Gerardus (Gerrit) Schamp

Is your surname Schamp?

Connect to 626 Schamp profiles on Geni

Gerardus (Gerrit) Schamp's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gerardus Schamp

Also Known As: "Gerardus Dolfs Schamp"
Birthdate:
Birthplace: Gassel, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
Death: September 21, 1827 (64-72)
Gassel, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
Immediate Family:

Son of Rudolphus (Dolf) Schamp and Helena Matheussen van den Heuvel
Husband of Catharina Derks Meulepas
Father of Hendrina Schamp; Cornelia Schamp; Mechtildis Gertrudis (Mechel) Schamp and Theodora Schamp
Brother of Matheus (Mathijs) Schamp

Managed by: Private User
Last Updated:

Over Gerardus (Gerrit) Schamp (Nederlands)

30 augustus 1810: Aangifte voor het betalen van sucessiebelasting door de kinderen en erfgenamen van Ludolph Schamp, overleden 3-9-1809 te Gassel. In eigendom zijn overgegaan aan Hendrik, Mathijs, Gerrit en Jan Schamp elk 1/6 part, Gertruij van Schaedewik en Hermanus van Gemert, el, 1/12 part, Anneke van Schaedewik 1/12 part, Jan Thijssen 1/12 part, Adriaan Thijssen 1/12 part de volgende goederen te Gassel: een huis no. 28 met 2 mergen hof-, bouw- en weiland, genaamd Aan de Drie Huijs. Oost het volgende perceel, west P. Poos en de Heer Schuerkens, zuid de gemeente en de Heer Schuerkens, noord P. Poos en de Heer Schuerkens en het vierde perceel; een huis no. 29, met 2 mergen en 4 ½ hond hof- en bouwland, genaamd Aan de Drie Huijs. Oost de Domeinengoederen, west het vorige perceel en het 6e perceel, zuid de gemene straat en noord de Heer Schuerkens, het 6e perceel, Derk Hendriks en de weduwe M. Koenen; een perceel bouwland en bos, genaamd de Oudencamp, groot 4 mergen. Oost H. van Raaij, Jan Bruijsten, Jan Fleuren, voorts de gemeente; een perceel bouwland op de Akker, groot 2 mergen. Oost en west P. Poos, zuid het 1e perceel, noord Jan Hermens en Jan Lucius; een perceel bouwland op de Akker, groot 1 mergen. Oost en noord Jan Hermens, west de gemeente, zuid Jan Schamp cum suis; een perceel bouwland op de Akker, groot ½ mergen. Oost het 2e perceel en de Heer Schuerkens, west de Heer Schuerkens, zuid het 2e perceel, noord het voetpad; ½ mergen in een onverdeelde hooi- of weikamp, genaamd Lensenkamp, groot in het geheel 4 mergen. Oost het straatje, west Mr. Janskamp, zuid de Juffr. van Bockholt, noord de Langenkamp; de helft van de Hoogenwolfskamp, in het geheel groot 3 ½ mergen. Oost de Veertienhond, west Van Thuerenhout, zuid de Laagenwolfskamp, noord de Maas; een hooi- of weikamp, genaamd Ebben Weij in de Heijhoek, groot 2 mergen. Oost de Heer M.A. Snoek, west de straat, zuid de erfgenamen Jan Aerts Broeren, noord het Domein Bos; een perceel bouwland op de Hoef, genaamd het Kampke, groot ½ mergen. Oost Jan Peeters, west en zuid de gemene heide, noord de schouwweg; een perceel bouwland in de Klijnhees, groot ½ mergen. Oost Jan Meulepas en Jan Schamp, west Van Thuerenhout, zuid de gemene heide, noord P. Poos; een perceel bouwland in de Nieuwe Erven, groot 5 mergen. Oost Van Thuerenhout, voorts de gemeente; een perceel bouwland, groot 2 hond. Oost en west secretaris A. Poos, zuid de straat, noord A. Linders; een perceel bouwland in de Hees, groot ½ mergen. Oost Jan Hermen Broeren cum suis, west P. Poos, zuid de gemeente, noord de Karweg. Verzoek om extract aan Jan Schamp voor de verponding (bron: BHIC, Schepenprotocol Gassel, toegangnsr. 7040, inv. nr. 625, akte nr. 3, fol. 9-12)

