Jacob I van Mirlaer

Is your surname van Mirlaer?

Connect to 20 van Mirlaer profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jacob I van Mirlaer

Birthdate:
Death: after circa 1240
Immediate Family:

Husband of Justine van Straelen
Father of Jacob II van Mirlaer

Managed by: Private User
Last Updated:

About Jacob I van Mirlaer

Jacob (I) van Mierlaer, vermeld 1213-1240. Hij was getrouwd met een dochter van Arnold van Straelen en Mechtildis van Gesserne (Wachtendonk). Hieruit een zoon: Jacob van Mierlaer, volgt II. Jacob onderhield nauwe contacten met zowel de Heren van Meerhem (bij Roermond) als met de Heren van Kuijk, maar ook met de Graven van Gelre en Holland. In 1213 is hij getuige voor Rutger van Meerhem. In 1240 zegelt hij een akte van Hendrik III van Kuijk. Via zijn vrouw kwam de familie van Mierlaer rond 1260 in bezit van 1/3 deel Well en 1/3 deel Afferden (met onder meer het goed Bleijenbeek).

Ib. Herman van Mierlaer vermeld 1213. Hij was een broer van Jacob I. Ic. Godefridus van Mierlaer, vermeld 1224 - 1230. Godefridus bezat goederen in Hamme (Sonsbeck).

https://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Van_Mirlaer

Over Jacob I van Mirlaer (Nederlands)

[http://genwiki.nl/limburg/index.php?title=Van_Mirlaer]

Van Mierlaer Van Mierlaer is een uitgestorven adellijk geslacht in het huidige Meerlo in Noord-Limburg. De naam kent onder meer de volgende andere schrijfwijzen: Van Mirlaer, Mirlair, Myrlaer, Myerlaer, Mijrlaer, Myrlar, Mierlaar, Mierlar. Bij zorgvuldige bestudering van de vele aktes kunnen we vaststellen dat de Heren van Mierlaer hun naam zelf meestal schreven als "van Mierlaer". In aktes die elders zijn opgesteld vinden we de diverse andere, vaak fonetische schrijfwijzen. Volgens sommige naamkundigen zou de Groote Molenbeek (een nog jonge naam) die door Sevenum, Horst en Meerlo stroomt vroeger "de Mier" geheten hebben. De naam Mier, die duidt op een moerassig gebied, vinden we nu nog terug in de Mierbeek bij Grubbenvorst. De uitgang -laer gaat terug op het oud-Germaans en duidt op een open, bewoonde plek. Wij volgen verder de schrijfwijze van Mierlaer.

De oudste vermelding vinden we in een akte uit 1134 waarin Hermanno de Mirlare genoemd wordt onder de getuigen "leeken en geestelijken van grooten invloed" van de Utrechtse bisschop Andries van Cuijk bij de schenking van de kerk van Lochem aan de kanunniken van Zutphen door gravin Ermengardis, de weduwe van graaf Gerard (van Gelre). Er bestaat geen familiearchief van de heren van Mierlaer, maar door hun optreden in tientallen documenten kunnen we hun genealogie vanaf het begin van de dertiende eeuw toch reconstrueren.

Generatie 1 Ia. Jacob (I) van Mierlaer, vermeld 1213-1240. Hij was getrouwd met een dochter van Arnold van Straelen en Mechtildis van Gesserne (Wachtendonk). Hieruit een zoon: Jacob van Mierlaer, volgt II. Jacob onderhield nauwe contacten met zowel de Heren van Meerhem (bij Roermond) als met de Heren van Kuijk, maar ook met de Graven van Gelre en Holland. In 1213 is hij getuige voor Rutger van Meerhem. In 1240 zegelt hij een akte van Hendrik III van Kuijk. Via zijn vrouw kwam de familie van Mierlaer rond 1260 in bezit van 1/3 deel Well en 1/3 deel Afferden (met onder meer het goed Bleijenbeek). Ib. Herman van Mierlaer vermeld 1213. Hij was een broer van Jacob I. Ic. Godefridus van Mierlaer, vermeld 1224 - 1230. Godefridus bezat goederen in Hamme (Sonsbeck).

view all

Jacob I van Mirlaer's Timeline

1213
1213
1220
1220
Limburg, Netherlands
1240
1240
Age 27