Halvor Halvorsen (Gammel-Hagen)

Is your surname Hagen?

Research the Hagen family

Halvor Halvorsen (Gammel-Hagen)'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Halvor Halvorsen Hagen (Halvorsen Gammel-Hagen)

Also Known As: "Gammel-Halvor"
Birthdate:
Birthplace: Østhagen, Innbygda, Trysil, Østerdalen, Hedmark, Norge
Death: circa 1714 (11-28)
Østhagen, Innbygda, Trysil, Østerdalen, Hedmark, Norge
Immediate Family:

Son of Halvor Bjørnsen and Ukj. Bjørnsen
Husband of Ukj. Halvorsen
Father of Kirsti Halvorsdatter Hagen

Managed by: Kaylene Hansen
Last Updated:

About Halvor Halvorsen (Gammel-Hagen)

GEDCOM Source

@R1503113294@ Ancestry Family Trees Online publication - Provo, UT, USA: Ancestry.com. Original data: Family Tree files submitted by Ancestry members.

GEDCOM Source

Ancestry Family Tree http://trees.ancestry.com/pt/AMTCitationRedir.aspx?tid=102040014&pi...


http://gw0.geneanet.org/brynjulf?lang=no;pz=tor;nz=langballe;ocz=0;...

Gift med ? ? barn Kersti Halvorsdatter Hagen 1717-1799 Notater

Notater om personen

Trysilboka bind II, side 302, Østhagen, gnr 29, bnr 1

Halvor Halvorsen er neste bruker på Østhagen etter faren. Han er bedre kjent og ille beryktet endr navnet Gammel-Hagen. Tør hende har ettertiden tillagt Gammel-Hagen slettere egenskaper enn han hadde. Det er til og med sagt at da han lå og skulle dø, plaget hans dårlige samvittighet ham slik at han skrek så en hørte ham over hele bygda, så mye mente en han hadde å angre. Om hans befatning med dramaet i Ljøsegga er det fortalt annet sted. Her skal en bare minne om det som en kan slå fast etter å ha gått igjennom rettsforhandlingene, at noen hovedmann ved denne anledning har han ikke vært. Hans medvirkning har vært tilfeldig. Sin straff fikk han som de andre - underretten gjorde den livsvarig, men høyesterett endret den til 6 år, og disse sonet han sammen med tre av de andre som var med, i jern på Kongsvinger festning. Dessuten ble de ilagt hver 3/4 lodd sølv i bøter, og til 1726 hadde han av boten betalt 37 daler og 14 skilling. Fogden mener også at en hadde utsikt til å få resten av ham når han var ferdig med straffen, så en har tydeligvis regnet ham som velstandsmann.

En hører ikke svært mye om Halvor Halvorsen i forbindelse med gården. Datert 6/6 og tinglest 14/12 1713 fikk han Henrich Lachmans bygsel over 1 hud i Hagen, men på samme id har det nok vært noen ugreie med medarvinger om overdragelsen. Tvisten blir bilagt på tinget i 1714 slik at Halvor Halvorsen skal forsørge sin far mot å få det han etterlater seg ved sin død, men samtidig skal Halvor til sine brorbarn svare halve skatter og halv landskyld av Hagen. Vi vet ikke om at Halvor hadde flere brødre enn Bjørn som bygde på Østa-Sætre og som var død nå, og det må være hans barn det gjelder, men det synes litt rart at Halvor skal svare landskyld til dem av en gård som hverken han eller barna eide.

I 1719 fikk Halvor Halvorsen sammen med bygsleren på andre parten, Per Bjørnsen, og de to bygslerne i Prestgarden til gildring og skogsbruk bygslet Enåsen og Tøråsen mellom Ena, Brøa og Elta. Samme året er han sammen med bygslerne i Hagen, Prestgarden og Lunde stevnet for ulovlig bruk av eng til Eltos - se mer om det under Flathagen. I 1729 lot madame Dorthe salig Henrich Lachmans utby Hagen til salgs og varslet oppsitterne. Halvor Halvorsen var lovlig unnskylt for å ta imot tilbudet da, og kanskje var det derfor heller ikke den andre lot høre fra seg. I 1733 derimot er Gammel-Hagen hjemme igjen. I februar dette året kjøper han og Per Bjørnsen på den andre parten Eltos til 1/2 mårskinns skyld av amtmann Niels Werenskiold og får skjøtet tinglest 9/12 samme året. I 1738 blir han og Per Bjørnsen stevney av Dorthe Lachmann for at de har hogd sagtømmer til salg i skogen, og hun fredlyser innen tinge medd det samme alle sine skoger både for landbønder og andre. Per Bjørnsen møtte for Hagen-kara og sa at de siden 1733 var eiere av 1/2 mårskinn i Hagen, og derfor mente de å være i sin gode rett da de tok litt tømmer i et stykke fra Tverena mot Osensjøen, så mye mer som bygslerne i Prestgarden var sameiere om dette stykket. De hadde heller ikke kunnet nekte dem bruk her, og derfor hadde de også tatt noen tylter selv, men skogen hadde "ingen videre skade tatt". Dette ville de tale nærmere om med sin landherre når de til vinteren skulle inn til byen for å ordne med sin landdrottelige skyldighet, sa han, og retten lot seg nøye med det.

Engang omkring 1746 har Gammel-Hagen gitt fra seg, for under 14/12 dette året skjøter hans to sønner Halvor og Per til svogeren Halvor Persen fra østre Lunde sin part i Eltos 1/4 mårskinn. Men iallfall tre år etter lever gamlingen ennå, for i 1749stevnes han sammen med svigersønnen til kommisjons for gjeld til Collet & Leuch.

En vet ikke hvem Halvor Halvorsen Hagen var gift med. Hverken han eller kona er nemlig oppført som død under Hagen, og det er derfor ingen rede å få på henne. Hans eldste sønn Halvor døde i 1746, ellers var det vel rimelig han hadde overtatt etter faren. Kilder

Fødsel, død: Trysilboka bd 2 s 308

Blir i ettertid kalt "Gammelhagen" Han er død etter 1714.

view all

Halvor Halvorsen (Gammel-Hagen)'s Timeline

1694
1694
Østhagen, Innbygda, Trysil, Østerdalen, Hedmark, Norge
1714
1714
Age 20
Østhagen, Innbygda, Trysil, Østerdalen, Hedmark, Norge
1717
1717
Østhagen gård, Innbygda, Trysil, Østerdalen, Hedmark, Norge