Fanika Fani Brlić

Is your surname Brlić?

Research the Brlić family

Fanika Fani Brlić's Geni Profile

Records for Fanika Fani Brlić

779 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Fanika Fani Brlić (pl. Daubachy Doljska)

Croatian: Fanika Fani Brlić (Daubachy Doljska), German: Francisca (Fanny) Brlić (Daubachy de Dolje)
Birthdate: (50)
Birthplace: Zagreb, City of Zagreb, Croatia
Death: January 10, 1883 (50)
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
Immediate Family:

Daughter of Ivan Nepomuk Daubachy Doljski and Vjekoslava (Louisa, Alojzija) Daubachy de Dolje
Wife of Andrija Torkvat Brlić and Ignjat Brlić, Dr.
Mother of Vatroslav Brlić; Dobroslav Brlić; Tugomila Brlić and Božidar Brlić
Sister of Mirko (Emerik) Daubachy de Dolje; Rozalija Kamauf von Podgora; Ivana Nepomuka pl. Vancaš; Josephina pl. Jelačić Bužimski; Ivan Daubachy de Dolje and 1 other

Occupation: paintress
Managed by: Milivoj Vranješ (C)
Last Updated:

About Fanika Fani Brlić

Hrvatska slikarica!


Vila "Brlićevac" zaštićeni je spomenik kulture i jedan od malobrojnih sačuvanih ljetnikovaca Brodskog vinogorja. Podignuta je u blizini staroga "Brlićevog čardaka" u sklopu velikog obiteljskog vinograda kojega je osnovao vjerojatno još Mato Brlić. "Brlićevac" je građen negdje od 1877. do 1880. prema zamisli hrvatske slikarice Fanike Brlić r. Daubachy-Doljske (1830.-1883.) , supruge Andrije Torkvata Brlića a poslije njegove smrti i brata mu dr. Ignjata Brlića i majke Ivanina muža Vatroslava. Ljetnikovac je izgrađen u tada modernom "alpskom stilu", po uzoru na "Švicarsku kuću" u zagrebačkom Maksimiru, a u kombinaciji s lokalnom tradicijom graničarskih čardaka. U početku je služila kao lovačka kuća za jednodnevne zabave, da bi doskora bila pretvorena u obiteljski ljetnikovac. Tradicija je duža od 100 godina da članovi obitelji Brlić u njoj provode ljetni dio godine, pa je tako bilo i u Ivanino vrijeme a i danas. Kuću je naslijedio Ivanin unuk, prof. emeritus dr. sc. Vuk Milčić (1921.-2008.) koji je ljetnikovac rado otvarao posjetiteljima, posebno djeci, iz cijele Hrvatske.

BIOGRAFIJA: Iz godine rođenja se vidi da je najstarija među slikaricama iz Donacije. Kao što 1975. o ovoj autorici reče dr. Anka Simić Bulat (istaknuta povjesničarka umjetnosti, najznačajnija za poznavanje života i djela ove slikarice) Fanny se rodila i mladost provela u najljepšem predjelu Zagreba u Visokoj ulici s pogledom na šumu Tuškanac. Otac, protomedicus Hrvatske i Slavonije, cijeneći umjetničku nadarenost, omogućuje svom šestom djetetu pouku kod vrsnih slikara koji su se tada nalazili u Zagrebu. Već sa trinaest godina bila je sposobna izraditi litografiju. Na Silvestrovo 1849. upoznala je mladog političara Andriju Torkvat Brlića (1826.-1868.). Vjenčat će se tek dvanaest godina kasnije i imat će troje djece. Fanikin sin Vatroslav postat će 1892. suprug Ivane Mažuranić, buduće slavne hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. Fanikin prvi suprug umro je s 42 godine. Četiri godine nakon njegove smrti Fanika se preudala za njegova brata Ignjata. Ali ni ona sama nije doživjela starost. Iz godina vjenčanja Vatroslava i Ivane vidljivo je da Ivana u kući Brlićevih u Slavonskom brodu više nije zatekla svoju talentiranu svekrvu slikaricu, ali da joj se divila, vidi se po tome što je njezinu slikarsku ostavštinu brižno sredila i čuvala, a tu brigu je Ivana prenijela i na svoje potomke sve do Domovinskog rata kad je zbirka Brlić raspršena pa time i opus Fanny Daubachy.

view all

Fanika Fani Brlić's Timeline

1832
March 10, 1832
Zagreb, City of Zagreb, Croatia
1862
July 25, 1862
Age 30
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
1864
1864
Age 31
1865
1865
Age 32
1883
January 10, 1883
Age 50
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
????