Margareta Gustavsdotter (2 stavliljor)

public profile

Is your surname Gustavsdotter?

Connect to 2,222 Gustavsdotter profiles on Geni

Margareta Gustavsdotter (2 stavliljor)'s Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Margareta Gustavsdotter (2 stavliljor) (Gustavsdotter)

Swedish: Margareta Gustafsdotter
Also Known As: "Margareta Göstafsdotter"
Birthdate:
Death: after 1324
Immediate Family:

Daughter of Gustav NN (2 stavliljor) and N.N.
Sister of Karl Gustavsson (2 stavliljor) and Ingeborg Gustavsdotter (2 stavliljor)

Managed by: Private User
Last Updated:

About Margareta Gustavsdotter (2 stavliljor)

Margareta Gustafsdotter också stavat Margareta Göstafsdotter, död efter år 1324, var en svensk dominikannunna, godsägare, donator, grundare och priorinna av Kalmar nunnekloster, som hon också donerade mark till. Hon ska ha blivit klostrets första föreståndarinna och priorinna.

Margareta Göstafsdotter nämns första gången år 1291. Hon tillhörde det svenska frälset (Karl Gustavssons ätt) och ägde godset Berga i Högsby socken och Handbörds härad vid Kalmar.

Hon donerade år 1299 sitt gods med tillhörande underlydande gårdar till grundandet av ett kloster för kvinnor ur dominikanorden, som blev Kalmar nunnekloster. Hon blev därefter medlem i klostret och dess föreståndare, det vill säga abbedissa: i detta kloster kallades abbedissan för priorinna eller priorissa. Den 11 april 1324 vidimerade hertiginnan Ingeborg Håkansdotter, som tydligen ibland gästade klostret, ett intyg om förlikning mellan "prorissan Margareta Gustafsdotter" och hennes släkting Håkan Läma om ett gåvobrev till klostret.

Kalmar nunnekloster beskrevs av kritiker som ett utpräglat aristokratiskt kloster, vars medlemmar levde på underhåll från de gods de fört med sig som hemgift. Klostret stängdes 1505.

ref: https://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Gustafsdotter

---

SDHK-nr: 1948

Utfärdat: 13010912, Kalmar Innehåll: Systern av predikarorden i Kalmar, Margareta Gustavsdotter, berättar att hennes bror Karl och hennes syster Ingeborg på kung Magnus' tid i närvaro av biskop Anund i Strängnäs och hennes syster Ingeborgs make Bengt Petersson givit henne fullmakt och tillstånd att ge vad och hur mycket hon ville av sin lösa och fasta egendom till kloster, kyrkor och andra och att fritt äga resten av sitt gods. Därför kungör hon nu, eftersom hon vill undanröja alla tvistefrön och åstadkomma fred och endräkt mellan sina medsystrar i klostret och sina arvingar, att hon, då hon inträdde i klostret i närvaro av herrarna Magnus Karlsson, N. Sigridsson, N. Sestridsson m.fl., som då samlats i Kalmar, beträffande sitt gods förordnat på så sätt att hennes syster Ingeborg och dennas arvingar med full rätt efter hennes död skulle äga hennes gård "hargh" med nio landbor, fyra kvarnar och alla övriga tillägor, hennes gård i "thylfstadh", hennes gård i Malma i Närke och hennes kvarnar i "knutsbro" på villkor att dessa gods kom i hennes klosters bruk under hennes livstid, för att hon därigenom skulle förses med föda och kläder. Sina övriga lösa och fasta egendomar i Svealand, Närke och Östergötland har hon till förmån för klosterbygget skänkt till sina ordenssystrar i Kalmar, dock med undantag av sin gård i Hammar, vilken hon tilldelat sin brorson Gustav med förbehållet att gården, om brorsonen skulle dö utan avkomma, skall tillfalla systrarna i hennes kloster. Vidare gör hon, eftersom hennes till systrarna i Kalmar skänkta gård "Norby" ligger så långt från dessas övriga gods, med nämnda systrars samtycke ett jordabyte med sin syster, varvid systern och hennes arvingar får gården i "Norby" i sin ägo och klostersystrarna i Kalmar en gård i "thylfstadh". Sigillanter är utfärdaren, herr Magnus Karlsson, herr Torir Kettilsson, herr Bengt Petersson, provinsialpriorn i Dacien broder Olof, utfärdarens syster Ingeborg och systerns son Håkan "læme"

SDHK-nr: 1855

Utfärdat: 12991115, ”vid gamla Sigtuna”

Innehåll: Margareta Gustavsdotter kungör att, eftersom biskop Lars i Linköping vid mötet i Tälje i närvaro av ärkebiskop Nils i Uppsala och övriga suffraganer biföll hennes anhållan och överlämnade henne och dem, som med henne anlagt predikarordens systrars klädnad, under nämnda ordens fortsatta omvårdnad och överinseende samt lovade att han skall välsigna en kyrkogård i Kalmar på platsen för det kloster som utfärdaren börjat bygga, så överför hon äganderätten till följande gods på Kalmars systrakonvent och avsätter det till uppehälle för en präst, som sköter gudstjänstfirandet i klostret, en klerk och dennes tjänare: hennes gård i Norby i Närke, klostrets tomt med alla byggnader samt dessutom med samtycke av syster Bengta Holmstansdotter från Berga all egendom i Möre, Handbörd och Aspeland (härader), som denna tilldelat nämnda konvent i Kalmar, nämligen 5 öresland i Berga invid Kalmar, 14 öresland i Berga i ”andhbyrdia”, 1 landbo i ”ysaacsgerde”, 3 landbor i skogen ”bøthaskog”, 1/2 markland i Husaby, 10 öresland och 2 landbor i ”sindhrastadh” och 6 öresland i ”vfræhulm”. Detta innebär att ingen utan stiftsbiskopens och dennes domkapitels speciella tillstånd har vare sig makt eller möjlighet att på något sätt avyttra förutnämnda gods, att dess avkastning skall förbli hos systrarna, så länge konventet består, och att insamlandet och förvaltandet av denna avkastning är en angelägenhet endast för systrarna eller för av dem särskilt utsedda ombud. Sigillanter är kung B(irger) av Sverige, ärkebiskop N(ils) i Uppsala, ordensprovinsen Dacias föreståndare Olof och utfärdaren.

SDHK-nr: 1851

Utfärdat: 12990923, Kalmar

Innehåll: Olof, predikarordens prior i kyrkoprovinsen Dacia, intygar att syster Bengtas överflyttning från Skänninges till Kalmars kloster skett helt i enlighet med en tidigare uppgjord överenskommelse och att hon, trots att hon lämnade Skänninge kloster redan då klosterbygget i Kalmar projekterades med hjälp av den fromma ’adelsdamen’ Margareta Gustavsdotter, hela tiden hållit sig till klostersystrarnas levnadssätt och lydnanden mot deras orden.

view all

Margareta Gustavsdotter (2 stavliljor)'s Timeline