1 september 1810: De kinderen en erfgenamen van wijlen Ludolph Schamp, overleden 3-9-1809 te Gassel, dat nu de successiebelasting is betaald, vragen toestemming om de goederen te kunnen delen en scheiden aan Hent Schamp, Mathijs Schamp, Geret Schamp en Jan Schamp elk 1/6 part, Gertruij van Schaedewik en Hermanus van Gemert, el, 1/12 part, Anneke van Schaedewik 1/12 part, Jan Thijssen 1/12 part, Adriaan Thijssen 1/12 part de volgende goederen te Gassel: een huis no. 28, met 2 mergen hof-, bouw- en weiland, genaamd Aan de Drie Huijs. Oost het volgende perceel, west P. Poos en de Heer Schuerkens, zuid de gemeente en de Heer Schuerkens, noord P. Poos en de Heer Schuerkens en het vierde perceel; een huis no. 29, met 2 mergen en 4 ½ hond hof- en bouwland, genaamd Aan de Drie Huijs, Oost de Domeinengoederen, west het vorige perceel en het 6e perceel, zuid de gemene straat en noord de Heer Schuerkens, het 6e perceel, Derk Hendriks en de weduwe M. Koenen; een perceel bouwland en bos, genaamd de Oudenkamp, groot 4 mergen. Oost H. van Raaij, Jan Bruijsten, Jan Fleuren, voorts de gemeente; een perceel bouwland op de Akker, groot 2 mergen. Oost en west P. Poos, zuid het 1e perceel, noord Jan Hermens en Jan Lucius; een perceel bouwland op de Akker, groot 1 mergen. Oost en noord Jan Hermens, west de gemeente, zuid Jan Schamp cum suis; een perceel bouwland op de Akker, groot ½ mergen. Oost het 2e perceel en de Heer Schuerkens, west de Heer Schuerkens, zuid het 2e perceel, noord het voetpad; ½ mergen in een onverdeelde hooi- of weikamp, genaamd Lenssenkamp, groot in het geheel 4 mergen. Oost het straatje, west Mr. Janskamp, zuid de Juffr. van Bockholt, noord de Langenkamp; de helft van de Hoogenwolfskamp, in het geheel groot 3 ½ mergen. Oost de Veertienhond, west Van Thuerenhout, zuid de Laagenwolfskamp, noord de Maas; een hooi- of weikamp, genaamd Ebben Meij in de Heijhoek, groot 2 mergen. Oost de Heer M.A. Snoek, west de straat, zuid de erfgenamen Jan Aerts Broeren, noord het Domein Bos; een perceel bouwland op de Hoef, genaamd het Kampke, groot ½ mergen. Oost Jan Peeters, west en zuid de gemene heide, noord de schouwweg; een perceel bouwland in de Klijnhees, groot ½ mergen. Oost Jan Meulepas en Jan Schamp, west Van Thuerenhout, zuid de gemene heide, noord P. Poos; een perceel bouwland in de Nieuwe Erven, groot 5 mergen. Oost Van Thuerenhout, voorts de gemeente; een perceel bouwland, groot 2 hond. Oost en west secretaris A. Poos, zuid de straat, noord A. Linders; een perceel bouwland in de Hees, groot ½ mergen. Oost Jan Hermen Broeren cum suis, west P. Poos, zuid de gemeente, noord de Karweg (bron: BHIC, Schepenprotocol Gassel, toegangnsr. 7040, inv. nr. 625, akte nr. 8, fol. 33-40)

