Gustav Strømsvik

Is your surname Jacobsen?

Research the Jacobsen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Gustav Ulrik Kristian Jacobsen

Also Known As: "Gustav Strømsvik", "Gustav Gustavsen", "Gustavo Stromsvick"
Birthdate:
Birthplace: Strømsvik gard, Værangfjorden, Rødøy, Nordland, Norway
Death: January 06, 1983 (81)
Tjongsfjorden, Rødøy, Nordland, Norway
Immediate Family:

Son of Gustav Nicolai Jacobsen and Ursille Bertine Anna Jakobsdatter
Brother of Karl Otelius Gustavsen; Johanna Marie Gustavsdatter; Mathilde Jakobine Fregeborg Gustavsdatter and Jakob Johan Kroger Gustavsen

Managed by: Private User
Last Updated:

About Gustav Strømsvik

Gustav Strømsvik

Født: 27.03.1901 Døpt: 14.07.1901 Gustav Ulrik Kristian (Ekte)

grdbr Gustav Nikolai Jakobsen Strømsvik 1868

 	

Ursula Bertine Jakobsen 1871

http://www.nrk.no/kultur/_-indiana-jones-fra-virkeligheten-1.10980217: Ukjent nordmann ble arkeologisk helt i Mellom-Amerika http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=urn:x-mediadb:20531 https://forum.arkivverket.no/topic/195866-gustav-str%C3%B8msvik-r%C3%B8d%C3%B8y-1901-1983/ https://no.wikipedia.org/wiki/Gustav_Str%C3%B8msvik


Av Olaf Husby Førsteamanuensis Inst. for språk- og kommunikasjonsstudier Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet 7491 Trondheim I 1992 feiret den lille byen Copán Ruinas lengst vest i Honduras sitt 100 årsjubileum med stor festivitas. Som seg hør og bør ble det skrevet en prolog. I det åttende verset står følgende:

Gustavo Stromsvick trabajó constante, Fue encontrando secretos de su historia; Paciente, redescubriendo la gloria Convirtióse en su más leal amante.

Bak den litt spesielle skrivemåten Gustavo Stromsvick skjuler det seg en nordmann, Gustav Strømsvik, (1901-1983) fra Tjongsfjorden, som kom til Copán Ruinas i desember 1934, og som gjennom stor innsats fram til 1948 har skrevet sitt navn med gullskrift inn i byens historie. Når man nevner don Gustavo i dag, retter folk seg i ryggen og nikker anerkjennende. Får man landets pengesedler i handa, kan man se bilde av Den hieroglyfiske trapp og ballspillplassen, som ble restaurert under hans ledelse. I (noe tilpasset) norsk språkdrakt lyder verset ovenfor:

Gustav Strømsvik søkte uavlatelig etter hemmelighetene i de gamle ruinenes historie; tålmodig søkte han etter glorien og gjorde seg til dens mest lojale elsker.

Den gamle mayabyen Copán kan i dag beskrives som juvelen blant de restaurerte mayabyene i Mexico, Guatemala, Belize og Honduras. Da Strømsvik kom hit i 1934, var byen nettopp rammet av jordskjelv. Parallelt med arbeidet med å restaurere ruinene bidro han til utviklingen av byen. I dag er han hedret ved at navnet er innskrevet på en marmorsøyle på byens torg, ikke langt fra museet han bygde, og like ved Cueva-familiens hus der han holdt til i mange år. I dette huset bodde en jente som var 5 år da han ankom til Copán. Hilda Interiano de Payés er i dag en av de mest respekterte poeter i El Salvador, dit familien flyttet da hun var 12 år. Prologen er skrevet under psevdonymet Marina de la Cueva, et psevdonym bygget på hennes fulle navn, Hilda Marina de la Cueva Interiano de Payés . Jeg hadde gleden av å besøke Hilda, som i dag er 81 år, i hennes hus i El Salvador, og minner fra gamle dager i Honduras fylte de to dagene ispedd latter, digresjoner og mange dikt.


Hun kunne fortelle at arbeidet ute i ruinene en kilometer fra sentrum i den lille byen var spennende for barna i byen. Der grov man nemlig etter skatter! Hver morgen dro Strømsvik utover i spissen for arbeidsstokken på 20-30 mann for å gjenreise byen. Ungene kunne dra etter, og Hilda minnes at hun satt og betraktet den tålmodige nordmannen som grov, silte jord og hentet fram potteskår en dag og smaragdbiter den neste. Hjemme att hun ved hans side ved middagsbordet og lyttet til historier som ble fortalt med innlevelse og humor. Hun husker fremdeles at Gustav kunne snu seg mot henne og smile på sin karakteristiske måte med leppene trukket litt stramt over tennene. Han var kjærlig med barna, delte ut sukkertøy til dem, og lot dem av og til få sitte på lastebilen som han egenhendig fikk fraktet fra Guatemala gjennom milevis av veiløs ødemark. Hun opprettholdt kontakten med Gustav da hun ble voksen, og fra tid til annen møttes de for å høre siste nytt. Han fortalte fra sine mange prosjekter rundt i Sentral-Amerika, hun berettet om sitt liv i El Salvador. I dag er Hilda en av de få fra Copán som har møtt Gustav og som husker ham. Jeg har i flere år hatt diktet fra byjubileet på min datamaskin, men jeg lyktes ikke å finne ut hvem forfatteren var før i sommer da diktet dukket opp på en nettside under Hildas navn. Kontakten ble raskt etablert, og i begynnelsen av oktober kunne jeg dra på besøk. Hilda blir sannsynligvis å se på norske TV-skjermer våren 2012 når programserien "Glemte helter" sendes. Der får Gustav Strømsvik sitt eget program. (Se http://www.flimmerfilm.no og klikk på bildet av sjømannen (Gustav) nederst.)

view all

Gustav Strømsvik's Timeline

1901
March 27, 1901
Strømsvik gard, Værangfjorden, Rødøy, Nordland, Norway
April 9, 1901
Rødøy, Nordland, Norway (Hjemmedøpt. Stadfestet 14. juli 1901)
1983
January 6, 1983
Age 81
Nordland, Norway