Magnus Heineson Havreki

public profile

Is your surname Havreki?

Research the Havreki family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Magnus Heineson Havreki (Havreki)

Norwegian: Bakka
Also Known As: "Magnus Heinason", "Mogens", "Heinesøn", "The Pirat", "Heinesson", "Heineson", "Mel", "Sjørøver", "Heinessøn", "Aenes"
Birthdate:
Birthplace: Oyndarfjørður, Faroe Islands
Death: January 18, 1589 (43)
Københavns Slotsplads, København, København, Capital Region of, Danmark (Denmark) (henrettet ved halshugning for anklager fremsat af rentemester Christoffer Valkendorf)
Place of Burial: Jylland, Denmark
Immediate Family:

Son of Heine Johnson (Havreki) and Gyrid Arnbjørnsdatter Gran
Husband of Margaretha Axelsdatter Güntersberg; Magdalena Axelsdatter Güntersberg and Sophie Axelsdatter Güntersberg
Ex-partner of Kolfinna Heineson Havreki
Father of NN, Døde tidligt; Rasmus Magnussen; Hans Gyntersberg Magnussen; Elsebeth Malene Magnusdotter Mel and Heini Mel
Brother of Heine Heinason
Half brother of Isak Guttormsen and Herborg Heinadóttur

Occupation: Kjøpmann, Lensmann, Orlogskaptein, sjørøver/kaperkaptein, http://da.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason, Eina tíð handilsforvaltari í Tórshavn, annars herskipari, lensmann, orlogskaptein, kaperkaptein, sjørøver, Sjøkaptein, Pirat og handelsmann
Managed by: Cecilie Nygård
Last Updated:

About Magnus Heineson Havreki

Kilder: http://birgitfamily.dk/getperson.php?personID=I1736&tree=Birgit

http://da.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason

https://no.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason

Name Kaptein Magnus Heineson Mel14, 12G Grandfather

Birth 1545, Færøyene

Death 18 Jan 1589, København

Occupation Kjøpm, Lensm, Orlogskapt. Sjørøver/pirat

Alias/AKA Mogens Heinessøn

Father Heine Johnsen Havreke (1514-1576)

Mother Gyrid Arnbjørnsdatter

Spouses (partnere): '

1. Kolfinna f.1530, fik i 1560 en søn, Rasmus í Haraldssundi, med Magnus Heinasson. Han var kun 15 år gammel og hun var 29 år, de var ugifte.

Marriage ca 1560

Children Rasmus Magnussen (1560-1670)

2 Sunnova Magnusdatter

3. Fik barn med Margrethe Axelsdatter Güntersberg, 10G Grandaunt (han blev senere gift med søsteren, deraf anklager om blodskam)

Birth ca 1565 Death bef 1589

Father Aksel Henrikson Güntersberg til Snellsund og Mel (ca1525-1588) . Mother Kristine Trondsdatter Benkestok (1530-1572)

Engagement ca 1580

Children Mogensbarn (Died as Child)

4 Sofie Axelsdatter Güntersberg14, 12G Grandmother

Birth ca 1566, Kvinnherad - Mel

Death aft 1607

Alias/AKA Sophia

Father Aksel Henrikson Güntersberg til Snellsund og Mel (ca1545-1588)

Mother Kristine Trondsdatter Benkestok (1530-1572)

Marriage 25 Dec 1582, Bergenshus

Children Elsebe Magnusdatter (1558-1645)

Notes for Kaptein Magnus Heineson Mel Halshugget for sjørøveri i København. Etter sin død ble han frifunnet for anklagene. Heinason var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki.

Navnet Magnus Heinason er godt kjent på Færøyene, men ikke alle kjenner den dramatiske historien om hans omtumlede liv. Her kommer en kort berettelse om de viktigste begivenhetene. En dag i året 1578 kom en 33-årig færøying til Kong Fredrik II i København for å søke tjeneste. Han hadde vært i hollandsk sjøkrigstjeneste hos Prinsen av oranien i ti år og deltatt i nederlandenes uavhengighetskrig mot Spania. Sjømannen het Magnus Heinason og var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki (1).

