Emilie Flygare Carlén

Is your surname Flygare-Carlén?

Research the Flygare-Carlén family

Emilie Flygare Carlén's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Emilie Flygare-Carlén (Smith)

Birthdate: (84)
Birthplace: Strömstad (O), Sweden
Death: February 05, 1892 (84)
Stockholm, Sweden
Place of Burial: Norra begravningsplatsen i Solna
Immediate Family:

Daughter of Rutger Smith and Margareta Stiegler
Wife of Johan Gabriel Carlén; Axel Flygare and Jakob Reinhold Dalin
Mother of Carl Wilhelm Edvard Flygare; Edvard Flygare; Margaretha Flygare; dog späd Flygare; död späd Flygare and 1 other
Sister of Johan Gustaf Smith; Catharina Margreta Smith; Carl Peter Smith; Julia Constancia Smith; Rutger Vilhelm Smith and 9 others

Occupation: Författare, Author
Managed by: Private User
Last Updated:

About Emilie Flygare Carlén

Författare.

Emelie var den yngsta av 14 syskon, dotter till Margareta Stiegler och handlaren och sjökaptenen Rutger Smith som på mödernet var av skotsk släkt. Barndomshemmet var ganska fint och de hade det bra ställt. Redan som 12-åring fick hon följa med sin far på fraktresor vid Bohuskusten. När hon var sjutton fick hon ta eget ansvar för en båt; de miljöer som hon skriver om i sina bohusböcker har hon själv upplevt.

Hon gifte sig 1827 med läkaren Axel Flygare, och de fick 4 barn tillsammans. Två av dessa dog som spädbarn. Familjen bodde i Sunnerbo, där maken arbetade som provinsialläkare. 1833 år dog maken och Emelie blev änka. Hon och barnen flyttade åter till hembygden. Efter en liten tid så förlovade hon sig med en jurist som hette Jakob Reinhold Dalin. Hon blev havande, men innan paret hunnit gifta sig fick Dalin kallbrand i ett ben och dog strax innan bröllopet. 1836 föddes en dotter, Rosaura, som året efter adopterades bort till Reinhold Dalins släktingar. Samma år dog Emelies dotter Mimmi.

Författarskapet

Det var efter 1836 - och därmed efter de många tragiska händelser som skett i hennes liv - som hon började skriva på allvar. Sin första roman, Valdemar Klein skrev hon på hösten 1837. Den gavs 1838 ut under pseudonymen Fru F. Hon skrev för att överleva, med det självförtroende som hennes far gett henne. I Minnen av svenskt författarliv skrev hon såhär: ”Jag hade mognat i allvarlig mening, jag hade vistats i olika provinser och kommit i beröring med många samhällsklasser. Jag hade lärt mig känna och lida med andra. Jag skulle således icke fantisera ihop min bok, jag skulle taga den ur livet.”

Hennes böcker gjorde henne snabbt populär och hon flyttade till Stockholm där hon gifte sig med Johan Gabriel Carlén. Hon skrev sju romaner på fyra år och kunde försörja sig och sin son på sitt skrivande. Hon hade god kontakt med sin bror Edvard Smith i Strömstad och det var hans idé att utge böckerna till Barndomsmiljön i Bohuslän. Hennes första skärgårdsroman blev Rosen på Tistelön som blev en braksuccé. Självbiografin Skuggspel. Tidsmålningar och ungdomsbilder kom ut 1865. En krönika om Strömstad blev hennes sista betydande verk.

Flygare-Carlén kan på grund av sina val av ämnen och miljöer samt hennes framsynthet och moraliska hållning ses som en pionjär i svensk litteratur. Hon skrev om det landskap, de verksamheter och den samhällsstämning som hon själv var förtrogen med.

Flygare-Carlén blev änka 1875 och överlevde även sina barn. Hon dog 1892, 85 år gammal. Då var hon ruinerad efter en felslagen spekulation.

Referenser:

view all 12

Emilie Flygare Carlén's Timeline

1807
August 8, 1807
Strömstad (O), Sweden
1829
December 1, 1829
Age 22
December 1, 1829
Age 22
1831
1831
Age 23
1836
May 9, 1836
Age 28
Lerdal, Dalsland, Sverige
1892
February 5, 1892
Age 84
Stockholm, Sweden
February 14, 1892
Age 84
Norra begravningsplatsen i Solna
????