Is your surname Bryske?

Research the Bryske family

Hartvig Bryske's Geni Profile

Records for Hartvig Bryske

8,934 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Hartvig Bryske

http://www.danskeherregaarde.dk/manorholder/k/kragerupgaard/ejerhistorie.aspx

1378 synes Broholm på ny at have været i hr. Johannes Absalonsens besiddelse. Dens ejerforhold i den nærmest følgende tid kendes ikke. Mellem 1391 og 1408 pantsatte Henneke Olufsen (Bjørn) til Lykkesholm til Hartvig Bryske for 60 mk. sølv i hvid mønt den rettighed, han havde på Broholm. 1429-61 skrives hr. Peder Nielsen (Ulfeldt) http://fynhistorie.dis-danmark.dk/node/2423

http://finnholbek.dk/genealogy/getperson.php?personID=I20486&tree=2

Dér har der indsneget sig en fejl i notehenvisningen vedr. den såkaldte ”Christine til Kragerup”. Der står ”som omtalt i note 15 nedenfor”, hvor der burde stå, ”som omtalt i note 16 ovenfor”. Dér findes der så belæg for, at Christine/Kristine Jensdatter/Nielsdatter er én og samme person, hvorfor der altså ikke har eksisteret en sådan i Neb-slægten – belæget findes i DD/ Danmarks Riges Breve 4. rk. 2. bd. nr. 108, hvor Kristine Jensdatter g.m. Hartvig B. udtrykkeligt omtales som datter/arving til Niels Stigsen af Ris. (Af sære og uforståelige grunde kunne navnene Niels og Jens i middelalderen bruges i flæng!) Ergo må der findes en anden forklaring på Hartvig Bryskes adkomst til Kragerup, og da han udtrykkeligt besad halvdelen, må han have arvet ligeligt med Henrik Jensen [Neb]. De må så have været halvbrødre, omtales som ”brødre” 1482, og altså sønner af en datter af Mads Taa af Kragerup, som så har været gift to gange med henholdsvis den enes og den andens fader.

Død Ett 1408

Familie 1 Kristine Nielsdatter Hak, d. Før 1389

Gift Før 1381

Familie 2 Elsif Pedersdatter Jul af Sønderjylland, d. Ett 1416

Hr. Hartvig Bryske forseglede 1379 til vitterlighed med Erik Pilemand, skrev sig 1382 til Kragerup (Løve H.) og købte da Hørby (Tusse h.) af sin frænde hr. Thure Knudsen (Dyre), forseglede 1387 blandt den sjællandske adel hyldingen og skal samme år have ejet Dallund, hvilket sidste heller næppe er rigtigt, var 1400 ridder, pantsatte 1403 Hørby til hr. Christiern Holck og 1408 halvparten af Kragerup til hr. Zabel Kerkendorp og skrev sig da til Tersløse (Merløse h.), som han formodenlig havde i forlening af Roskilde bispestol, pantsatte også samme år sit gods i Næsby.

--

Danmarks Adels Aarbog, Thiset, Hiort-Lorenzen, Bobé, Teisen., (Dansk Adelsforening), [1884 - 2005]., DAA 1889:121.


Til Skaftelevgaard, Tersløse og Kragerup. Ejer Pant i Hørby.