Enerett til handel Magnus hadde et godt rykte etter sin tjeneste for Holland, og kongen forsto at denne erfarne og uredde krigeren kunne bli en nyttig mann for ham. Magnus ble først sendt til Færøyene for å drive inn gjeld for kongen. Året etter fikk Magnus av kongen eneretten til å forestå handelen på øyene, til tross for protester fra rentemesteren, Kristoffer Valkendorf. Handelen på Færøyene var monopolhandel og hadde gjennom århundrer vært på manges hender; drevet av handelsmenn fra Bjørgvin, fra Hamburg, av "det Islandske Kompagni", og som kongelig enehandel. Men klagene på handelen var mange. Ofte var det brist på viktige varer, eller også kom varene for sent.

Fikk kaperbrev Sjørøveri mot færøyske bygder gjorde også livet vanskelig for færøyingene. Den første sommeren Magnus hadde hånd om handelen, i 1579, skjedde det at Tórshavn ble plyndret av en skotte ved navn Klerck. Hele handelens varebeholdning samt uerstattelige historiske dokumenter ble borte den gangen. Etter den hendelsen fikk Magnus kaperbrev av kongen med rett til å oppbringe engelske og hollandske skip i farvannet mellom Færøyene og Norge. Han klarte å sette en stopper for de mange plyndringene og ble sett opp til som en helt av befolkningen. Han satte så i gang med å bygge et forsvarsanlegg i Tórshavn. Fortsatt sees restene etter den velkjente Skansin ved Eystaravág. Men Magnus kunne ikke være alle steder på en gang, og mens han var opptatt med å lede skansebyggingen, seilte et tysk smuglerskip rundt om øyene og handlet med befolkningen. Dermed mistet kronen inntekter, og rentemester Valkendorf fikk presset igjennom at Magnus skulle miste eneretten til handelen.

Valkendorf gir seg ikke For å blidgjøre kongen igjen tilbød nå Magnus seg å prøve å finne en seilingsled til Grønland. Dette klarte han likevel ikke. Valkendorf var stadig ute etter å felle Heinason, og i 1581 ble han stilt overfor anklager om bedrageri ved handelen og om voldtekt i Norge. Etterhvert ble situasjonen så truende for Heinason at han flyktet til Holland og påny gikk i tjeneste for Prinsen av Oranien. To år seinere oppsøkte han igjen sin tidligere venn Kong Fredrik II, som satte strek over gamle anklager, og lot Magnus få øya Egholm i Limfjorden i len. Men Valkendorf hadde ikke tenkt å gi seg, og nå fikk han hjelp av engelskmenn som anklaget Heinason for ulovlig oppbringelse av et engelsk skip mens han gjorde tjeneste i Holland. Magnus flyktet igjen, men ble innhentet og arrestert i Norge. Mens dette skjedde, døde plutselig kongen, og Valkendorf brukte anledningen til å gjennomføre en hurtig og ureglementert rettergang. To dager deretter, den 18. januar 1589, ble Heinason halshugget på slottsplassen i København. Valkendorff hadde endelig klart å kvitte seg med sin fiende.

Ble frifunnet En venn av Heinason, og enken, Sofia, fikk saken tatt opp igjen året etter på grunn av den uregelmenterte rettergangen. Her ble Heinason frifunnet for alle anklager. Liket ble flyttet og fikk en hedersbegravelse i kirken i Ørslev kloster ? og rentemester Valkendorf mistet alle sine embeter. Til tross for frifinnelsen og at han i dag blir betraktet som en helt på Færøyene, mener mange historikere at Heinason nok var seg skyldig i overgrep og ulovligheter i sin tjeneste. Men ved slottet Jægerspris på Sjælland troner en flott minnesten over sjøhelten sammen med støtter over Peter W. Tordenskjold, Ludvig Holberg, Snorre Sturlason og andre kjente og hedersverdige navn i det danske riket.

Ove

(1) Heini Havreki ble i 1530 reddet i land i Húsavík på Færøyene etter å ha drevet fra Norge i åpen båt. Ble ordinert til prest i forbindelse med reformasjonen og var den første lutherske prost på øyene fra 1557 til 1566.

