Joža Jožef Tomše pl. Savskidol

public profile

Is your surname Tomše pl. Savskidol?

Research the Tomše pl. Savskidol family

Joža Jožef Tomše pl. Savskidol's Geni Profile

Records for Joža Jožef Tomše pl. Savskidol

6 Records

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Joža Jožef Tomše pl. Savskidol (Tomše)

Birthdate: (87)
Birthplace: Poljšica pri Podnartu, Radovljica, Slovenija
Death: December 5, 1937 (87)
Ljubljana, Slovenija
Place of Burial: Slovenija
Immediate Family:

Son of Janez Tomše (iz Podnarta) and Marija Tomše
Husband of Josipina (Jožefa) Tomše
Father of Ana Pretnar; Franc Tomše and Jožefa Tomše
Brother of Valentin Zdravko Tomše

Occupation: iz tu nekako izhaja stric Tomše, general na Dunaju, plemič "Plemeniti Savski Dol" (ni zihr ravno brat)
Managed by: Private User
Last Updated:

About Joža Jožef Tomše pl. Savskidol

Jožef Tomše plemeniti Savski dol, slovenski častnik, avstro-ogrski podmaršal, * 20. februar 1850, Poljšica pri Podnartu, † 5. december 1936, Ljubljana (Wikipedia)

Na Dunaju je študiral fiziko in matematiko. Po odsluženju prostovoljskega leta v artileriji se je šolal v dveletni kadetnici in leta 1876 postal artilerijski poročnik. Leta 1906 je kot polkovnik postal komandant VI. polka divizijskega topništva ter hkrati odlikovan s podelitvijo plemstva, 1913 pa je bil upokojen kot generalmajor, pred izbruhom 1. svetovne vojne pa reaktiviran in povišan v podmaršala. Do konca vojne je bil predsednik tehniškega vojnega komiteja na Dunaju, bil je tudi profesor v vojaških tečajih in šolah. Napisal je več skript iz balistike. Je tudi sokonstruktor možnarja kalibra 305 mm. Tomše je bil vse življenje zaveden Slovenec, njegov dom na Dunaju pa zatočišče revnih slovenskih visokošolcev, katerim jim je tudi gmotno pomagal.

Slovenec z najvišjim vojaškim činom se je 20. februarja 1850 rodil na Poljšici pri Podnartu. Po osnovni šoli v Ljubljani je obiskoval gimnazijo v Kranju in Ljubljani, kjer je 1869 maturiral. Na Dunaju je sedem semestrov študiral matematiko in fiziko, nato je bil vpoklican k vojakom. Po odsluženju prostovoljskega leta v topništvu se je šolal v dvoletni kadetnici in leta 1876 postal topniški poročnik. Po višjem topničarskem tečaju na Dunaju je služboval v raznih topniških enotah na Hrvaškem, nato je bil dodeljen tehniškemu vojnemu komiteju na Dunaju. Bil je profesor v vojaških tečajih in šolah, tudi na šoli za topničarje v Vaszpremu. Je avtor več knjig o topništvu in balistiki. Leta 1907 je kot polkovnik postal komandant topniškega polka in bil hkrati odlikovan s podelitvijo plemstva. Plemiški naslov »plemeniti Savski dol« si je izbral po rodnem kraju; pod domačo vasjo so ležali pašniki in sadovnjaki, imenovani Dole, mimo pa teče reka Sava. Tomše je sodeloval pri konstruiranju enega najbolj legendarnih orožij prve svetovne vojne, možnarja M 1911 s cevjo premera 30,5 cm, ki ga je izdelovala tovarna Škoda iz Plzna, največja tovarna orožja v Avstro-Ogrski.

Tomše je bil leta 1913 upokojen kot generalmajor, pred izbruhom I. svetovne vojne pa reaktiviran in povišan v podmaršala. Do konca vojne je bil predsednik tehniškega vojnega komiteja na Dunaju. Vse življenje je bil zaveden Slovenec in njegov dom na Dunaju je bil zatočišče revnih slovenskih visokošolcev, ki jih je gmotno podpiral. Po razpadu Avstro-Ogrske se je naselil v Ljubljani, kjer je tudi umrl. Pokopan je v Podbrezjah.

(Bilten Pošte Slovenija, št. 68/2007)

Spomin na velikega moža

 

Joža Tomše, podmaršal avstro-ogrske vojske, je umrl pred sedemdesetimi leti. Spomin nanj so obudili Pirčevi dnevi.

Podbrezje – Streli iz možnarjev so naznanili šeste Pirčeve dneve. Kot je pred domom kulture Podbrezje dejal vodja strelcev Blaž Cvetko iz Kamne Gorice, je avstro-ogrska vojska streljala z večjimi topovi. V njej je bil edini slovenski podmaršal Joža Tomše, ki je pokopan v Podbrezjah. Zato se ga spominjajo na Pirčevih dnevih, je pojasnil Stane Mihelič. V dvorani je predstavil Tomšetov lik ob računalniškem prikazu gradiva, ki ga je pripravil Jožef Perne.


