Lars Gustaf Lendrop

Is your surname Lendrop?

Connect to 15 Lendrop profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Lars Gustaf Lendrop

Birthdate:
Birthplace: Vasa, Göteborg
Death: February 13, 2005 (87)
Skannör-Falsterbo
Immediate Family:

Son of Fritz Lendrop and Elsa Maria Lendrop
Husband of Britta Margareta Dahlgren; Private; Private and Private

Occupation: Krögare
Managed by: Ola Göran Hellström
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Lars Gustaf Lendrop

http://www.sydsvenskan.se/2005-02-14/lars-lendrop-har-avlidit

Sverige14 februari 2005 10:03

Lars Lendrop har avlidit

Krögarlegendaren Lars Lendrop, Ljunghusen, har avlidit 87 år gammal.

Ulf Törnberg

Lars Lendrop med hustrun Yvonne 1997. Foto: Torbjörn Carlson Legendar är ett ord man ska vara försiktig med. Men för Lars Lendrop finns inget annat uttryck.

Han ägnade sextio år åt restaurangbranschen varav femtio i Skåne. Under åtskilliga av dessa år var han den absolut ledande och nyskapande i det skånska nöjeslivet och hade som mest fem näringsställen av olika slag: Savoy och Kockska Krogen i Malmö, Falsterbohus hotell och restaurang, Skanörs gästis och restaurang Stäket i Lund.

En klassisk och tidstypisk bild: Lars Lendrop trancherar vid lunchen på Savoy i Malmö den 16 augusti 1982. Foto: Ernst Henriksson

Skötebarnet Kockska Krogen i Malmö - som var hans egen skapelse in i minsta detalj när den öppnade 1967 - blev sedermera den sista resten av imperiet.

Fram till 1994 vårdade han den lika ömt som exemplariskt och lämnade den rätt motvilligt på året 60 år efter att han började på restaurangskolan i Stockholm 1934.

- Det är vemodigt att lämna något som man själv har fött fram, sa han i en Sydsvenskanintervju inför försäljningen.

Lars Lendrop föddes in i branschen. Pappa Fritz hade Café Continental i Malmö, farfar var slaktaren Lars Jönsson. Och tillsammans med pappan tog han över Savoys hotel och restaurang 1944.

Då hade Lars Lendrop tio gedigna krogår bakom sig. Efter restaurangskolan var han en tid smörgåsnisse på Operakällaren i Stockholm men gav sig snart iväg till London där han fått jobb på Savoy Hotel & Restaurant, en av Europas mest välrenommerade.

Där serverade han bland annat hertigparet Windsor och Aga Khan, som utnämnde den unge Lendrop till favoritservitör. Dricksen från den stenrike Aga Kahns obligatoriska söndagsmiddagar gjorde servitörens Londonliv behagligare.

Ett års hotell- och restaurangskola i Lausanne i Schweiz avlöstes av servitörsjobb på världsberömda Ritz i Paris 1938-1939. Där serverade han understundom Winston Churchill hans favoriträtt sniglar ackompanjerade av rikligt med champagne.

Via några servitörsjobb i Jönköping och Göteborg återvände Lars Lendrop till hemstaden Malmö och tog över Savoy, fram till 1958 med pappan som delägare.

Savoy blev ett flaggskepp. Lars Lendrops erfarenheter från de bästa av Europas krogar omsattes i den ståtliga matsalen, baren, hotellet och sedermera sidorestaurangen Grillen, med sin avvikande stil en revolution i Malmös dåtida krogvärld.

Lars Lendrop drevs inte bara av perfektion och fingertoppskänsla utan också av kolossal energi. Under sextiotalet var han under några år delägare i en krog i London och arrenderade 1960-1968 Falsterbohus som med hotell, restaurang och disko blev en välbesökt tummelplats precis rätt i tiden.

Inte nog med det. 1964-1982 ägde han och drev Skanörs gästis, 1969-1971 Restaurang Stäket i Lund och startade mitt i alltihop också Kockska Krogen.

- Visst, det var mycket. Det hände inte sällan att jag var på alla ställen på samma dag för att titta till, sa han när han summerade åren.

Envar som suttit på en Lendrop-krog vet vad "titta till" bland annat innebar. Åtminstone både på Savoy och Kockska gjorde krögaren varje kväll, ofta även på lunchen, sin obligatoriska runda bland borden. Välskräddad och elegant gick han runt till varje bord och sa sitt god afton och hoppas det smakar bra.

Det var aldrig någon som sa emot. Lars Lendrop visste att bemanna sina kök med precision - och övervaka dem noggrant. Även sedan han sålt Savoy 1983 och så att säga trappat ner med att bara driva Kockska fanns han på plats de flesta kvällar.

En gentleman, ett krutpaket, en diplomat som kunde vara grabbig med grabbarna och chevaleresk mot damerna, en tuffing i jobbet och perfektionist. Det finns många sätt att beskriva Lars Lendrop på.

Själv fick han för många år sedan i en enkät frågan hur han skulle vilja dö. "Skjuten vid 90 år ålder av en svartsjuk äkta man", blev svaret, vilket - principiellt - säger en hel del om det lendropska kynnet och jävlaranammat.

Lars Lendrop sörjs närmast av hustrun Yvonne, deras tre barn samt tre barn från ett tidigare äktenskap. Sverige

n

view all

Lars Gustaf Lendrop's Timeline

1917
December 10, 1917
Vasa, Göteborg
2005
February 13, 2005
Age 87
Skannör-Falsterbo