Kilder/litteratur: Hans J. Debes: Føroya Søga bd. 2. Heini Madsen: Færøerne i 1000 år John F. West: Færøerne ? en nation og dens historie.


Hálshøgdur. Fyrst grivin í Nikolaj kirkjugarð í København. Í oktober 1590 varð líkið uppafturgrivið og flutt til Ørslevkloster Kirke, Jylland.

http://www.nermo.org/slekt/d0043/g0000066.html#I12531

Mogens HEINESSØN

Mogens (Magnus) var kjøpmann i Bergen, lensmann på Færøyene, dansk og hollandsk orlogskaptein. Ansatt av kong Fredrik II som "kaperfører" for å drive sjørøvere bort fra norske farvann. Forførte sin svigerinne Margrethe (ca. 1580) etter å ha "bortført" henne, og Margrethe fødte et barn, som døde. Han ble dømt til døden for sjørøveri, tilskyndet av sin uvenn, rentemester og tidligere lensherre på Bergenhus, Christoffer Walkendorf. Dommen ble senere gjort død og maktesløs, og liket ble gravd opp og gitt en verdig begravelse.

1545 - 18 Jan 1589

   * RESIDENCE: 1582, Besk. av sv. PHS for å bortf. hans kone. Bos. på Mel ?
   * OCCUPATION: Kjøpmann, Lensmann, Orlogskaptein
   * BIRTH: 1545, Færøyene (1548 ?)
   * BAPTISM: (Magnus)
   * DEATH: 18 Jan 1589, København (halshugget for sjørøveri) 


Helt på Færøerne pga sine kampe mod sørøverne. Fik en særaftale i 1579 med kong Frederik II om at angribe alle sørøverskibe. Halvdelen af byttet gik til kongen, og halvdelen til ham selv. Men var nok ikke helt fin i kanten, blev henrettet og halshugget 16.jan 1589. Han blev gift med Jomfru Sophia Gyntersberg iBergenshus febr 1582, men hendes søster Margrethe Gyntersberg, gift med lagmand Peder Hansen påstod, at Magnus havde voldtaget hende. Magnus flygtede til Holland og fik kaprerbrev der. Dommen blev senere kendt ugyldig ( og Valkendorf mistede sin plads i regeringen), Magnus blev opgravet og ligger nu begravet i Ørslev kloster kirke i jylland. Kilde: Dansk biografisk leksikon. Lucas Debes i


Notes for Kaptein Magnus Heineson Mel Halshugget for sjørøveri i København. Etter sin død ble han frifunnet for anklagene. Heinason var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki.

Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Magnus_Heinason

Dansk biografisk Lexikon / VII. Bind. I. Hansen - Holmsted / http://runeberg.org/dbl/7/0276.html

Artikkelen under er fra: http://www.norden.no/foroyar/nyheter.html

Magnus Heinason - en færøysk sjøhelt fra det 16. århundre

Navnet Magnus Heinason er godt kjent på Færøyene, men ikke alle kjenner den dramatiske historien om hans omtumlede liv. Her kommer en kort berettelse om de viktigste begivenhetene. En dag i året 1578 kom en 33-årig færøying til Kong Fredrik II i København for å søke tjeneste. Han hadde vært i hollandsk sjøkrigstjeneste hos Prinsen av oranien i ti år og deltatt i nederlandenes uavhengighetskrig mot Spania. Sjømannen het Magnus Heinason og var sønn av den første lutherske prosten på Færøyene, Heini Havreki (1).

Enerett til handel Magnus hadde et godt rykte etter sin tjeneste for Holland, og kongen forsto at denne erfarne og uredde krigeren kunne bli en nyttig mann for ham. Magnus ble først sendt til Færøyene for å drive inn gjeld for kongen. Året etter fikk Magnus av kongen eneretten til å forestå handelen på øyene, til tross for protester fra rentemesteren, Kristoffer Valkendorf. Handelen på Færøyene var monopolhandel og hadde gjennom århundrer vært på manges hender; drevet av handelsmenn fra Bjørgvin, fra Hamburg, av "det Islandske Kompagni", og som kongelig enehandel. Men klagene på handelen var mange. Ofte var det brist på viktige varer, eller også kom varene for sent.

