Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling

public profile

Is your surname van Heemskerck Oosterhuizen?

Research the van Heemskerck Oosterhuizen family

Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling

Birthdate:
Birthplace: Heemskerck, Noord-Holland, Netherlands
Death: 1384 (75-76)
Immediate Family:

Son of Gerard II 1268 Arentsz / Arnoudsz van Heemskerck van Dijck, II and Ada van Egmond
Husband of Margaretha van Cralingen and Johanna van Kranenburg
Father of Agnes van Heemskerk and Gerrit IV (Gerard) van Heemskerck
Brother of Domicella de Bloemen and Wouter van Heemskerk
Half brother of Hendrick Gerritsz van Heemskerck and Reynier van Heemskerck

Occupation: heer van Oosthuizen
Managed by: René Bekker
Last Updated:

About Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling

https://www.genealogieonline.nl/stamboom-postma-heemskerk/I526410.php



Gerard (IV) van Heemskerk (ook wel Gerrit van Heemskerck Arentszoon of Gerrit van Heemskerk), was heer van Heemskerk, de heerlijkheid Oosthuizen, Hobrederskoog, baljuw van Amstelland (1338-1349), baljuw van Rijnland (1347-1348) en een Kabeljauwse partizaanse leider. Getrouwd met Beatrix van Haerlem Willemsdr.

In 1338 komt hij als ridder voor en tevens als baljuw van Amstelland. Dit was hij niet meer in 1350, want voor dat jaar staat zijn jongere broer Hendrik als vervanger vermeld in de Amstelland kronieken.

In 1350 was hij een van de edelen die aan graaf Willem hun bescherming toezegden tegenover de ondersteuners van Margaretha van Beieren en was een van de belangrijkste ondertekenaars van de Kabeljauwse verbondsakte wat het begin van de Hoekse en Kabeljauwse twisten zouden gaan in luiden. Dat hij een man van aanzien was, blijkt uit het feit dat hij in 1351 met de abt van Egmond, de heer Jan I van Egmont en wat andere, ongenoemde edelen, in gezantschap naar Engeland voer om Machteld, dochter van Hendrik hertog van Lancaster, voor Willem van Beieren, graaf van Holland, tot huwelijks echtgenote te vragen.

In de nadagen van de strijd tussen Willem en Margaretha raakte Dirk van Brederode in de macht van Gerard van Heemskerk. Die werd op het kasteel van Heemskerk in gevangenschap gehouden. In juli 1354 werd Dirk van Brederode voor drie maanden op vrije voeten gesteld, hij moet echter beloven ‘weer terug te keren, levend of dood. Spoedig daarna werd de verzoening tussen moeder en zoon van Beieren een feit, bij welke gelegenheid alle wederzijdsche gevangenen in vrijheid werden gesteld. Gerard (III) heeft de zegepraal der hoeksche partij, na het optreden van hertog Albrecht, niet of slechts zeer kort mogen beleven, omdat hij in 1358 overleed, zijn goederen nalatende aan zijn zoon Wouter van Heemskerk. bron Wikipedia

Over de stam van Heemskerk in de 17e eeuw zie ook: https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vennik-beekenkamp/I26065.php

Over Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling (Nederlands)

Opgelet: onderstaande bespreking gaat over een vijftiende-eeuwse naamgenoot.

Hij ontving in 1395 de commissie als baljuw en dijkgraaf van Medemblik. In 1397 werd hij daarin vervangen door Gerrit van Egmond en ontving waarschijnlijk het rentmeesterschap van Noord Holland. In de tussentijd werd hij ook ridder, waarschijnlijk tijdens de Friese oorlog van 1396. In 1399 werd hij weer opgeroepen en moest met 10 man komen. Daar werd hij "bos en graefmeyster" genoemd, waarschijnlijk hoofd van de artillerie en genie.

In 1398 kocht hij het stamslot van de Heemskerken aan, na het uitsterven van de hoofdtak en enkele jaren later ook de heerlijkheid Oosthuizen. In begin 1399 wordt hij benoemd tot houtvester van de Haarlemmerhout, en opper-duinmeyer van de duinen en wildernissen in Noord Holland. In oktober van het zelfde jaar koop hij een groot stuk veengrond bij Haarlem welke hij wil exploiteren voor turf. Reeds datzelfde jaar wordt hij daarin opgevolgd door zijn broer, Splinter, ook de broers Hendrik en Wouter worden genoemd als erfopvolgers. In 1403 wordt hij Baljuw van Amstelland, Waterland en Zeevang.

Hij behoorde tot de vooraanstaande Kabeljauwse edelen, in de goede tijd met Albrecht van Beieren en Aleida van Poelgeest. ook Willem Oostervant maakte graag van hem gebruik in de Friese oorlogen. Na deze oorlogen bekoeld de relatie met de kabeljauwse edelen. Hoewel hij zich waarschijnlijk kalm houdt, verdwijnt zijn naam uit de commissie boeken.

In 1416 neemt hij nog deel aan de vergadering van de ridderschap en steden om Willem VI te beloven zijn dochter Jacoba als erfgenaam te huldigen. Als Jan van Beieren vooruitgeschoven wordt, trekt Gerard zijn belofte in. In augustus 1417 koopt hij van Jacoba Terschelling, maar aan het einde van het jaar treedt hij al openlijk in verzet. Die verklaarde hem tot balling en verbeurde zijn bezittingen.

Op 13 februari 1419 is hij present bij de verzoening met Jacoba, doch na de opvolgende strijd zien we hem in augustus 1420 in het gevolg van Jan van Beieren. Eind 1420 en begin 1421 vervangt hij de thesaurier van de hertog, en in mei 1422 wordt hij nog "lieve neven en getrouwe raden" genoemd. Dit verandert als hij zich verzet tegen de vrede met de bisschop van Utrecht. Gerard vertrekt naar Zaltbommel en reist in februari 1427 naar Denemarken en is daar of althans in het buitenland gestorven.

Akte inzake het Huis Heemskerk: 5-11-1398: Heer Gerard van Heemskerk heer Herbarenz., ridder, bij koop en zolang heer Floris van Alkemade het huis behoudt krijgt hij 100 engelse nobels uit de visserij ter Weer in Waterland, eventueel te lossen met de koopsom, LRK 52 fol. 303 nr. 1269, LRK 51 (XII) fol. 13v.

Idem: 23-11-1398: Lijftocht van Johanna, gehuwd met heer Gerard van Heemskerk heer Herbarenz., op 100 hollandse gouden schilden, LRK 52 fol. 305 nr. 1276.

Akte inzake de tiende van Heemskerk: 12-4-1401: Lijftocht van Johanna van Kranenburg, gehuwd met Gerard van Heemskerk, LRK 52 fol. 414v

Akte inzake Uitgeest: 3-8-1417: Gerard van Heemskerk, ridder, voor 1400 gouden hollandse schilden, LRK 59 (VIII) fol. 3.



(vermeld 1334-55), raad van Willem IV, Margaretha, Willem de Verbeider, Willem V; een van de meest prominente Kabeljauwen, in ongenade in 1355.

Akte inzake Huis Heemskerk: 4-7-1355: Het huis met tiende, pacht, erf en toebehoren bevolen aan Simon Hagen zoals Gerard van Heemskerk, LRK 25 fol. 1v.

view all

Ridder Gerard III Gerritsz 1308 van Heemskerck Oosterhuizen, Etershem en Terschelling's Timeline

1308
1308
Heemskerck, Noord-Holland, Netherlands
1334
1334
Heemskerk, Noord-Holland, Netherlands
1384
1384
Age 76
????