Jens Kristoffersen Engertoppen

Is your surname Engertoppen?

Research the Engertoppen family

Jens Kristoffersen Engertoppen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

About Jens Kristoffersen Engertoppen

Han var like flink som snekker og smed. -Han gikk rundt på gardene og stelte de første landbruksmaskinene i Eidsvoll og tildels i Nes. - Som teknikere har både han og hans etterkommere satt spor etter seg, ikke bare i Eidsvoll, men videre utover.

I siste halvdel av 19. århundre tok det til å komme ladbruksmaskiner utover bygdene. - Der hvor man før hadde stått på låven og dengt kornbanda med sliul i de tidlige morgentimer, der kom det etterhvert ny dur av treskemaskinen, og ute på jordene avløste slåmaskinen de 4-5 karene som vanligvis hadde gått i skårslåtten. Masknalderen gjorde sitt inntog i jordbruket, selv om vi i dag syns det var i eskjedne former. Disse nye masknene trengte pass, ettersyn og av og til også reparasjon, Men noe verksted for slikt fantes det ikke før. I Eidsvolll var det en mann som skilte seg ut og overtok dette nye arbeidet. Det var Jens Engertoppen. Historien om ham er et interessant kapittel som vi ikke har råd til å la gå i glemmeboka. For hele hans livsløp vitner ikke bare om en ukuelig energi og vilje til å overvinne de mange vansker som tårnet seg opp for ham, men peker også at vi her også har en mann som ikke var noe mindre enn et teknisk geni. Riktig nok holder det på å trekke seg et glemselens slør over denne pionér. Men det bør ikke vår tid være bekjent av, hvor rastløs den enn er. Jens var født på Engertoppen 30. september 1837 av foreldrene Katrine Jensdatter og Kristoffer Larsen. Disse ryddet og bygde på Engertoppen som var husmansbruk under Katterud. Stedet ligger en halv times veg øst for Enger. Høyt og fritt med vidt utsyn over Eidsvoll. Det var ike så store jorbruket, De 12 målene som ble dyrket på den grunn jorda kunne knapt vinterfø to kyr.

Jens hadde et brennende interesse for teknikk, var både smed og snekker. Alt i ungdommen fikk han tømret opp et verksted på Engertoppen. Men da han var 22 år gammel, møtte denne livsfriske ungdommen sin første motgang. Han ble liggende med lammelse i ene foten, men hans energi overvant vanskene og han kom seg opp igjen. Riktig nok ville ikke foten lystre. Dette bøtte han på med å sette ei lærreim fra skoen og opp i bukselinningen. Så hendte det at han måtte dra i reima for å få foten på rett kjøl om den slo seg vrang.

Han ble gift tre ganger og hadde i alt 12 barn. Disse ble alle oppfostret på Engertoppen. Jens slo seg igjennom tross all motgang. I stillings medfør kom han til å farte mye omkring i bygdene, særlig i Eidsvol og Nes, for å reparere maskiner som var kommet i ulage.

Jens var en stor, sterk kar, tross den ustyrlige foten. Det fortelles at han ofte brukte smislegga som hammer, og dro opp gjenger så det luktet svidd. Han kunne også bære ei tung bør opp til Engertoppen. - Hendte det en enkelt gang at han traff en kranglefant, kunne han ta ham under armkroken, og der satt han som i en skruestikke til han måtte love å være snill gutt.

Bøhn på Frilseth hadde en av de første slåmasknene som var kommet til Eidsvoll i 1870n årene. Den slo ike godt, og da ble Jens hentet. Han undersøkte maskinen nøye, og til slutt hadde han funnet ut av feilen. "Å jo vevstakan ner nok for stutt" sa han. Jens tok veivstaken med bort i smia og tøyde den ut litt, og maskinen slo som den skulle.

