Jørgen Richter

Is your surname Richter?

Research the Richter family

Jørgen Richter's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Jørgen Richter

Birthdate:
Birthplace: Sundalen gård, Åsen, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway
Death: Died in Inderøy, Nord-Trøndelag, Norway
Immediate Family:

Son of Jonas Christian Christiansen Richter, Proprietær and Kirstine Einarsdatter Aschlund
Husband of Massi Olsdatter Rostad
Father of Ingeborg Anna Richter; Kristine Richter; Gurine Richter; Ole Jørgensen Richter; John Kristian Richter, Mill Owner and 3 others
Brother of Kristian Richter; Anne Martha Richter; Einar Richter; Johan Arnt Richter; Andreas Boghart Richter and 2 others

Occupation: Gårdbruker, fogd og proprietær
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jørgen Richter

Richterslekten markerte i flere generasjoner, gjennom sine yrker og sin livsstil, at den skilte seg ut fra det vanlige bondemiljøet i Trøndelag. Jørgen Richters søsken fikk alle skolegang og utdannelse, og to av hans brødre ble embetsmenn. Selv kom han til å titulere seg som proprietær. Gården ble i Jørgen Richters tid til et mønsterbruk, og ”han var alltid anset som en av Innherreds innsiktsfulleste og mest oplyste landmenn”.

Jørgen innførte mange tekniske forbedringer. Bl.a. var han en av de første som grov grøfter og drenerte jord i distriktet. Han startet teglverk og drensrørfabrikk på gården, bygde en bekkekvern og et lite sagbruk og drev også med jektbygging. Sannsynligvis var Ole Richters bror Jon en drivende kraft bak mye av aktivitetene på gården på 1850- og 60 tallet. Han er i en beskrivelse omtalt som den ”fødte ingeniør”. Til foreldrenes store sorg utvandret han til New-Zealand i 1868. Der ble han en pioner på utviklingen av mølledrift og sagbruk, og startet sammen med to trondhjemmere firmaet Richter, Nannestad & Company. Byen Palmerston North – i dag 70000 innb.- vokste fram rundt dette company.

Jørgen Richter hadde et godt lite bibliotek hvor han bl.a. hadde første utgave av Holbergs samlede verker. Han skal ha vært en mester i å sitere Holberg. Jørgen Richter nøt stor tillit i bygda, var varaordfører i mange år og valgmann ved en rekke stortingsvalg. Folk kom langveisfra for å søke råd hos ”han far på Rostad”.

Jørgen Richter følte seg nok tidlig noe hevet over gjennomsnittet av sine sambygdinger. Allerede i 1830 – og 40 årene omgikkes han bygdens kondisjonerte, med prest og sorenskriver og velstående brukseiere som Herman Løchen på Sundnes. Massi trivdes best blant slekt, naboer og arbeidsfolkene på Rostad. Det kondisjonerte miljøet fant hun seg ikke til rette i. Hun var en urokkelig bærer av bygdekulturen og av sin egen nedarvede slektstradisjon. Hun var en engasjert kristen med strenge moralske prinsipper. I tillegg var hun arbeidssom, nøktern og sparsommelig og kunne nok virke noe innesluttet, men var ikke uten humoristisk sans og roses for sitt hjertelag og omsorg for andre. Massi og døtrene var svært aktive i håndarbeid og veving. Noen av disse arbeidene ble premiert på utstillinger, bl.a i London 1862.

Ole Richter og hans 7 søsken (Ingeborg Anna, Kristine, Gurine, Jon Kristian, Anna Olava, Einar Andreas, Julie Marie) vokste opp i brytningen mellom disse ulike personlighetstyper og kulturformer. De gikk ikke vanlig allmueskole, men hadde egen huslærer.

Da Jørgen Richter døde i 1880, ga Ole Richter en billedhugger i oppdrag å lage en byste av faren. Denne bysten står i dag i biblioteket på Rostad. Med oppdraget fulgte følgende beskrivelse som skulle gi kunstneren det rette inntrykk av farens karakter: ”Der var over Faders Aasyn – ved Siden av Alvor – en særdeles lys Stemning – et Udtryk af Livsglæde, af Munterhed og Humor, der overhovedet var ham ejendommelig----Hans ydre Skikkelse var usædvanlig, men endnu mer hans Intelligens, hans Sjels- og Karakterejendommeligheder. Jeg er forvisset om at det ikke er Sønnefølelserne, der dikterer det, naar jeg udtaler, at jeg Ingen har kjendt der var enten rigere eller mer harmonisk udrustet---Det var ogsaa ofte min Reflection, at det var gaadefuldt at en saa høj Begavelse ikke havde kommet til sin Ret i den ydre Verden, men det hørte jo med til det gjennomførte Fine og Ædle i hans Natur at han var uden Fordring, uden Forfængelighed, uden anden Ærgjerrighed end den trofaste Pligtopfyldelsen.”

http://artemisia.vgb.no/2007/06/27/nib-stjordal-hegra-og-hell/

view all 11

Jørgen Richter's Timeline

1790
November 7, 1790
Åsen, Levanger, Nord-Trøndelag, Norway
1824
May 28, 1824
Age 33
Inderøy, Nord-Trøndelag, Norway
1825
October 18, 1825
Age 34
Nord-Trøndelag, Inderøy, Norway
1827
October 3, 1827
Age 36
Nord-Trøndelag, Inderøy, Norway
1829
May 23, 1829
Age 38
Nord-Trøndelag, Inderøy, Norway
1831
March 4, 1831
Age 40
Inderøy, Nord-Trøndelag, Norway
1834
March 17, 1834
Age 43
Nord-Trøndelag, Inderøy, Norway
1837
November 18, 1837
Age 47
Inderøy, Nord-Trondelag, Norway
1841
February 1, 1841
Age 50
Nord-Trøndelag, Inderøy, Norway
1880
June 16, 1880
Age 89
Inderøy, Nord-Trøndelag, Norway