Gertrud von Ungern

Is your surname von Ungern?

Connect to 1,163 von Ungern profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gertrud von Ungern

Also Known As: "von Ungern-Sternberg"
Birthdate:
Death: October 13, 1649 (87-88)
Anjala Estate, Elimäki, Finland
Place of Burial: Porvoo, Finland
Immediate Family:

Daughter of Fabian Jürgensson von Ungern and Gertrude Georgsdotter von dem Wolde
Wife of Henrik Wrede and Joakim Berendes, till Strömsberg
Mother of Baron Carl Henrik Wrede af Elimä, to Elimä; Baron Casper Wrede af Elimä, till Sitz and Baron Fabian Berendes
Sister of Elisabeth von Ungern

Managed by: Private User
Last Updated:

About Gertrud von Ungern

Gertrud von Ungern

Gertrud von Ungern oli baltiansaksalainen aatelisnainen, joka hallitsi 1600-luvun alkupuolella suuria läänityksiä Kaakkois-Suomessa.

von Ungernin isä oli arkkipiispallinen neuvos Fabian Jürgeninpoika von Ungern auf Eichenangern und Allendorf ja äiti Gertrud von dem Wolde.

Hänen puolisonsa oli ratsumestari Henrik Wrede, joka omisti Wredenhoffin perintötilan Liivinmaalla. Henrik Wrede palveli Ruotsia Puolan sodassa ja kaatui vuonna 1605 Kirkholman taistelussa pelastettuaan kuningas Kaarle IX:n hengen antamalla hevosensa tälle.

Kiitoksena Kaarle palkitsi Wreden leskeä lahjoittamalla tälle vuonna 1606 Porvoon pitäjästä 49 talon verotulot. Vuonna 1608 Wreden perillisille lahjoitettiin läänityksenä lähes koko Elimäen neljänneskunta, yhteensä 131 tilaa. Läänitys laajeni myöhemmin käsittämään yli 200 tilaa Elimäellä. He saivat nämä maat ikuiseksi rälssiksi ja oikeuden perustaa alueelle säteri haluamaansa paikkaan. von Ungern päätti asettua asumaan näille maille ja alkoi hoitaa läänityksiä alaikäisten lastensa puolesta.

Hänen toisena puolisonaan oli vuodesta 1609 kamarineuvos Joakim Berendes, joka auttoi häntä läänitysten hoidossa vuonna 1623 tapahtuneeseen kuolemaansa asti.

von Ungern perusti asuinpaikakseen Elimäelle Peippolan kartanon, johon liitettiin viisi autiotilaa ja myöhemmin ajan kuluessa kaikki Peippolan kylän tilat. Kahta poikaansa varten hän perusti läänityksilleen myös kaksi muuta kartanoa, Hämeenkylän ja Anjalan kartanot.

Hän antoi Peippolan pojalleen Casper Wredelle ja asui itse Anjalan kartanossa.

von Ungern kehitti kartanoistaan mallikelpoisia suurtiloja, mutta Liivinmaalla vallinneeseen maaorjuuteen tottuneena hän kohteli lahjoitusmaansa suomalaisia talonpoikia ankarasti. Kartanoiden maita kasvatettiin häätämällä läheisten talojen omistajia mailtaan, ja lisäksi talonpojat houkuteltiin hyväksymään sopimuksenvarainen verotus, jonka nojalla heidän päivätyövelvollisuutensa voitiin moninkertaistaa kuudesta työpäivästä vuodessa aina yhteen päivään viikossa. 1640-luvulla talonpojat tekivät vastarintaa päivätyölakoilla, joita puitiin myöhemmin oikeudessa. Turun hovioikeus ratkaisi vuonna 1653 jutun Wreden suvun hyväksi, jolloin lakkoilua johtanut talonpoika Matti Sihvo hirtettiin henkipattona. von Ungern oli kuollut jo muutamaa vuotta aiemmin. Hänet on haudattu Porvoon tuomiokirkkoon.

Henrik Wredellä ja Gertrud von Ungernilla oli kaksi poikaa, Casper ja Carl Henrik Wrede, joista jälkimmäinen sai nimityksen maaherraksi. Heistä polveutuu Wrede af Elimä-aatelissuku, joka omisti vuosisatojen ajan useita kartanoita von Ungernille lahjoitetuilla mailla. Joakim Berendeksen kanssa von Ungernilla oli kolme lasta, joista yksi oli kenraalimajuri Fabian Berendes.

/////

Anjalan kartano on syntynyt Wreden suvulle 1608 myönnetystä Elimäen läänityksestä. Gertrud von Ungernin nuorempi poika Carl Henrik Wrede sai Elimäen neljänneskunnan itäisemmän puoliskon ja vähän enemmänkin (isoveli kun oli saanut Baltian perintötilat), jolloin Anjalan kartano sekä myös muun muassa Värälä ja Villikkala sekä myös eteläinen Hämeenkylä, t

Gertrud ja hänen balttipuolisonsa Jochim Berndes ajautuivat riitaan läänitystalonpoikiensa kanssa. He halusivat viedä näiltä sukuoikeudet eli alistaa kartanon lampuodeiksi. Vastaanpanevia talonpoikia pahoinpideltiin ja kidutettiin ja heiltä vietiin väkisin omaisuutta. Gertrud von Ungern sai historiankirjoituksessa nimen "talonpoikien rääkkääjä".

-Mirkka Lappalainen (Pohjolan Leijona)


view all

Gertrud von Ungern's Timeline

1561
1561
1596
April 6, 1596
Haapsalu, Lääne County, Estonia
1606
1606
1610
September 16, 1610
Porvoo, Finland
1649
October 13, 1649
Age 88
Anjala Estate, Elimäki, Finland
????
Porvoo Cathedral, Porvoo, Finland