Joža Tomše, plemeniti Savskidol, je živel v letih 1850–1937. Izhaja s Poljšice nad Podnartom. Poročil se je z Josipino Pavlin, Franckovo iz Podbrezij. Pozneje je tja prihajal k hčerki Ani Pretnar na oddih. Znameniti Slovenec je bil topničar in poveljnik v avstro-ogrski vojski, izumitelj, pisec in predavatelj. Med prvo svetovno vojno je postal predsednik vojnega komiteja na Dunaju, zato so mu dodelili podmaršalski in plemiški naslov. Po razpadu monarhije ni užival dvornega udobja. Raje se je vrnil domov in preživljal pokoj v Podbrezjah. Tomšeta je postavil kot vzor domoljubja za današnji rod obrambni minister Karel Erjavec, ki je spomnil na Rudolfa Maistra. Velike osebnosti dokazujejo, da imamo Slovenci dolgo vojaško zgodovino. Danes se nam ni treba boriti pod tujimi poveljniki. Tudi zunanjih sovražnikov nimamo, bolj pa moramo ceniti domovino, je menil govornik. Za prireditev, ki je to izrazila, je župan Občine Naklo Janez Štular prejel srebrn kovanec ministrstva za obrambo.


Številne obiskovalce, med katerimi so bili tudi Tomšetovi sorodniki, je pozdravila predsednica KUD Tabor Podbrezje Nataša Kne Leben. Gost Erik Pipan je pripovedoval o možnarjih in topovih, domačin Milan Debeljak je bral Tomšetova in druga pisma, Matevž Jekovec je igral koračnice, nastopil pa je tudi Mešani pevski zbor, ki ga vodi Janko Kozjek. Pošta Naklo je ponudila razglednico z likom Tomšeta in žigom dneva prireditve v Podbrezjah.

(vir Gorenjski glas, 28.11.2007)

Tomše Joža, podmaršal, r. 20. febr. 1850 na Poljšici pri Podnartu malemu kmetu Janezu in Mariji r. Jereb, u. 5. dec. 1937 v Lj., pok. v Podbrezjah pri Kranju. Po osn. šoli v Lj. ter gimn. 1862–5 v Kranju in 1866–9 (z mat.) v Lj. je študiral 7 semestrov matem. in fiziko na Dunaju, nato je bil vpoklican k vojakom. Po odsluženju prostovoljskega leta v topničarstvu je stopil v 2-letno kadetnico, 1876 postal topničar. poročnik. L. 1878 se je udeležil zasedbe BiH; ko je opravil višji topničar. tečaj na Dunaju, je služboval v raznih topniških enotah na Hrv., 1897 pa bil dodeljen tehn. vojnemu komiteju na Dunaju, 1900 prof. na topniški šoli v Veszprimu na Madž., 1905 premeščen v vojno min. na Dunaj, 1907 kot polkovnik postal komandant VI. polka divizij. topništva, hkrati odlikovan s podelitvijo plemstva pl. Savski dol. L. 1913 upok. kot generalmajor, je bil pred izbruhom 1. svet. vojne reaktiviran, povišan v podmaršala in do konca vojne preds. tehn. vojnega komiteja na Dunaju. Kot prof. in komandant topniških tečajev je napisal vrsto skript iz balistike, na temelju teh je hkrati z dopolnili izdal knjigo T-ov učenec Mirko Brusić, Balistika. Bgd 1927. - T. je bil vse življenje zaveden Slov. in njegov dom na Dunaju zatočišče revnih slov. visokošolcev, ki jim je gmotno pomagal. Po razpadu Avstro-Ogrske se je naselil v Lj. - Njegov sin Fran (r. 10. okt. 1892 v Karlovcu, u. 22. okt. 1972 v Lj.) si je tudi izbral vaj. poklic in bil kot generalštabni polkovnik upok. - Prim.: Militär Schematismus 1877–914; J 1937, št. 243 a, št. 284 (s sliko, nekr.); S 1937, št. 280; SN 1937, št. 278; L 1938, 35. Svk.

(vir Slovenski biografski leksikon)

Jožef Tomše plemeniti Savski dol, slovenski častnik, avstro-ogrski podmaršal, * 20. februar 1850, Poljšica pri Podnartu, † 5. december 1936, Ljubljana. Na Dunaju je študiral fiziko in matematiko. Po odsluženju prostovoljskega leta v artileriji se je šolal v dveletni kadetnici in leta 1876 postal artilerijski poročnik. Leta 1906 je kot polkovnik postal komandant VI. polka divizijskega topništva ter hkrati odlikovan s podelitvijo plemstva, 1913 pa je bil upokojen kot generalmajor, pred izbruhom 1. svetovne vojne pa reaktiviran in povišan v podmaršala. Do konca vojne je bil predsednik tehniškega vojnega komiteja na Dunaju, bil je tudi profesor v vojaških tečajih in šolah. Napisal je več skript iz balistike. Je tudi sokonstruktor možnarja kalibra 305 mm.[1] Tomše je bil vse življenje zaveden Slovenec, njegov dom na Dunaju pa zatočišče revnih slovenskih visokošolcev, katerim jim je tudi gmotno pomagal.

(vir Wikipedia)

http://home.amis.net/marijank/dok/Tomse_Joza-radioKP.pdf

http://www.podbrezje.si/?p=626

view all

Joža Jožef Tomše pl. Savskidol's Timeline

1850
February 20, 1850
Radovljica, Slovenija
1891
July 18, 1891
Age 41
1892
October 10, 1892
Age 42
Škofja Loka, Slovenia
1937
December 5, 1937
Age 87
Slovenija
????
????
Slovenija