Is your surname Aae?

Research the Aae family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hjalmar Aae

Birthdate:
Birthplace: Horsens Vor Frelser, Østjylland, Danmark (Denmark)
Death: 1962 (92-93)
Immediate Family:

Son of Otto Frederik Aae and Thora Alvilde Holmer
Husband of Henriette Birgitte Katrine Aae
Father of Vibeke Bomhoff Evensen
Brother of Svend Aae; Emil Aae; Thyra Aae and Axel Aae

Occupation: Jurist og Byrådssekretær samt opfinder
Managed by: Angela Gabrielsen
Last Updated:

About Hjalmar Aae

Fra Århus Wiki

Hjalmar Aae

Hjalmar Aae Cand. jur. Byrådssekretær Hjalmar Aae, født i Horsens 5. juli 1869. Student i 1889. Cand. jur. i 1895. Byfogedfuldmægtig i Horsens i 1896-99. Byrådssekretær i Aarhus Byråd fra 1. september 1899. Låsefabrikant 1906-14 (om Aaes Laas se Salomons Konversationsleksikon "Laase" i supplementet.

Fra Århus Kvindemuseum:

Genstande og fotos fra 5 generationer af samme familie.

Henriette, 1872-1928, og Hjalmar Aae, f. 1869, tegnede og byggede villaen Strandvejen 88 i Århus. De flyttede ind 1902 med deres to døtre, Vibbe f. 1898 og Karen f. 1901.

Henriette var den ældste af 5 søstre. Faderen 'oldefar Jørgensen' boede og arbejdede i perioder på de Vestindiske Øer, men moderen 'oldemor Jørgensen', (ca. 1850-ca. 1906) ikke kunne trives i klimaet og vendte hjem til Horsens med døtrene, som enkeltvis i deres unge år boede i huset hos faderen derude hvert et år eller to.

Hjalmar havde tre brødre og en søster. Hans far, Otto Aae (ca. 1835-ca. 1897), var uddannet jurist og arbejdede som godsbestyrer for tre godser nær Horsens. Ottos far havde været rektor på skole i Vestergade i Århus. Otto havde flere søskende, heriblandt den ugifte søster Hedvig, som mod slutningen af sit liv boede hos ham og hans kone. Hjalmars mor, Thora (ca. 1845-1936), var datter af en præst og havde 8 søskende. Hun havde været i tjeneste 'hos komtesserne på Frijsenborg'. Det sidste år af sit liv, da hun var enke og syg af helvedesild, boede hun sammen med søn og svigerdatter Hjalmar og Henriette og deres to døtre i Strandvejsvillaen. Hjalmars søster, Thyra f. 1874, giftede sig med Carl, der var præst og senere blev stiftsprovst i Ribe. De fik en søn, Christian.

Hjalmar og Henriette blev gift 1896. De var tidligt blevet forlovet, trods Oldemor Jørgensens (Henriettes mor) modvilje. Efter brylluppet flyttede de til Sølystgade i Århus, hvor Vibbe blev født, herefter til Odensegade, hvor Karen blev født, og senere til Strandvejen i egen nybygget villa.

Hjalmar Aae arbejdede som byrådssekretær på det daværende rådhus, nu Kvindemuseet. Han var en ivrig fotograf, og denne sag omfatter mange glasnegativer. Han var bl.a. en af hovedmændene bag Landsudstillingen i Århus i 1909 - og havde sin egen stand på udstillingen: Aaes Laas (han opfandt låse, cykler og andet).

Fra indflytningen i Strandvejsvillaen til sin død i 1928 var Henriette meget aktiv i byens kulturliv. Hun lavede velgørenhedsarbejde sammen med andre damer. Hun spillede klaver, både privat i hjemmet og til døtrenes ungdomsgilder.

Husholdningen på Strandvejen bestod ud over familien ofte af en logerende (unge mænd under uddannelse), en ung pige, og konehjælp udefra til vask, strygning og syning.

Henriette og Hjalmar rejste en del, bl.a. til Tyskland, hvor Hjalmars bror Peter boede, til Nordfrankrig og senere til Norge, til svigersønnens forældre.

Vibbe tog studentereksamen og giftede sig senere med Alf Evensen, en norsk student, der havde haft logi i strandvejsvillaen. De nåede at fejre guldbryllup. Efter brylluppet bosatte de sig i Skansepalæet, Århus, og fik to døtre, Birgit f. 1920, og Likken f. 1922. Efter Henriettes død i 1928 flyttede Vibbe og hendes familie ind i Strandvejsvillaen hos hendes far.

Karen tog realeksamen fra Marselisborg skole, var derefter au pair i London et år, og derefter hushjælp hos onkel Peter (farbror) og tante Lizza i Belgien og senere Nordfrankrig. Karen blev uddannet som teknisk tegner og arbejdede på tegnestue hos en arkitekt. Blev i 1928 gift med ingeniør Küster. Hendes mor, Henriette, var død kort forinden, så festen blev ikke holdt i villaen men hos venner i nærheden. Parret flyttede til København, hvor de fik to børn, sønnen Hans og en datter, som døde ung. Da Karen blev enke, flyttede hendes søn og hans familie ind i hos Karen i forældrenes 'selvbyggede' hus.

Vibbes datter, Likken, fik som ung og ugift en datter. Barnet voksede op hos Likkens forældre, som tog hende til sig som deres egen datter. Også morfar, Hjalmar Aae, boede der, mens hun var lille og indtil sin død. Likken blev senere gift og fik endnu to døtre. Hun var uddannet gartner/blomsterbinder. Hun har i mange år lavet billeder af pressede blomster, visne blade, hvepseboer, fjer og lignende, og undervist i det på aftenskole.

Likkens søster Birgit blev også gift.

Likkens ældste datter fra ægteskabet har fire børn og den yngste to. (informationer fra 1996).

Familien fra Strandvejsvillaen har altid været en del af byens kulturliv. Hjalmar Aae var medlem af komitéen bag landsudstillingen i Århus 1909. Familien var ivrige koncert- og teatergængere, og under Anden Verdenskrig åbnede Vibbe hjemmet for Århus Symfoniorkester, der ellers skulle tage til takke med uopvarmede øvelokaler.

I 1990 bor Vibbes børnebørn i Horsens, Viborg, København og Århus. Efter Vibbes død i 1984 blev villaen solgt til et bofællesskab, og ved den lejlighed modtog Kvindemuseet alt, som arvingerne ikke ønskede. Familien har været portrætteret i museets udstilling 'Slægt og Slid' 20.02.1987-08.06-1987.

Der fines et båndinterview med Likken og hendes moster Karen.

view all

Hjalmar Aae's Timeline

1869
July 5, 1869
Horsens Vor Frelser, Østjylland, Danmark (Denmark)
1898
September 9, 1898
Vor Frelser, Horsens, Denmark
1962
1962
Age 92