10 oktober 1810: Hermen Barten, weduwnaar en boedelhouder van Johanna Noijen, laat zijn bezittingen inventariseren in het belang van de rechthebbende erfgenamen: 1. Jan Coenen en zijn vrouw Dorothea Maria Coenen, wonende te Reek 2. Dirk Jordens en zijn vrouw Helena Maria Noijen, wonende te Reek 3. Albertus Albers en zijn vrouw Johanna van de Wiggelard, wonende te Cuijk 4. Willem van Beusekom, wonend te Escharen, weduwnaar van Johanna Maria van de Wiggelard, voor zichzelf en ook als vader en voogd over zijn drie nog minderjarige kinderen Johanna van Beusekom, Jan van Beusekom en Johanna Geertruij van Beusekom 5. Matthijs Kuppen en zijn vrouw Maria van de Wiggelard, wonende te Escharen. De inventarisatie opent met een voorafgaande toelichting op de rol van wijlen Johanna Noijen in deze erfzaak. Zij was de weduwe van Johannes Jelissen en als zodanig boedelhoudster. In dit huwelijk werden geen kinderen geboren. Voor zij hertrouwde met Hermen Barten liet zij op 8, 9, 11 en 12 aug. 1806 een inventarisatie opmaken van de goederen die zij in eigendom en in vruchtgebruik had (zie akte 005). Zij overlijdt in 1808, opnieuw zonder kinderen na te laten. Op grond van genoemde inventarisatie had op 28 febr. 1809 een magescheid plaats tussen enerzijds Hermen Barten en anderzijds de erfgenamen van Johannes Jilesen (zie akte 010, 011 en 012). Verder wordt verklaard dat de moeder van Johanna Noijen hertrouwd was met Bastiaan van de Wiggelard en dat de kinderen uit dit huwelijk dus ook als erfgenamen voor de in vruchtgebruik zijnde goederen in aanmerking komen. Tot de vaste goederen behoren:
1. een weiland grenzend oostw. aan Gerrit Meulenpas, westw. aan de Erven W. van Tuerenhout, zuidw. aan de gemeente en noordw. aan de Domeinen Bosch, belast met cijns aan het Comptoir te Grave
2. een weiland genaamd de Heuvelsche Camp, gelegen onder Linden, grenzend aan het Agterste Campke, het veld van de Kleine Geest, de Meulenpas , den Hoogen Camp en den Langen Camp
3. een weiland genaamd het Agterste Campke gelegen onder Linden, grenzend aan den Vlotkamp en aan de vorige percelen.
Op alle percelen rust de last tot een jaarlijkse betaling van 20 gulden t.b.v. het levens onderhoud en de verzorging van de innocente Dorothea Jelissen voor zo lang zij leeft (zie akte 012). Er zijn vorderingen op: de gemeente Beers (obligaties), Jan Jelissen (obligaties), P. Vergeest (lening), Albert Giesbers (lening), Antoon Keijsers (lening), Albert Jacobs (lening), Geurt Verheijen (pacht Kerkeweijdje), Hendrik Poorts (na-weide), Gerrit Schamp (pacht van de Hooikamp te Gassel), Burgemeester Graaf van Gronsveld (pacht van den Heuvelsche Camp onder Linden), Leonard ............ (pacht van het Agterste Campke onder Linden, en zijn vader Peter Barten (pacht). Er zijn schulden aan: zijn vader Peter Barten (geldlening), de innocente Dorothea Jelissen (20 gld.), de secretarie van Beers (pacht Kerkeweijdje), Pastoor van der Wielen (geldbedrag), Wouter Coenen (geldbedrag) en Marten Willems (geldbedrag). De akte is mede ondertekend door P. Dreux (bron: BHIC, Schepenprotocol Beers, toegangnsr. 7040, inv. nr. 475, akte nr. 18, fol. 213-240)