Fikk kaperbrev Sjørøveri mot færøyske bygder gjorde også livet vanskelig for færøyingene. Den første sommeren Magnus hadde hånd om handelen, i 1579, skjedde det at Tórshavn ble plyndret av en skotte ved navn Klerck. Hele handelens varebeholdning samt uerstattelige historiske dokumenter ble borte den gangen. Etter den hendelsen fikk Magnus kaperbrev av kongen med rett til å oppbringe engelske og hollandske skip i farvannet mellom Færøyene og Norge. Han klarte å sette en stopper for de mange plyndringene og ble sett opp til som en helt av befolkningen. Han satte så i gang med å bygge et forsvarsanlegg i Tórshavn. Fortsatt sees restene etter den velkjente Skansin ved Eystaravág. Men Magnus kunne ikke være alle steder på en gang, og mens han var opptatt med å lede skansebyggingen, seilte et tysk smuglerskip rundt om øyene og handlet med befolkningen. Dermed mistet kronen inntekter, og rentemester Valkendorf fikk presset igjennom at Magnus skulle miste eneretten til handelen.

Valkendorf gir seg ikke For å blidgjøre kongen igjen tilbød nå Magnus seg å prøve å finne en seilingsled til Grønland. Dette klarte han likevel ikke. Valkendorf var stadig ute etter å felle Heinason, og i 1581 ble han stilt overfor anklager om bedrageri ved handelen og om voldtekt i Norge. Etterhvert ble situasjonen så truende for Heinason at han flyktet til Holland og påny gikk i tjeneste for Prinsen av Oranien. To år seinere oppsøkte han igjen sin tidligere venn Kong Fredrik II, som satte strek over gamle anklager, og lot Magnus få øya Egholm i Limfjorden i len. Men Valkendorf hadde ikke tenkt å gi seg, og nå fikk han hjelp av engelskmenn som anklaget Heinason for ulovlig oppbringelse av et engelsk skip mens han gjorde tjeneste i Holland. Magnus flyktet igjen, men ble innhentet og arrestert i Norge. Mens dette skjedde, døde plutselig kongen, og Valkendorf brukte anledningen til å gjennomføre en hurtig og ureglementert rettergang. To dager deretter, den 18. januar 1589, ble Heinason halshugget på slottsplassen i København. Valkendorff hadde endelig klart å kvitte seg med sin fiende.

Ble frifunnet En venn av Heinason, og enken, Sofia, fikk saken tatt opp igjen året etter på grunn av den uregelmenterte rettergangen. Her ble Heinason frifunnet for alle anklager. Liket ble flyttet og fikk en hedersbegravelse i kirken i Ørslev kloster ? og rentemester Valkendorf mistet alle sine embeter. Til tross for frifinnelsen og at han i dag blir betraktet som en helt på Færøyene, mener mange historikere at Heinason nok var seg skyldig i overgrep og ulovligheter i sin tjeneste. Men ved slottet Jægerspris på Sjælland troner en flott minnesten over sjøhelten sammen med støtter over Peter W. Tordenskjold, Ludvig Holberg, Snorre Sturlason og andre kjente og hedersverdige navn i det danske riket.

Ove

(1) Heini Havreki ble i 1530 reddet i land i Húsavík på Færøyene etter å ha drevet fra Norge i åpen båt. Ble ordinert til prest i forbindelse med reformasjonen og var den første lutherske prost på øyene fra 1557 til 1566.

Kilder/litteratur: Hans J. Debes: Føroya Søga bd. 2. Heini Madsen: Færøerne i 1000 år John F. West: Færøerne ? en nation og dens historie.


