Is your surname Sweers?

Research the Sweers family

Isaac Sweers's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Related Projects

Isaac Sweers

Birthdate: (51)
Birthplace: Nijmegen, Gelderland, The Netherlands
Death: August 21, 1673 (51)
Kijkduin, Zuid Holland, The Netherlands (gesneuveld in de zeeslag bij Kijkduin tegen de Spanjaarden)
Immediate Family:

Son of Aerndt Sweers and Alida Willemsdr van Bronckhorst
Husband of Constantia Blommaert
Father of Catharina Sweers; willem Sweers; Margaretha Sweers; Isaac Sweers; Alida Sweers and 2 others
Brother of derck Sweers; Judith Sweers; Salomon Sweers; Jean Sweers; Jacob Sweers and 6 others

Occupation: Vice-Admiraal ter Zee, shipowner
Managed by: Ad W.M. Teulings, GI
Last Updated:

About Isaac Sweers

 • Zie Wikipedia...
 • notaris en procureur in recife,pernambuco(Ibrazilie) /// kapt.ter zee ///ordinaris,schout nacht van holland,vice admiraal en burgemeester v.amsterdam///gesneuveld bij de zeeslag van kijkduin 1678 op het schip "de olifant", tijdens 3de engelse oorlog... ligt begraven in noorderkerk, amsterdam////...vlgs.imfo sneuvelde ook een zekere frederick sweers-zoon van judith sweerts , op een van de schepen ... de gesneuvelde isaac was zijn opa !!...,///////imlacle

isaac was gehuwd met constantia blommaert (1655) en catharina reynst (info 15e generatie vlgs. .ned.leeuw en gen..adelijke familie sweerts de landas !!)..........iml..


; .. isaak was regent van vroedschap nijmegen///vanwege zijn sympathie en bekering tot remonstrant geloof ,werd hij bij beslissing van maurits van oranje in 1618 ontheven uit de funktie van burgemeester......( regentefamilie !!) voorouders:

izaak aernout jan: een nazaat van vaderskant,: de weer,, sweerts,weder uit helmond(van 1450)....en van moederskant.: van eyck ,gemert, bruheze,,ysbouts van asten(herenboer en graaf van asten(.Br.) in peelland,fruit en hopteelt) ,,hillen(herenboer), ysbouts,(klokkengietersfamilie uit asten n.br.)) esscharen,vienne,(1200) tot heden...iml 2011..
voorouders waren:van landas940) sweers en guerrie.......2011

cerificaat van keizer ferdinand III dd.18-5-1652 aan izaac  waarbij geslacht sweers erkend werd als oud adelijk geslacht. (arch. amsterdam)..iml 2012..

isaac had een turbulente jeugd gehad. ..na de dood van ouders (aernt en alida v. bronckhorst ) werd hij naar een franse school in hoorn gestuurd.... daarna naar sevilla ,1638 ,gegaan , met geld van zijn oudste broer om te werken bij zijn oom.. hij kwam berooid terug naar nederland en tewerkgesteld bij zijn oudere broer salomon sweers, schout op texel, als klerk...in 1640 naar brazilie(mauritia) vertrokken om bij de raad van brazilie te werken als klerk en als commies....hij deed examen voor notaris en procureur...belandde in gevangenis in san salvador1645....kwam weer berooid terug...ging bij marine(admiraliteit v. amsterdam als adelborst op de goude maen en vocht tegen barbarijnse zeerovers.....in 1651 bevorderd tot luitenant.....in 1652 gevochten in 1ste engelse oorlog, werd kapitein op engel gabriel..gedurende de 3 daagse zeeslag bij schooneveld ,zeeland 1637, gevangen genomen door spanjaarden ,maar wist op een slimme manier de gevangenis uit te lopen met de spaans sprekende soldaten..hij kon spaans spreken... hij kwam terug in amsterdam en werd poorter, deed mee aan ontzetting van dantzig en tijdens de oorlog met zweden kapitein geworden..in 1844 samen met michiel de ruyter met schip middelburg naar africa en zuidamerika....in 1665 nam hij familie zilver van george ayscue van de gestrande royal prins mee , samen met cornelis tromp, tijdens de 2 daagse zeeslag op noordzee... later kregen zij met cornelis e. de jong mot omtrent prijsgeld van de buit.....sweers werd bevorderd tot vice admiraal van holland en westfriesland en vanwege zijn verdiensten vice admiraal op de olifant geworden in 1667......tijdens 3de engelse oorlog slag bij solebay nam hij de eskader van de gesneuvelde willem j. van gendt over ....tijdens de 2de slag bij schooneveld moest sweers terugvaren voor reparatie aan zijn getroffen vlaggeschip door engelsen,en werd door cornelis tromp uitgemaakt voor lafbek, waarvoor sweers een duel met hem wilde, die willem III later wilde beslechten.. op 28 aug.1673 werd sweers getroffen door een kogel tijdens de zeeslag bij kijkduin(den helder) door de engelsen en stierf... hij werd begraven in oude kerk in amsterdam...... zijn vrouw constantia blommaert werd regentesse van bejaarden huis de amstelhof ,nu hermitage amsterdam ........iml2013.

broer salomon zworf in indonesie: adviseur van gouverneur van batavia ,probleem met zijn functionering,in indie, ; hij trouwde daar ,hij moest terugkeren naar nederland,in texel en daarna in amsterdam, bemiddelingsrol bij gerard coster, wapenfabrikant en voor judith coster. er is een eilandje ten noorden van australie naar hem genoemd(sweers island,in de golf van carpentaria nu fish. ressort, zie www.sweers.au/charter boat)... imlacle2014...


gezin van 7 kinderen

view all 11

Isaac Sweers's Timeline

1622
January 1, 1622
Nijmegen, Gelderland, The Netherlands
1655
October 10, 1655
Age 33
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
1658
1658
Age 36
1660
1660
Age 38
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1661
February 22, 1661
Age 39
Amsterdam, Government of Amsterdam, North Holland, Netherlands
1666
1666
Age 44
1671
1671
Age 49
Amsterdam, Noord-Holland, Nederland
1673
August 21, 1673
Age 51
Kijkduin, Zuid Holland, The Netherlands
August 29, 1673
Age 51