12 oktober 1810: Om de nalatenschap van Derk Toonen te verdelen verkopen erfgenamen een huisje (nr 62) onder één dak met dat van Albert Giesbers, op de plaats, vroeger de Seikbocks (Sijkbox) geheten en nu Beerdonk. De bijbehorende grond aan het Bord is verhuurd aan Jan Coenen en belast met erfpacht aan Anna Maria van de Voordt uit Oploo en een afdracht aan het Rijksdomein. Huisje met grond worden bij openbare verkoop verkocht aan Peter Kusters (Custers) uit St. Agatha en Gerrit Schamp uit Beers en hun echtgenotes. De erfgenamen bestaan uit 4 groepen:
1. De erfgenamen van wijlen Jenneke Hendriks: Jan Gerrits uit St. Agatha, weduwnaar van Maria Derks, en zijn meerderjarige kinderen Adriaan, Johannes en Hendrien Gerrits; Maria Berregers uit Beers, weduwe van Hendrik Derks, mede voor haar minderjarige (Martinus, Hendrina, Johanna, Cornelia en Peternel Hendriks) en haar meerderjarige kinderen Jan en Derk Hendriks.
2. De erfgenamen van wijlen Thomaske Jans: Jan Bekkers en zijn vrouw Maria Jans Ebben uit Oeffelt; Jan Peters en zijn vrouw Hendrien Marcien uit Ottersum; Hendrik Peters en zijn vrouw Derks Perenboom uit Wijlre; Aart Peters en zijn vrouw Catharina Janssen uit Ottersum; Maria Peters, meerderjarige ongehuwde dochter uit Mook; Andries van Tienen en zijn vrouw Willemien van den Elsen uit Wanroy.
3. De erfgenamen van Willem Sijmons: Jan Toonen uit Cuijk; Catharina Toonen uit Mook, voor zichzelf en haar broer Sijmon Toonen uit Wijchen.
4. De erfgenamen van Johanna van Haren: Peter Zegers en zijn vrouw Magrita van Haren uit St. Anthonis; Willem van Haren (van Haeren) uit St. Anthonis, weduwnaar van Johanna Meijers en zijn meerderjarige zoon Andries van Haren; Anneke van Haren uit St. Anthonis, weduwe van Paul Coffer en haar meerderjarige dochter Maria Coffer; Peter Gerrits uit Haps, weduwnaar van Peternel van Haren, en zijn meerderjarige dochter Johanna Gerrits uit Oploo; Willem Jacobs en zijn vrouw Jacomina Gerrits uit Haps; en Kersten Aarts en zijn vrouw Maria van Haren uit Haps
(bron: BHIC, Schepenprotocol Beers, toegangnsr. 7040, inv. nr. 471, akte nr. 464, fol. 331)

