Gustaf Tunasson (Vingätt)

Is your surname Tunasson (Vingätt)?

Research the Tunasson (Vingätt) family

Gustaf Tunasson (Vingätt)'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Gustaf Tunasson (Vingätt)

Also Known As: "Gustav", "Göstaf", "Tunneson"
Birthdate:
Death: circa 1360 (58-76)
Immediate Family:

Son of Tune Anundsson (Vingätt) and Ingeborg Svantepolksdotter
Husband of Katarina Gudmarsdotter (Ulvåsa) and Mechthild Lydersdotter van Kyren
Father of Ingeborg Gustafsdotter (Göstafsdotter) and Bengta Gustafsdotter (Vingätt)
Brother of Anund Tunasson (Vingätt)
Half brother of Knut Jonsson (Aspenäsätten); Birgitta Jonsdotter (Aspenäs) and Cecilia Jonsdotter (Aspenäs)

Occupation: Riksråd
Managed by: Christer Lyrholm
Last Updated:

About Gustaf Tunasson (Vingätt)

http://runeberg.org/ht/1883/0463.html

Notes •Knight; member of the royal council; mentioned between 1315-1357; was previously married to Katarina Gudmarsdotter (Ulvåsaätten) from before 22 Feb 1341 and until after 1 May 1344. (ÄSF, vol. I.1, p. 3)

Sources 1.[S45] þþAlgotssönernas Ätt in Äldre Svenska Frälsesläkter, vol. 1.1, Koit, J..

2.[S133] 00_van Kyren ätt in Äldre Svenska Frälsesläkter, vol. 1.1, Anthoni, E., Tab. 4.

3.[S15] Äldre Svenska Frälsesläkter, vol. 1.1, Gillingstam, H. (ed.) (19__), (Stockholm: Riddarhuset), p. 3.

- See more at: http://www.armigerousdescents.com/db/getperson.php?personID=I9988&t...

http://www.sverigeplats.se/orebro-lan/orebro/kagleholm.html

Två söner till Gudmar Magnusson (Ulvåsaätten) (även känd som Gudmar Månsson var gifta med döttrarna till Birger Persson till Finsta, lagman i Uppland. •Ulf Gudmarsson (Lejon), lagman i Östergötland och gift med Birgitta Birgersdotter, känd som den Heliga Birgitta. •Magnus Gudmarsson (Ulvåsaätten), herre till Loholm och lagman i Västergötland och gift med Katarina Birgersdotter (Finstaätten).

En dotter till Gudmar Månsson, Katarina Gudmarsdotter (död 1350), var senast 1337 gift med lagmannen, riksrådet och riddaren Gustav Tunasson (Vingätten). Hon fick med honom dottern Ingeborg. Hennes sätesgård uppges ha varit "Loo" i Västergötland, som identifierats med Lo i Långared

SDHK-nr: 8329

Utfärdat: 13630702, Årnäs Innehåll: Gustav Tunasson, lagman i Södermanland ”uti konunga stad sittande”, 2 från kapitlet i Skara, 12 väpnare och ... Sigge Holmgerssson, Sixten Mårtensson, ..fogde på Axvall, har på uppdrag av kung Albrekt rannsakat och ”utsticktet” skogen vid Forshems by i Kinne härad, som byamännen vill tillägna sig enl. beskrivning. Men biskop Nils i Skara anser att det är för mycket och att byamännen ofredar ’parken’ på Kinneskogen med armbort och fällor samt fiskevattnet med not o.s.v. Han begär därför att deras skog och vatten skall utskiljas med råmärken och frånskiljas kyrkans ’park’. Redogörs för råläggning och råna uppräknas. Talas om vägen till Årnäs, Svartån och Vänern.

Ving-ätten

Sköld: I fält av guld tre balkvis ställda svarta sjöblad.

Hjälm: 

Uradel från Södra Ving i Ås härad. Ätten är känd från 1293 genom en inskription tillägnad riddaren Tuna Anundsson på Dalums kyrkklocka. Sannolikt är den i Erikskrönikan nämnda Anund Tunasson (en av fyra nämnda ledarna för folkungaupproret 1280) fader till den Tuna Anundsson som nämnts ovan. Hans son var Gustav Tunasson, riksråd och lagman i Värmland, som eskorterade heliga Birgitta till Rom. Vapnet är känt från hans gravsten (1357). Ätten dog ut senast 1396, och arvet gick vidare till Snakenborg på Vädersholm (i Södra Vings socken). Vapengemenskap förekommer med Sture II. Troligen är Vingätten släkt med båda Sture-ätterna. Ätten tillhör sjöblads-ätterna.

Svenska medeltidsvapen, s.452 http://www.heraldik.se/rullor/medel1.html#Ving

Atonbladet 2014-08-26

Eventuellt Riksrådets Gustaf Tunassons borg

Engelsk medeltidsborg grävs fram ULRICEHAMN. En medeltidsborg som är unik i sitt slag i Sverige ska grävas fram utanför Ulricehamn. Borgen, med två förborgar, var både hem och försvarsanläggning när det begav sig. En huvudborg och två förborgar, alla tre omgivna av vallgravar och omgärdade av stängsel av träpålar. Det är vad arkeologerna hoppas hitta spår av vid utgrävningarna av en hög jord och gräs i Hökerum nu i veckan. – Den är unik i sitt slag i Sverige eftersom den har två förborgar och för att den är så välbevarad, säger Mats Hallgren, arkeolog på Västarvet och den som leder utgrävningen. Själva modellen av borg - en så kallad Motte and Bailey-anläggning - är engelsk och väldigt ovanlig i Sverige. Hallgren tror att den kan vara byggd på 1100-talet, men man vet inte. I samma område ligger ytterligare två borgar, varav den ena undersöktes i mitten av 1900-talet. – Vi vet att den siste man som bodde här hette Gustav Tunasson. Det var troligen i mitten av 1300-talet. Det som de tre grupperna bestående av sammanlagt 30 arkeologer och medhjälpare planerar att gräva fram är grunderna av borgarna och förhoppningsvis grunderna av bostadshus och andra hus som legat inuti borgarna. – Vi är bara där tre dagar, så man lyfter bara på locket. Något annat får man inte tillstånd för.