Even Bernhard Stenersen

Is your surname Stenersen?

Research the Stenersen family

Even Bernhard Stenersen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Even Bernhard Stenersen

Even Stenersen ble født i 1780 i Nannestad. Slekta hans kom fra Gausdal. Han ble først ansatt i forretningen til Jens Moestue i Christiania og tok selv borgerskap som kjøpmann i 1802. Han ble premierløytnant i borgerkorpset og stadskaptein. Dessuten var han skipsmegler og vekselmegler. Han drev brenneri av egen kornproduksjon, maltfabrikk og sukkerraffineri på Stenersløkka i Sukkerhusgata på østsiden av den nåværende Stenersgata. Dessuten drev han med trelasthandel og salg av forsyninger til skip og handel med bønder og byfolk. Han var trolig ansvarlig for Smalvolden teglverk.
Han var stortingsmann fra Christiania i 1821 og 1822. Ifølge biskop Pavel var Stenersen den skikkeligste av de tre valgte kjøpmenn fra Christiania. Even Stenersen var i Stortinget med på å behandle blant annet brennevinsloven og brennevinsbrenning på landet hvor han selv hadde store interesser.

Even Stenersen bodde i Brugata inntil han kjøpte Tveten gård med 1000 mål innmark og 500 mål skog i 1810. Seinere vekslet han bosted mellom Brugata og Tveten gård. Samme år giftet han seg med kjøpmannsdattera Christence Enger. Hun sørget for planting av trær og blomster på gården og plantet den lange aspe- og askealleen opp til gården. Den ble kalt «Fru Evens allé». På den tiden, da kvinnene var umyndige, var det helt vanlig at de ble omtalt med navnet til sine ektemenn. Even Stenersen utbedret og moderniserte Tveten gård. Gården hadde da 64 kyr og 70 griser. Han tjente svært mye på salg av melk og produksjon av brennevin.Even og Christence hadde barna Carl August (død året etter han ble født), Edvard Christoffer, Emilie Marie, Julius Martinus, Stener Johannes, Eveline Christence, Christiane Auguste, Alexander Magnus og Franz Henrik. En folketelling fra 1832 forteller at det bodde 11 andre personer på gården pluss en husmannsfamilie på plassen Smalvold.

Kjeglespillet, som ligner litt på bowling, blomstret opp som selskapslek i overklassen rundt 1850. Mange rikmenn bygde kjeglebaner på sin eiendom. På Tveten ble en kjeglebane anlagt nedenfor hovedbygningen ved en bjørkelund hvor det også var flere lysthus med smale spaserganger mellom de grønne hekkene. Her ble hagefester holdt, og de unge menn kunne svinge sin dame i en grasiøs menuett eller virvle henne rundt i en polka. Det ble ført et svært selskapelig liv på Tveten gård. Kjeglespillet ble kombinert med sosialt samvær, servering og drikk.

Even Stenersen hadde store skoger på Hadeland. På vinterføre ble trelasten fraktet ned til hovedstaden hvor han hadde opplagsplass ved det nåværende Jernbanetorget. Brannen av uforsikrede planker på tomtene i Christiania i 1819 førte til konkurser for flere stormenn i byens næringsliv. Even Stenersen, som var blitt søkkrik på sin brennevinshandel og salg av melk, led enorme tap på grunn av brannen. Han ble avhengig av Jørgen Young som var en tøff kreditor. Even Stenersen måtte låne mye penger, og han var ikke alltid like presis med å tilbakebetale. 70 långivere meldte sine krav til Skifteretten, men han klarte å gjøre opp for seg og ble ikke slått konkurs.