Аудан b. 442 d. 532 : Син на Илан - ( Son of Ellak of The Huns )

О Elak, 60th king of the Huns (русский)

Наследници на кан Атила са тримата негови синове: Илак, Дизингих /Хурса/ и Ирник. След неговата смърт държавната отговорност поема най-големият му син КАН ИЛАК 453-454. Преждевременната и неестествена смърт на най-великия държавник, уважаван дори и от враговете, уважаван и обичан от своите народи и войска, както и резултатите от следствието за причините за неговата смърт, породило разногласия. Разногласията в Кинешът-Народният събор се пренесли и в обществото на армията и народа. Като едно ехо...са останали множество легенди всред европейските и азиатските народи от Тихия океан до Атлантика, на множество народи и тяхното уважение към великия кан Атила. В резултат на противоречията в Кинешът-Народният събор настъпило РАЗЦЕПЛЕНИЕ. Част от военноначалниците били за незабавна атака към град Рим. Друга част от военноначалниците, на основание следствието, били привърженици на атака и наказателна операция спрямо Константинопол.

Трета част, с предимно стари сарматски родове и хунски военноначалници, възприели тактиката за оттегляне на Изток. Трите посоки на разногласия прерастнали във вълнения всред народа и войската. Усилията на Кан Илак за помирение и единодействие завършили с неуспех. Той бил убит при “междуособици и бунтове край река Недау”, както се твърди в съвременната историография! Поради заличени, скрити или унищожени оригинални източници за убийството на Кан Илак, в съвременната историография е останало поне едно достойнство “...при сражение...”!? Тук се налага да отбележим един немаловажен фрагмент от сведенията на Приск, че по времето на неговата мисия в столицата на кан Атила, поради византийски интриги в централната част на държавата-северното Причерноморие, на Илак се наложило да въведе ред. На връщане, обаче, паднал от коня и си счупил дясната ръка. След убийството на кан Илак, държавната отговорност поема вторият син на Атила. Генералите отцепници, които отказали да се подчинят на заповедите на кан Илак и били твърдо убедени, че отговорността и възмездието за смъртта на Атила следва да понесе Рим, се организирали и го опустошили. Това е т.н. нашествие на “вандалите” на ГЕЙЗЕ-РИК и ХУНЕ-РИК. Първият от тези двама генерали, които носят отговорност за опустошението на град Рим, има готски произход. Вторият генерал е от хунски произход. Неговите армии,/ в състав етнически монголоидни хуни и индоевропеидни алани /, след опустошаването на град Рим, по споразумение на двамата пълководци, са пренасочени към северното крайбрежие на Африка със цел да бъде превзет укрепения град Картаген.