Magnus Heinason eller Mogens Heinesen (1548 i Oyndarfjørður - 18. januar 1589 i København) var en færøsk søhelt i det 16. århundrede. Navnet Magnus Heinason er velkendt på Færøerne, hvor mange betragter han som nationalhelt ligesom Nólsoyar Páll eller Jóannes Patursson. En dag i året 1578 kom en 33-årig færing til kong Frederik 2. i København for at søge tjeneste. Han havde været i hollandsk søkrigstjeneste hos prinsen af Oranien i ti år, og deltaget i Nederlandenes uafhængighedskrig mod Spanien. Sømanden hed Magnus Heinason og var søn af den første lutherske provst på Færøerne, Heini Havreki. Monopolhandel på Færøerne Færingen Magnus Heinason var en dristig sømand og talentfuld handelsmand med en enestående evne til at skaffe sig ud af de vanskeligheder, hans hensynsløse fremfærd gang på gang bragte ham i. Frederik 2. havde holdt hånden over ham, fordi folk af hans type var velegnede til at hævde kongens rettigheder i Nordatlanten. Heinason havde et godt rygte efter sin tjeneste for Holland, og kongen forstod, at denne erfarne og uforfærdede kriger kunne blive en nyttig mand for ham. Heinason blev først sendt til Færøerne for at inddrive en gæld for kongen. Året efter fik Heinason - som første færing i historien - af kongen eneret til at forestå handelen på øerne, til trods for protester fra rentemesteren, Christoffer Valkendorf. Handelen på Færøerne var monopolhandel og havde gennem århundreder været på mange forskellige hænder; drevet af handelsmænd fra Bergen, fra Hamburg, af "det Islandske Kompagni", og som kongelig monopolhandel. Men klagerne over handelen var mange. Ofte var der mangel på vigtige varer, eller også kom varerne for sent. Kaperbrevet Sørøveri mod færøske bygder gjorde også livet vanskeligt for færingerne. Den første sommer, Magnus Heinason havde ansvar for handelen, i 1579, skete det, at Tórshavn blev plyndret af en skotte ved navn Klerck. Hele handelens varebeholdning samt uerstattelige historiske dokumenter gik tabt. Efter denne hændelse fik Heinason kaperbrev af kongen med ret til at opbringe engelske og hollandske skibe i farvandet mellem Færøerne og Norge. Han klarede at sætte en stopper for de mange plyndringer, og han blev beundret som en helt af befolkningen. Han gik derpå i gang med at bygge et forsvarsanlæg i Tórshavn, 'Skansin' (dette kan i udbygget stand fortsat ses ved den velkendte Eystaravág i Tórshavn). Men Magnus Heinason kunne ikke være alle steder på en gang, og mens han var optaget af at lede byggeriet, sejlede et tysk smuglerskib rundt om øerne og handlede med befolkningen. Dermed mistede kronen indtægter, og rentemester Valkendorf fik presset igennem, at Heinason måtte afgive eneretten til handel. Valkendorf overgiver sig aldrig For at blødgøre kongen igen tilbød Heinason nu at prøve at finde en sejlrute til Grønland. Dette klarede han dog ikke. Valkendorf var stadig ude efter at fælde ham, og i 1581 blev han stillet over for anklager om bedrageri ved handelen og om voldtægt i Norge. Efterhånden blev situationen så truende for Heinason, at han flygtede til Holland og på ny gik i tjeneste for prinsen af Oranien. To år senere opsøgte han igen sin tidligere ven kong Frederik 2., som satte streg over gamle anklager og lod Magnus få øen Egholm i Limfjorden som len. Men Valkendorf havde ikke tænkt sig at give op, og nu fik han hjælp af englændere, som anklagede Heinason for ulovlig opbringelse af et engelsk skib, mens han gjorde tjeneste i Holland. Magnus flygtede igen, men blev indhentet og arresteret i Norge. Mens dette skete, døde kongen pludselig, og Valkendorf brugte anledningen til at gennemføre en hurtig og ureglementeret rettergang. To dage derefter, den 18. januar 1589, blev Heinason henrettet ved halshugning på slotspladsen i København. Valkendorff var endelig sluppet af med sin fjende. Frifundet En ven af Heinason, Hans Lindenov, og enken Sofia, fik sagen taget op igen året efter på grund af den ureglementerede rettergang. Her blev Heinason frifundet for alle anklager. Liget blev flyttet og fik en hædersbegravelse i kirken i Ørslev Kloster, og rentemester Valkendorf mistede alle sine embeder. Til trods for frifindelsen, og for at han i dag bliver betragtet som en helt på Færøerne, mener mange historikere, at Heinason nok var skyldig i overgreb og ulovligheder under sin tjeneste. Men ved slottet Jægerspris på Sjælland troner en flot mindesten over søhelten sammen med støtter over Tordenskjold, Ludvig Holberg, Snorre Sturlason og andre kendte og hæderkronede navne fra det danske rige. Magnus Heineson født:4 Mar 1545, Nes,Færøerne, død: 18 Jan 1589, København, (gift:1582, Bergen, Sophia Gyntersberg født:1560, )

