Johan Allertsz Hodenpijl

Is your surname Hodenpijl?

Research the Hodenpijl family

Johan Allertsz Hodenpijl's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

 • Build your family tree online
 • Share photos and videos
 • Smart Matching™ technology
 • Free!

Share

Johan Allertsz Hodenpijl

Also Known As: "Aldertsz"
Birthdate: (67)
Birthplace: Schiedam, South Holland, Netherlands
Death: September 1683 (67)
Schiedam, South Holland, Netherlands
Place of Burial: Schiedam, South Holland, Netherlands
Immediate Family:

Son of Aldert (/Allert) Jacobsz (Hodenpijl) and Neeltge Jacobs Veen
Brother of Jacob Alderts Hodenpijl; Adriaen Aldertsz Hodenpijl; N.N. Aldertsz. Hodenpijl; N.N. Hodenpijl and N.N. Allertsz (Hodenpijl)

Occupation: Mayor of Schiedam, Gecommitteerde Raad in het College van de Admiraliteit op de Maas te Rotterdam.
Managed by: Private User
Last Updated:

About Johan Allertsz Hodenpijl

Pas vanaf 1641 ging deze Schiedamse schoenmakers familie zich HODENPIJL noemen, daarvoor gebruikte iedereen hun patroniem en was er van een achternaam geen sprake.

http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/Repertorium/app/personen/11453

Beroepen, titels en functies van Johan

 • kapitein der schutterij te Schiedam (1655)
 • raad en vroedschap der stad Schiedam (1663)
 • regerend Schepen (1677)
 • oud schepen van Schiedam (1684)
 • oud Burgemeester (1677)
 • raad ter admiraliteit van Schiedam in het collegie te Rotterdam (1677)

Archief van het Gerecht van Nieuw-Mathenesse

 • Protocollen van Opdrachten
 • Bron: Toeg. 110, Inv. 1 0 8 7, Nr. 69 folio 61v.
 • d.d. 12-02-1684.
 • Otto van Voorst notaris te Rotterdam met procuratie van Adriaen Hodenpijll en Cornelia Vlasvath zijn huisvrouw wonende te Amsterdam, de procuratie verleden op 20-12-1683 voor Michiel Bockx notaris te Amsterdam, heeft verkocht aan Johan Hodenpjll oud schepen van Schiedam, ¼ part in de opstal van een leverhuis of traankokerij, met de ketel en verdere timmerage en dependentie, staande op de buitenkade en grond van de eigenaren van de buitenlanden van Nieuw-Mathenesse, waarvoor aan de eigenaren moet worden betaald tot recognitie de somme van f 10 per jaar. Vrij en niet belast. Prijs f 100 contant geld. [Deze Adriaan is de broer van Johan Hodenpijl. Recia]

Uit het Oud-Rechterlijk Archief van Schiedam

d.d. 12-07-1651:

 • Jan Allertsz. Hodenpijl onze inwoner borg voor Adriaen Hodenpijl gezworen pachter van de impost op de bieren over deze stede met het ressort van dien geëxpireerd ultimo juli 1646 en 1647 en dit voor de lichting van zodanige penningen als dezelve Hodenpijl volgens de accoorden over onkosten nopende enige bekeuringe als anderszins wegens de voorsz. impost is competerende, berustende onder Pieter Leendertsz. van der Velde en Jan Cornelisz. Speck beiden wonende Kethel.
 • Bron: invent. 343, folio 296v.

d.d. 15-05-1655:

 • Dr Jacobus Niesenius gehuwd met Jannetgen Cleijwech voor 1/4, Adriaen van der Does fabriekmeester als gekoren voogd over Adriana Cleijwech mede voor 1/4e, beiden kinderen van Maertgen Maertensdr. Coij. mitsgaders Mr Hugo van Rijck advocaat en Johan Hodenpijl kapitein der schutterij als voogden over de minderjarige erfgenamen van Johan van Eck gehuwd geweest met Maertgen Coij en nog vervangende en hem sterk makende voor de meerderjarige erfgenamen van de voorsz. van Eck tezamen voor 2/4e parten verkopen Mr Adriaen Hofflandt advocaat een huis en erf en haringplaats gelegen op de Haven, belend N met met een gemene muur, de kinderen en erfgenamen van Bruno van der Dusse burgemeester dezer stede en Z Willem Bastiaensz. de Man alwaar dit huis een gemene uitgang is hebbende tot op de voorsz. haven, strekkende voor van de Haven tot achter aan de Gooistraat, alles volgens de oude waarbrieven, daarvan de jongste is van 22-04-1645, belast met 10 st per jr tbv het St Aechten Convent tot Delft, voor 2700 gld in gereed geld ontvangen.
 • Bron: ORA Schiedam, Toeg. 86, inv. 344, folio 35v.

