Karen Marie Toft Jensen (Karen Taft)

public profile

Is your surname Toft Jensen (Karen Taft)?

Research the Toft Jensen (Karen Taft) family

Karen Marie Toft Jensen (Karen Taft)'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Karen Marie Toft Jensen (Karen Taft)

Birthdate: (92)
Birthplace: København, Hovedstaden, Danmark
Death: July 26, 1997 (92)
Madrid, Spanien
Immediate Family:

Daughter of Private and Karen Kristine Nørtoft
Mother of Karen Marie Nortoft and Private

Managed by: Private User
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Karen Marie Toft Jensen (Karen Taft)

Artikel i Billed-Bladet den 29. september 1983:

"Jeg vil helst ikke fotograferes. Jeg var engang en af de smukkeste danserinder, verden har set, og sådan vil jeg helst huskes."

Det er sikkert de færreste her i Danmark, der har hørt om balletdanserinden Karen Taft, og vel endnu færre, der kan huske hende.

Men uden for Danmark, specielt i Spanien, er Karen Taft stadig berømt, selv om hun i dag er 78 år og for længst holdt op med at danse. For landets mest berømte og anerkendte balletskole, der ligger i Madrid, bærer hendes navn. Indtil for fem år siden ledede hun den selv. I dag fører hendes datter, Juanita, skolens stolte traditioner videre. Der er mere end 1000 elever, og alle, der er blevet noget ved den spanske ballet, har taget deres første dansetrin på Karen Tafts klassiske balletskole.

Karen Taft bor i udkanten af Madrid sammen med sin datter og svigersøn, to børnebørn - ti katte og fem hunde.

"Men selv om det nu er sjældent, jeg kommer på skolen, ved jeg nøjagtigt, hvordan "mit andet barn" har det."

Karen Taft blev født Karen Nordtoft Jensen, og hendes far var den berømte hotelkonge Anders Jensen, der bl.a. byggede Marienlyst og Hotel Palace i København. Som 16-årig begyndte hun seriøst at danse ballet, "selv om det medførte stor ballade i familien. Jeg blev på det nærmeste forbudt at danse." Da jeg var 18 år mødte jeg den berømte Michel Fokine, en af dette århundredes største koreografer. Han fortalte mig, at jeg havde et kæmpetalent, og det dæmpede jo ikke min enorme lyst til at danse. Så for at undgå flere problemer med familien, stak jeg af til USA for at færdiguddanne mig der!

I New York dansede Karen Taft med de bedste, og med danseren Leonide Massine satte hun hver uge en ny ballet op på den berømte Roxy-scene.

Det var også i USA, hun skiftede navn. Karen Nordtoft Jensen var for langt, så i stedet begyndte hun at kalde sig Karen Toft. Men udtalen af Toft lød på amerikansk som "tough" (hård, sej), så hun skiftede endnu engang til Karen Taft. "Jeg tog navnet efter den populære amerikanske præsident".

Senere vendte Karen Taft tilbage til Europa og studerede ballet i Paris under berømtheder som Karsavine og Anton Dolin. Bagefter dansede hun i Frankrig, Tyskland, Spanien, Norge og England. Først senere, efter hun havde startet en balletskole i København, begyndte hun igen at danse her i landet. Mest med Birger Bartholin.

I 1940 rejste jeg for første gang til Spanien, og selv om tiderne var hårde lige efter borgerkrigen, forelskede jeg mig øjeblikkelig i landet. Så meget, at jeg besluttede mig til at blive og give klasser i klassisk ballet. I 1948 startede jeg min skole, og som lærere ansatte jeg bl.a. kgl. balletdanser Ørnberg og hans kone Elna John Jensen samt en amerikaner, der havde danset med Isadora Duncan.

Senere vendte Karten Taft endnu en gang tilbage til Danmark for at starte en ny balletskole også her, men måtte af helbredsgrunde vende tilbage til Madrids tørre klima.

Karen Taft regner ikke med at komme tilbage til Danmark igen.

- Jeg har boet her i Spanien i mere end 35 år. Det er her, jeg hører til.

Her bor min datter og hendes familie. Her er min skole, mit livsværk.

Jeg vil kun håbe, at folk i Danmark vil huske mig som balletdanserinden Karen Taft, og ikke som hotelkongen Anders Jensens rebelske datter Karen Nordtoft Jensen, der stak af til USA.

--

Se også: www.karentaft.com og http://www.gravsted.dk/person.php?navn=karentaft

view all

Karen Marie Toft Jensen (Karen Taft)'s Timeline

1905
April 25, 1905
København, Hovedstaden, Danmark

Den kgl. Fødselsstiftelse

1905 - 25. April

Karen Marie Toft Jensen

Forældrenes Navne: Ugift Fødende N. 446, 28 Aar
[tilføjet i 1919:] Direktør Anders Jensen & Hu. Karen Kirstine Nørtoft, hj.viet hos Pastor Henriksen (Frue Sogn) 24/12-18.

Daabsdagen: 3. Maj

Hvor? Fødselsstiftelsen af Past. Gredsted.

--
Problem/JEM: Ved fødslen i 1905 er den ugift fødendes alder angivet som 28 år.
I 1905 var Karen Kirstine Nørtoft ikke 28, men 31 år (født 1874). Og hvorfor er navnet "Toft Jensen", ikke f.eks. Nørtoft?

1997
July 26, 1997
Age 92
Madrid, Spanien

Mindetavle på Vestre Kirkegård, se: http://www.gravsted.dk/person.php?navn=karentaft