  1578    Efter 10 års krigstjeneste hos Moritz af Orannien i Holland er Magnus Heinason i København, hvor kong Frederik II bemyndiger ham til at opkræve kongens tilgodehavender på Færøerne. Her opnår Magnus færingerne støtte i ønsket om en friere handel.

1579 Den 4. februar får Magnus brev fra kong Frederik II med handelsrettighederne på Færøerne. Det sker trods kongens rentemester Christian Valkendorfs modstand.Den 1. december giver kong Frederik II Magnus Heinason kaberbrev, med ret til at opbringe engelske og skotske skibe, når de er på vej nord om Norge til Arkangesk
1580 Efter skotten Klercks plyndring af Torshavn i sommeren 1579 lader Magnus bygge en skanse til befæstning af byen, hvor den nuværende skanse ligger
1581 Magnus Heinason fortræder for kong Frederik II på Skanderborg Slot, hvor han tilbyder at finde søvejen til Grønland og for egne midler udruste to skibe, der fortrinsvis skal bemandes med færinger.Den 18. februar skriver kong Frederik II til Magnus Heinesen og beder ham sørge for, at Grønland igen kommer ind under den danske krone samt sørge for, at indbyggerne igen bliver kristne. Et Epitafium er opsat til minde for Magnus Heinason. Han blev henrettet i København, Han blev rehabiliseret i 1596 og bisat i Ørslev Klosterkirke.Ørslev Kloster: tidligere hovedgård ved Skive, oprettet som benediktinernonnekloster i 13. årh.; tilfaldt kronen ved reformationen, og fra 1585 har det været i privateje.Formynderstyrelsen for Christian 4. (1588 - 90) under Christoffer Valkendorf (1525 - 1601) tog initiativet til henrettelsen af Magnus Heinason, hvilket han blev styrtet for, men i 1596 blev taget til nåde og udnævnt til rigshofmester.
Børn :
7. I Rasmus Magnussen


Her har vi Færøernes største søhelt.Han blev halshugget på Gammeltorvet efter falsk anklage.Senere blev han frikent,men han var der, de ville have ham.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Her et godt link til slægter af Færøerne, og forhistorien om Mogens

A.C. Evensen: Savn til føroyinga søgu í 16. øld

Tað eru lutfalsliga fá skjøl um Føroyar í tíðini fyri 1700. Stórur partur av teimum hevur A.C. Evensen skrivað av. Tey eru prentað í bókini, Savn til Føroynga søgu, sum kom út í 1908.

http://history.fo/index.php?menu_id=850&sub_menu_id_1=25&content_id=25

Magnus dom:

http://history.fo/admin/webpage/popup.php?content_img_serie_id=143

Mvh Per



Eina tíð handilsforvaltari í Tórshavn, annars herskipari

http://www.porkeri.info/AttarbondiSuduroy/Dalbergs.web/per05693.htm#0

view all 17

Magnus Heineson Havreki's Timeline

1545
March 1545
Fårevejle Church, Vestsjællands Amt, Danmark (Denmark)
May 4, 1545
Oyndarfjørður, Faroe Islands
1580
1580
Skúvoy, Skúvoy, Faroe Islands
1582
1582
Age 36
1584
1584
Mehl, Kvinnherad, Hordaland, Norway
1589
January 18, 1589
Age 43
Københavns Slotsplads, København, København, Capital Region of, Danmark (Denmark)
1598
January 1598
Age 43
Ørslev Klostur, Jylland, Denmark