This tree has been isolated from other trees on Geni: Tree is fictional

Geni does not allow isolated trees to be merged into the World Family Tree, or other trees.

Heimdallr, {Norse God}

public profile

Heimdallr, {Norse God}'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Heimdallr, {Norse God}

Also Known As: "Heimdall"
Birthdate:
Death:
Immediate Family:

Son of Odin, {Norse God} and "the Nine Mothers of Heimdallr"
Half brother of Týr, {Norse God}; Bragi, {Norse God}; Höðr, {Norse God}; Baldur, {Norse God}; Hermod, {Norse God} and 4 others

Managed by: Csudinka Csudutov
Last Updated:
view all 18

Immediate Family

About Heimdallr, {Norse God}

[]http://www.norron-mytologi.info/gudene/heimdall.htm

[]http://en.wikipedia.org/wiki/Gullintanni

Om Heimdall sies det at han er stor og hellig, og at han kalles den hvite ås. Han er født av ni jotunmøyer ved verdens ende i tidens begynnelse (Hyndlulióð 35-38; Hyndleljod 35-38). Noen kaller ham Odins sønn (Skaldskaparmål). Hans tenner er av gull. Han kan se natt og dag over hundre mil vidt. Han kan høre at gresset vokser på jord og ull på sauer. Derfor er han gudenes vokter. Han bor ved himmelbroen Bifrost som han vokter mot jotnene. Han har en stor lur, Gjallarhorn, og når han blåser i den, høres det i alle verdenshjørner. Hans bolig her ved himmelens ende heter Himmelbergene (Himinbjorg). Forresten vet vi lite om Heimdall. Han har også navnene Gullinntanne fordi han har gylne tenner, og Hallinskide. Skaldene nevner ham ikke sjelden. De kan kalle gullet for "Heimdalls tenner", og sverdet hans heter Hode, d.e. (manns-) hode (Gylvaginning 40). Hesten hans heter Gulltopp.

Guden Heimdall står i en særstilling blant gudene i hans forhold til menneskene. Han skapte ikke menneskene, og blir ikke nevnt i skapelsesmyten, hvor Odin og hans brødre Vile og Ve skapte de første menneskene Ask og Embla. I Rigstula kan en lese historien om da Heimdall i tidenes morgen kom til menneskene og kalte seg Rig - konge. Heimdall ble stamfar til alle menneskene, og skapte den eksisterende samfunnsordningen, med ufrie treller, frie bønder og aristokrati. Heimdall lærte runene til sin aristokratiske sønn Jarl, og kalte ham sønn. Slik ble kunnskapen om runene overført til menneskene.

Det finnes ingen bevarte stedsnavn eller annet materiale som tyder på at Heimdall har vært gjenstand for dyrkelse, og det er vel heller tvilsomt om en slik i det hele tatt har forekommet i vikingtiden, siden Heimdall kun ser ut til å ha levd i mytene. Det er mulig at han har hatt en mer betydningsfull plass i gudeverdenen tidligere enn i den sene overleverte litterære mytologien. Men om dyrkelse av Heimdall har forekommet, ligger dette tidspunktet langt tilbake i tid.

view all

Heimdallr, {Norse God}'s Timeline