Fanika Fani Brlić

public profile

您也姓Brlić吗?

考证Brlić氏源流

Fanika Fani Brlić的个人主页

Records for Fanika Fani Brlić

736 Records

与你的亲人和朋友分享你的家族树和家庭相册

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Fanika Fani Brlić (pl. Daubachy Doljska)

Croatian: Fanika Fani Brlić (Daubachy Doljska), German: Francisca (Fanny) Brlić (Daubachy de Dolje)
生日 (50)
出生地 Zagreb, City of Zagreb, Croatia
逝世 1883年1月10日 (50)
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
直接亲属

Ivan Nepomuk Daubachy DoljskiVjekoslava (Louisa, Alojzija) Daubachy de Dolje之女
Andrija Torkvat BrlićIgnjat Brlić, Dr.的妻子
Vatroslav Brlić; Dobroslav Brlić; Tugomila BrlićBožidar Brlić之母
Mirko (Emerik) Daubachy de Dolje; Rozalija Kamauf von Podgora; Ivana Nepomuka pl. Vancaš; Josephina pl. Jelačić Bužimski; Ivan Daubachy de Dolje另外1个的姐妹

Occupation: paintress
管理员 Milivoj Vranješ (C)
最近更新

About Fanika Fani Brlić

Hrvatska slikarica!


Vila "Brlićevac" zaštićeni je spomenik kulture i jedan od malobrojnih sačuvanih ljetnikovaca Brodskog vinogorja. Podignuta je u blizini staroga "Brlićevog čardaka" u sklopu velikog obiteljskog vinograda kojega je osnovao vjerojatno još Mato Brlić. "Brlićevac" je građen negdje od 1877. do 1880. prema zamisli hrvatske slikarice Fanike Brlić r. Daubachy-Doljske (1830.-1883.) , supruge Andrije Torkvata Brlića a poslije njegove smrti i brata mu dr. Ignjata Brlića i majke Ivanina muža Vatroslava. Ljetnikovac je izgrađen u tada modernom "alpskom stilu", po uzoru na "Švicarsku kuću" u zagrebačkom Maksimiru, a u kombinaciji s lokalnom tradicijom graničarskih čardaka. U početku je služila kao lovačka kuća za jednodnevne zabave, da bi doskora bila pretvorena u obiteljski ljetnikovac. Tradicija je duža od 100 godina da članovi obitelji Brlić u njoj provode ljetni dio godine, pa je tako bilo i u Ivanino vrijeme a i danas. Kuću je naslijedio Ivanin unuk, prof. emeritus dr. sc. Vuk Milčić (1921.-2008.) koji je ljetnikovac rado otvarao posjetiteljima, posebno djeci, iz cijele Hrvatske.

BIOGRAFIJA: Iz godine rođenja se vidi da je najstarija među slikaricama iz Donacije. Kao što 1975. o ovoj autorici reče dr. Anka Simić Bulat (istaknuta povjesničarka umjetnosti, najznačajnija za poznavanje života i djela ove slikarice) Fanny se rodila i mladost provela u najljepšem predjelu Zagreba u Visokoj ulici s pogledom na šumu Tuškanac. Otac, protomedicus Hrvatske i Slavonije, cijeneći umjetničku nadarenost, omogućuje svom šestom djetetu pouku kod vrsnih slikara koji su se tada nalazili u Zagrebu. Već sa trinaest godina bila je sposobna izraditi litografiju. Na Silvestrovo 1849. upoznala je mladog političara Andriju Torkvat Brlića (1826.-1868.). Vjenčat će se tek dvanaest godina kasnije i imat će troje djece. Fanikin sin Vatroslav postat će 1892. suprug Ivane Mažuranić, buduće slavne hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. Fanikin prvi suprug umro je s 42 godine. Četiri godine nakon njegove smrti Fanika se preudala za njegova brata Ignjata. Ali ni ona sama nije doživjela starost. Iz godina vjenčanja Vatroslava i Ivane vidljivo je da Ivana u kući Brlićevih u Slavonskom brodu više nije zatekla svoju talentiranu svekrvu slikaricu, ali da joj se divila, vidi se po tome što je njezinu slikarsku ostavštinu brižno sredila i čuvala, a tu brigu je Ivana prenijela i na svoje potomke sve do Domovinskog rata kad je zbirka Brlić raspršena pa time i opus Fanny Daubachy.

查看全部

Fanika Fani Brlić的年谱

1832
1832年3月10日
Zagreb, City of Zagreb, Croatia
1862
1862年7月25日
30岁
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
1864
1864年
31岁
1865
1865年
32岁
1883
1883年1月10日
50岁
Slavonski Brod, Općina Slavonski Brod, Brod-Posavina County, Croatia
????