d.d. 09-06-1663:

 • Mr Abraham van den Elaert schoolmeester schuldig aan Johan Hodenpijl raad en vroedschap mitsgaders Sebastiaen Pesser van Velsen oud schepen elk de helft van een jaarlijkse losrente van 20 gld (hoofdsom 500 gld) tegen een rente van 5% per jr, te lossen met 50 gld per jr. Waarborg een huis en erf gelegen in de Korte Kerkstraat, belend W de bank van lening en O voor Maertgen Salomonsdr. en achter Dirck Sumhoff, strekkende voor van de straat tot achter aan de Lombartstraat.
 • Bron: ORA Schiedam, inv. 345, folio 256v.

Something about Johan

Johan was Alderman (Schepen), city government (Vroedschap) and Mayor (Burgemeester) of the city Schiedam, was never married, but there was a woman where he had a short relation with when he was in the army in Breda and the woman got pregnant and claimed the baby was the child of Johan Hodenpijl. Johan won the case against this claim and he did not marry her or gave her money.

Family crest used by Johan

Crest information (prooved personal crest of Johan which he sealed his letters with): I Heemstede 2,2,2 and 1 merletten (ducklings without beak and legs, which some say stands for Knighthood), II Sootgens, in silver two blue fishes. Source: Gulden Book of Schiedam, by H.A.M. Roelants, archive Schiedam and CBG. This crest was the personal crest used by Jan Alderts Hodenpijl, Mayor of the city Schiedam, according to H.A.M. Roelants, Gulden boek Schiedam. [Recia]

Uit de Archieven

 • Bron: ORA Schiedam, Toeg. 349, p136. d.d. 26 juni 1677.
 • Adriaen Hodenpijl oud kapitein van de burgerij dezer stede wonende Amsterdam voor 2/3e en Johan Hodenpijl oud burgemeester en raad ter admiraliteit van deze stad in collegie te Rotterdam voor 1/3e verkopen Jean Hodenpijl regerend schepen en brouwer in de brouwerij van de Witte Leeuw dezer stede zekere brouwerij met de ketels daarbij behorende genaamd de Witte Leeuw met de erve van dien mitsgaders het woonhuis daarin bij en aanstaande, item een kuiphuis en moutvloer alles gelegen aan de Dam bij de sluis binnen dezer stede, belend de brouwerij en woonhuis geheel O dezer stedes steeg of doorgang en W de voorsz. sluis of kolck en het kuiphuis en moutvloer belend O de Holsteeg en W de voorsz. steeg en brouwerij, strekkende voor van de Kolkstraat tot achter aan het erf van Cornelia Muijs weduwe alles volgens de oude brieven daarvan zijnde de ene van 21-08-1655 en de andere van 05-11- 1661, belast met 3 brieven elk van 2666 gld 6 st 8 p tezamen 8000 gld lopende op rente tegen 5% per jr dewelke de weduwe van Rutgerus van der Heijm of nu desselfs kinderen tot de ene rentebrief daarop sprekende hebben, item Pieter Beijs oud burgemeester de andere brief en Johan van der Burch raad en vroedschap mede de andere brief alles gehypothekeerd op de voorsz. brouwerij, voor 4000 gld boven de belasting. Kanttekening 13-05-1684. Johan Hodenpijl raad, schepen en brouwer heeft vertoond de originele brief van Pieter Beijs, welke afgelost is.


      
view all

Johan Allertsz Hodenpijl's Timeline

1616
August 17, 1616
Schiedam, South Holland, Netherlands
1683
September 27, 1683
Age 67
Schiedam, South Holland, Netherlands
September 1683
Age 67
Schiedam, South Holland, Netherlands