På de tider var det store treskelag, således var det også på Eidsvol som gikk like fra Jøndal til Røkholt. De hadde et stort Hornsby treskeverk. En gang gikk slagvinn akselen tvert av på dette verket, og ingen trodde det gikk an å reparere den, slik påkjenning det er på denne akselen. Det ble sendt bud etter Jens, og han kom. "je får freste" sa han Æhanskjøtte den , og det bemerkelsesverdige var at aksingen holdt til treskeverket var utslitt.

"Je har skjøtt stoppenåla au, men det lønner seg itte" sa han en gang.

Til Olaf Jøndal gjorde han en smalslede, både treverket og nysølvbeslag på skjerm, fatning og bukken. Mens han holdt på med dette var Olaf med og hjalp ham i smia. En morgen gikk Olaf opp til Engertoppen kl 4. Da syntes han det puslet i smia alt. Det var mørkt og Olaf spurte "er det folk her"? "Å ja, det skulle jøssom vera det au" sa Jens, "Du har kanskje fyrstikker du" ? Joda , det hadde Olaf. "Hadde du itte kømmi nå, måtte je fløgi ner i Inngjerdinga og lånt varme", sa Jens, fo rvarmen hadde gått ut i smieavlen om natta.

Jens var den første maswkinisten på damptreskeverket som gikk på Østsida, og siden løste sønnene ham av etter tur. Jens ble opsøkt av bygdeflk som hadde ett eller annet de skulle ha reparert, ja selv folk fra Mesbergkroken spurte ofte etter vegen til engertoppen, dee skulle dit med børster å få stelt på.

Av barna etter Jens kan nevnes Gustav Jensen. Sammen med sin far fant han opp rivetinnmaskinen og forbedret den. I starten bleden drevet med håndkraft. Først stod den på Enger, men ble flyttet til Fosserud. Der hadde han både rivefabrikk, sag og høvleri. Gustav døde i 1932. Karl Jensen lagde treskeverk i modell etter Hornsbyverket. Aksel var på almenningssaga i Eidsvoll i mange år. Siden drev han sag og høvleri først i Solør og siden i Land. Kristoffer hadde både smie og karosserifabrikk i Strømmen, og Sigurd Jensen hadde karosserifabrikk ved Styri i Eidsvoll.

Sigurd Jensenn bodde på Engertoppen inntil 1921, men siden har det ikke bodd folk der.

Men når man ensom vandrer over Engertoppen en gang i blant, så ta hatten av. For denne skrinne jorda har fostret og fødd Jens Kristoffersen med hustru og 12 barn, - denne mannen var et teknisk geni. Og man kan trygt si at han og hans etterkommere har satt spor etter seg, særlig som teknikere, og det er ikke bare i Eidsvoll, men langt videre utover. (Eidsvold Blad)



Smed, Snedker Husmand med Jord

  • Ft. 1865 Katterudtoppen Jens Christoffersen - hos foreldrene - gift med Andrea Olsdatter - 3 barn hjemme - Katterud Toppen, Eidsvoll, Akershus
  • Folketelling 1875 - Jens Kristoffersen - gift med Karen Gudbrandsdatter - 7 barn hjemme - Katterudtoppen, Eidsvoll, Akershus
  • Folketelling 1891 - Jens Kristoffersen - gift med Karen Andreasdatter - Katterudeje, Eidsvoll, Akershus
  • Folketelling 1900 - Jens Kristoffersen - gift med Karen Andreasdatter - 4 barn hjemme - Katterudtoppen, Eidsvoll, Akershus
  • Folketelling 1910 - Jens Kristoffersen - gift med Karen - 3 barn hjemme - Engertoppen, Eidsvoll, Akershus
  • Dødsfall 1916

http://digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=5&...


view all 18

Jens Kristoffersen Engertoppen's Timeline

1837
September 30, 1837
Eidsvoll, Akershus, Norge (Norway)
1860
July 25, 1860
Eidsvoll, Akershus, Norway
1862
September 25, 1862
1865
February 24, 1865
Eidsvoll, Akershus, Norge (Norway)
1867
June 6, 1867
1870
April 20, 1870
1872
July 8, 1872
1874
September 24, 1874
1878
April 22, 1878
1883
December 7, 1883