Jonas Ivari Edhelius

public profile

Is your surname Ivari Edhelius?

Research the Ivari Edhelius family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jonas Ivari Edhelius (Ivarsson)

Birthdate:
Death: December 1681
Vendel, Uppsala, Uppsala County, Sweden
Immediate Family:

Son of Ivarus Olai Edhelius
Husband of Margareta Eliedotter
Father of Margareta Edhelia; Helena Edhelia; Anna Edhelia and Ivar Edhelius
Brother of Anna Edhelia; Olaus Ivari Edhelius; Ivarus Ivari Edhelius; Per Ivarsson; Elias Edhelius and 1 other

Occupation: kyrkoherde i Vendel 1659-1681
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jonas Ivari Edhelius

Prost i Vendel

Deltog i riksdagen 1660

Sålunda berättade prof. Martin Brunnerus den 28 april 1675, att han av en skrivelse från kyrkoherden i Tierp, Mag. Joh. Iheringius erfarit det prosten i Vendel, Mag. Jon. Edhelius, "tillstadt att omkringföra i socknarna en visgosse att utvisa trollpackor"1 . Några dagar senare, den 5 maj föredrog prof. Rudbeck i kapitlet ett brev från sin svåger Stiernhök i Tierp om det stora buller, som är anstiftadt i församlingen av prosten Edhelius i Vendel till följe av dennes befallning, att de syningsgossar, som nu mycket kringspredos, skulle "gå omkring mangrannt, att ut leta trollpackor, hvaraf ett stort oväsende och vedervillia upp kommer mellan folket"

Vid samma tillfälle föredrogs i kapitlet även en skrivelse från prosten Jonas Edhelius i Vendel, däri denne meddelar, att en 12 eller 13 års flicka i Film beskyllt sin styvmoder för att föra henne till Blåkulla4, något som den mot trolldomen nitiske prosten säkerligen utrönt å det prosteting, som senare omtalas.

Det vittutseende trolldomsväsendet i Film hade genom häradsrättens förfarande onekligen dämpats och fått måttliga dimen sioner. Prästerskapet var dock icke tillfredsställt med denna utgång. varje fall icke prosten Edhelius i Vendel, som med delar domkapitlet, att trollväsendet yppat sig i Film, men "blifver supprimeradt af världslig betjänte". Efter skrivelsens upp läsning den 3 mars resolverade kapitlet, att prosten skulle resa till Film och rannsaka härom1. Vad prosten Edhelius vidare åtgjort är icke känt, men Valborgsmässoafton höll kyrkoherden i Film Anders Hoffstadius på sockenstämman "om trollpackorna en inkvisition".

Ur Trolldomsprocesserna i Uppland och Uppsala* 1671-1676. Av EMANUEL LINDERHOLM

view all

Jonas Ivari Edhelius's Timeline