Jørgen Danielsen

Is your surname Danielsen?

Connect to 9,992 Danielsen profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jørgen Danielsen

Birthdate:
Birthplace: Lysabild
Death: May 04, 1638 (56-57)
København, Danmark (Denmark)
Immediate Family:

Son of Daniel Jørgensen Quercinus and Karen Bjørnsen, mindst 1 S
Husband of Gertrud Frandsen
Half brother of Aneke Danielsen and Hans Mouritsen Mandix

Occupation: Borgermester i København.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jørgen Danielsen

PT 1887 287-288: Her oplyser H F Rørdam, at Jørgen Danielsen nåede en så anset stilling i København, at universitetet ved hans død hædrede ham med et latinsk program, af hvilket jeg har uddraget følgende personalhistoriske efterretninger, der også kunne tjene til i væsentlig grad at udfylde, hvad Dr. O. Nielsen har meddelt om denne mand i sin Københavns historie og beskrivelse III 212-213:

Jørgen Danielsen var født i Lysabild på Als, hvor hans fader, Hr Daniel Jørgensen var præst og provst. Moderen hed Karen Bjørnsdatter. Da Faderen døde tidligt, kom sønnen med sin moder til morbroderen Johan Bjørnsen i Flensborg, indtil moderen anden gang blev gift med Mouritz Mandix, søn af Marcus Mandix, forhen borgmester i Flensborg. 13 år gammel kom Jørgen Danielsen til Fyn efter foranledning af nogle adelige, der havde fundet behag i hans opvakte og behagelige væsen. Han lærte nu at læse og skrive det danske sprog, og 16 år gammel kom i tjeneste hos nogle adelige jomfruer af familien Skinkel, hvilke boede i Odense, hvor han stræbte videre at uddane sig. Efter et års forløb antoges han i tjeneste af de omtalte jomfruers broder, Morten Skinkel til Østrup og Søholm, der fandt særdeles behag i hans flinke og raske væsen og i hans dygtighed til at udrette, hvad man satte ham til. I 11 år tjente han den nævnte mand først som skriver og siden som foged over hans og søstrenes godser i Fyn, Sjælland og Skåne. Derpå blev han af Herluf Daa til Snedinge, der var lensmand over Island, sendt op til dette land som hans fuldmægtig, et hverv han skilte sig ved til beboernes tilfredshed, som de vidnesbyrd, de gav ham ved hans bortrejse, godtgøre. Opholdet på Island var dog ikke gavnligt for hans sundhed, hvad enten det nu var det strenge klima eller den forandrede levemåde, der virkede skadeligt på ham. Nok er det, at han måtte begive sig til Hamborg for at søge lægehjælp. Da han atter var kommen til kræfter, drog han til Danmark for på sin herre, Herluf Daas, vegne at aflægge regnskab for de kongelige rentemestre. Imidlertid havde han 14 dages efter påske bryllup med en enke ved navn Gertrud Frandsdatter. Kort efter blev han af den øverste rentemester, Sivert Beck til Førslev beskikket til renteskriver, og 1620, da det islandske kompagni oprettedes valgtes han til en af bestyrerne i dette. På grund af hans udmærkede dygtighed til offentlige forretninger valgtes han 1622 med kongens samtykke til rådmand i København, idet han nedlagde renteskriverbestillingen. 1625 blev han efter befaling af kongen af kansler Christian Friis til Kragerup beskikket til at føre opsyn med Det ostindiske Kompagni. Den 17 sep 1629 udnævnte kongen ham til borgmester i København. Efter at være hædret med mange tillidshverv døde han den 4 maj 1638 efter tre års svagelighed ca 56 år gammel.

O H Nielsen i sin Københavns historie og beskrivelse III 212-213: Jørgen Danielsen (1629-1638) blev indsat som borgmester 17 feb 1629. Han var bleven rådmand 1 mar 1622. 1619 var han en af de udvalgte borgere, der indvilligede i mageskiftet om søerne. Om hans død indeholder rådstueprotokollen følgende: Anno 1638 den 4 juni blev borgmester Jørgen Danielsen fra hans nu moxen på tre års tid lange kontuerlige sygdom ved den timelige død nådeligen forløst, og hans lig den 11 juni dernæst efter til sit begravelse og sovekammer udi Helliggeisthus kirke hæderlig bestædiget.

Han var gift med byfoged Anders Mikkelsens enke. Hans Mandixen kaldes 1620 og 1636 hans broder; sidstnævnte år fik han befaling til at opstå fra retten, når dennes sag kom frem for magistraten. I ethvert tilfælde har de været halvbrødre. 1620 forpagtede han i forening med et kompagniskab kronens told af det fremmede øl, der indførtes i København, på 3 år for en årlig afgift af 15000 rdl. 1623 var han i kompagni med Mikkel Vibe om at sende en ladning byg til Norge. Han var også medlem af Islandske kompagni. Fra 1625 til sin død fik han 500 daler årlig af kongen for at underholde de sjællandske postbude, han blev heri efterfulgt af Johan Bram. 1625 købte han af kongen en stor gård i Stenboderne, som Hans Simonsen havde ejet (nu Amagertorv nr 25 og Læderstræde 28, skrevet 1877-1892); den gik ud til Læderstræde og havde et 3 loft højt hus, der synes at have ligget med gavlen til gaden, han solgte den igen 1638 til Jørgen Vind til Gundestrup (Norske rigsreg. V 347, Grundtvig Meddel. fra Rentek. Arkiv 1872 side 302).

view all

Jørgen Danielsen's Timeline

1581
1581
Lysabild
1638
May 4, 1638
Age 57
København, Danmark (Denmark)