29 december 1810: Hent Schamp en Johanna van den Wiegelaar echtelieden, Matijus Schamp en Theresia Janssen echtelieden, Geret Schamp en Catharina Meulepas echtelieden, Jan Schamp en Maria Derks echtelieden, Hermanus van Gemert en Geertruij van Schadewijk echtelieden, Anne Maria van Schadewijk meerderjarige dochter geassisteerd door Peeter Poos, Jan Tijssen meerderjarige jongman, Albert van de Wiel en voornoemde Jan Tijssen als voogden van de minderjarige Adrianus Tijssen, zoon van Gerardus Tijssen en Geertruij Schamp in leven echtelieden, erfgenamen van wijlen Ludolph Schamp en Helena Matijussen in leven echtelieden, verdelen de erfenis van hun ouders.
1e Hent Schamp en Johanna van de Wiegelaar echtelieden krijgen de volgende onroerende goederen onder Gassel: een huis nr. 28 met koornschuur, bakhuis, varkenskooi en turfschop, hof en bouwland en een kalverweitje samen groot ongeveer 2 Hollandse morgen, grenzend O Jan Schamp, W P.Poos en de heer Schurkens, een perceel bouwland op den akker groot ongeveer 2,5 Hollandse morgen, grenzend W Jan Lucius en Jan Hermens, Z Peeter Poos, een perceel bouwland op den akker groot ongeveer een Hollandse morgen, grenzend O Jan Schamp, W en N Jan Hermens, nog een perceel bouwland op de Hoef genaamd de klein hees, groot ongeveer 1/2 Hollandse morgen grenzend O Jan Schamp en Jan Meulepas, W het erf van Tuerenhout en N Peeter Poos. Nog een perceel bouwland op de Hoef, genaamd het Kampke, groot ongeveer 1/2 Hollandse morgen grenzend O Jan Peeters. Alsnog een perceel groes- en bouwland genaamd de Nieuw Erven, zijnde de helft en groot 2,5 Hollandse morgen grenzend O Jan Schamp.
2e Geret Schamp en Catharina Meulepas echtelieden krijgen de volgende onroerende goederen onder Gassel: de helft van een hooi- of weikamp genaamd den Hoogen Wolfscamp, groot ongeveer 3,5 Hollandse morgen, grenzend W het erf van van Tuerenhout en 1/2 Hollandse morgen in een hooi- of weikamp genaamd Lensencamp, ongeveer 4 Hollandse morgen groot, grenzend Z juffrouw van Bocholt.
3e Jan Schamp en Maria Derks echtelieden krijgen de volgende onroerende goederen onder Gassel: een huis nr. 29 met koornschuur, hof, boomgaard en bouwland groot ongeveer 2,5 Hollandse morgen, grenzend W Henk Schamp en N Derk Meulepas en een perceel bouwland en bos genaamd den ouden kamp, met de daaraan gelegen visvijver, groot ongeveer 4 Hollandse morgen, grenzend O Jan Bruisten. Nog een perceel groes- en bouwland, zijnde de helft van de Nieuwe Erven, groot ongeveer 2,5 Hollandse morgen grenzend O het erf van van Tuerenhout, W Henk Schamp en nog een perceel hei- en bouwland in de hees genaamd den Bikkelhoek, groot ongeveer 1/2 Hollandse morgen grenzend O Jan Hermens, W Peeter Poos.
4e Matijus Schamp en Theresia Janssen echtelieden krijgen een som van 975 gulden van Henk Schamp en Johanna van den Wiegelaar echtelieden.
5e Hermanus van Gemert en Geertruij van Schadewijk echtelieden krijgen de volgende onroerende goederen onder Gassel: 1/2 Hollandse morgen bouwland op den akker, grenzend O en W de heer Schurkens, Z Jan Schamp en een perceel bouwland over de voord, groot ongeveer 1/3 Hollandse morgen grenzend O en W de secretaris A. Poos en N Antoon Linders.
6e Anna Maria van Schadewijk meerderjarige dochter krijgt een som van 487 gulden van Jan Schamp en Maria Derks echtelieden.
7e Jan Tijssen meerderjarig jongman krijgt de helft van een hooi- of weikamp genaamd Ebbe wei onder Gassel in de heijhoek, groot ongeveer 2 Hollandse morgen grenzend O de heer M. de Snoek en Z Jan Arts Broeren.
8e Adrianus Tijssen minderjarig jongman krijgt de helft van een hooi- of weikamp genaamd Ebbe wei onder Gassel in de heijhoek, groot ongeveer 2 Hollandse morgen grenzend O de heer M. de Snoek en Z Jan Arts Broeren.
Jan Meulepas schepen en locoschout, Jacob Peeters en Johannes Kempen schepenen, en A. Poos secretaris (bron: BHIC, Schepenprotocol Gassel, toegangnsr. 7040, inv. nr. 503, akte nr. 1, fol. 1-16)

14 januari 1828: Hendrina Schamp gehuwd met Derk Peters, landbouwer te Gassel; Hermina Schamp gehuwd met Johannes Valks, landbouwer te Escharen; Cornelia Schamp gehuwd met Jan Adriaans, landbouwer te Gassel; Mechelina Schamp gehuwd met Egbertus Ebbers, landbouwer te Haps; Dorothea Schamp gehuwd met Hermen Cuppen, landbouwer te Escharen en Anna Maria Schamp gehuwd met Lambertus Janssen, landbouwer te Gassel; tezamen kinderen van wijlen Gerrit Schamp en Catharina Meulepas; gaan over tot scheiding en deling van de nalatenschap. Het betreft een huis, schuur, bakhuis, moeshof en bouwland aan de Driehuis te Gassel, hooiland te Gassel; bouwland gelegen onder Beers genaamd de Haan en contanten (bron: BHIC, Notarieel archief Mill, toegangsnr. 7129, inv. nr. 15, akte nr. 3)

view all

Gerardus (Gerrit) Schamp's Timeline

1758
October 23, 1758
Gassel, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
October 23, 1758
Rooms katholieke kerk, Escharen, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
1786
May 23, 1786
Gassel, Grave, Noord-Brabant, Netherlands
1792
February 14, 1792
Beers, Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
1794
December 15, 1794
Beers, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
1797
October 21, 1797
Beers, Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands
1827
September 21, 1827
Age 68
Gassel, Land van Cuijk, Noord-Brabant, Netherlands