Mårten Abrahamsson Djäkn

Is your surname Djäkn?

Connect to 105 Djäkn profiles on Geni

Mårten Abrahamsson Djäkn's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Mårten Abrahamsson Djäkn

Birthdate:
Death: circa 1333 (45-63)
Immediate Family:

Husband of Ragnhild Olofsdotter Tavast
Father of NN Djäkn

Managed by: Pirkko Peuralahti
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Mårten Abrahamsson Djäkn

Anteckningar om personen
Djäkn, Jakob Abrahamssonin suku on keskaikainen rälssisuku joka luultavasti on tullut suomeen Baltiasta. Suvun kantaisä Abraham voi mahdollisesta olla sama henkilö kuin ”Domherr Abraham” Tallinnassa 1344. Ne jotka mainitaan suomessa 1300-luvun loppupuolelle, ovat Abrahamin pojat Jakob ja Mårten. Vaakuna: Oksa tai pölkky ja lehtiä, kaksi lehtiä yläpuolelle, yksi lehti alapuolella.

Jakob Abrahamsson, tai Jeppe Djäkn, mainitaan ensimmäistä kertaa 1377. Hän oli silloin voutina Turun linnassa. Hänet nimitetään 29.8.1386 Suomen laamanniksi. Kuningas Albrekt antaa 21.6.1387 hänelle tehtäväksi kuninkaan puolesta hoitaa Bo Jonssonin (Grip, vanhempi suku) aikaisemmat läänit. Hän piti läänit Suomessa ja hallitsi myöhemmin myös Östhammarin linna ja lääni. Hänet mainitaan 17.6.1395 yhdestä kuningattaren miehistä kuningas Albrektin vapautumisen yhteydessä. Hän asuu 1398 ilmeisesti Lübeckissä missä hän laatii testamenttinsa. Hän vierailee Suomessa 1402 mutta asettuu asumaan Tallinaan. Hän elossa vielä 13.6.1406 mutta oli jo kuollut 21.6.1412. Hänen ensimmäinen vaimo oli Katarina Haraldsdotter, Harald Larssonin (kala vinosti) tytär. Katarinan perintöjako pideltiin 6.6.1386. Hänen toisen vaimon nimi oli Helena. Hänet mainitaan 1401-1414. Jakobilla oli kolme tytärtä ja yksi poikaa.

Mårten Abrahamsson mainitaan 1379 Kemiön pitäjässä Varsinais Suomessa. Hän oli voutina Satakunnassa 1391. Hän oli hengissä vielä 1423 ja sanotaan silloin aseenkantajaksi. Hän oli naimisissa Ragnhild Olofsdotterin kanssa, Olof Jönssonin, eli Olof Tawastin, tytär. Hänellä oli kolme tytärtä ja kaksi poikaa.

köpte ett gods Paloniemi1392, Yläne1 Var bosatt på ett frälsegods, som indrogs till kronan, emedan det var sammanslaget af tvänne gamla skattehemman.1405, Sauvo1 Deathbef 14331

Mårten Abrahaminpoika mainitaan ensimmäisen kerran 1379 Kemiössä. Satakunnassa hän oli alivoutina 1391. Viimeisen kerran Mårten mainittiin 1423 ja silloin hän nimitti itseään asemieheksi. Mårten ja ja hänen vaimonsa Ragnhild Olofintytär (Tavastien keskiaikaista sukua), omistivat maata Satakunnan Yläneellä, Varsinais-Suomen Kemiössä, Piikkiössä sekä Sauvossa, jossa he nähtävästi asuivat. Sauvon rälssitila tuomittiin palautettavaksi verolle 1405 oikaisukäräjillä, koska se oli yhdistetty kahdesta verotilasta. Se lienee taas muutamassa vuodessa muuntunut rälssitilaksi, kuten kai useimmiten kävi.

Ragnhild lahjoitti 1423 miehensä suostumuksella Piikkiön Rungon kylän perintötilansa Turun tuomiokirkon Pyhän Ruumiin ja Pyhän Birgitan alttareille. Ragnhildin isä oli rälssimies, vouti Olof Jönsinpoika Tavast ja hänen veljensä piispa Maunu II Tavast, Magnus Olai, joka oli perustanut edellä mainitun Pyhän Ruumiin alttarin 1421. Olof Jönsinpoika Tavast oli ollut läänitysherra Bo Joninpoika Gripin vouti, johon olivat palvelussuhteessa myös Mårtenin oletettu veli Jakob ja todennäköisesti Mårtenkin itsekin. Oletettavasti Mårten siis löysi vaimonsa kollegan tyttärestä.

Mårtenin oletettu veli oli Jakob, Jeppe Abrahaminpoika Diekn, se kuuluisa Turun linnan vouti ja linnapäällikkö, jonka kotimainen rälssi halusi Suomen laamanniksi Bo Joninpoika Gripin kuoleman jälkeen. Veli Jakob oli ensimmäisessä avioliitossa ruotsalaisen laamannintyttären Katarina Haraldintyttären kanssa, joka oli Itä-Göötanmaalta, kuten Jakobin työnantaja drotsi Bo Joninpoika Gripkin. Bo Joninpoika oli saanut Suomen läänityksekseen vuoteen 1375 mennessä, joten on mahdollista, että veljekset olivat tulleet Ruotsista Bo Joninpojan luottohenkilöinä. Tämän puolesta puhuvat myös vuosiluvut: Mårten mainittiin ensimmäisen kerran 1379 Kemiössä ja Jakob 1377 voutina Turun linnassa.

Koska veli Jakob myöhemmin siirtyi Balttiaan, on toisen, vähän keinotekoisen, teorian mukaan ajateltu suvun olleen sieltä kotoisinkin. Tämän jälkimmäisen teorian mukaan olisi veljesten esi-isä ollut eräs ritari Jakob Abrahaminpoika, tanskalaisten päällikkö Räävelissä 1259. Välipolvena olisi ollut ”Dom-herre Abraham” Räävelistä 1344, ruots. domherre, tuomiokapitulin jäsen.

Källor
Person: http://runeberg.org/frfinl/0090.html http://sv.wikipedia.org/wiki/Dj%C3%A4kn,_Jakob_Abrahamssons_%C3%A4tt

view all

Mårten Abrahamsson Djäkn's Timeline