Marte Hansdatter Valstad

Is your surname Valstad?

Connect to 675 Valstad profiles on Geni

Marte Hansdatter Valstad's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Marte Hansdatter Valstad

Birthdate:
Birthplace: Valstad gård, Vormsund, Nes Municipality, Viken, Norway
Death: 1725 (46-55)
Ullershov gård, Vormsund, Nes Municipality, Viken, Norway
Place of Burial: 8 Ullershovvegen, Vormsund, Nes, Viken, 2160, Norway
Immediate Family:

Daughter of Hans Julius Embretsen Valstad and Marte Guttormsdatter
Wife of Ole Saksesen Frilset
Mother of Ragnhild Olsdatter Ullershov; Sakse Olsen Ullershov; Inger Olsdatter Ullershov; Iver Olsen Ullershov; Lars Olsen Ullershov and 6 others
Sister of Embret Hansen Valstad; Guttorm Hansen Valstad and Inger Hansdatter Hoff

Occupation: Gårdbruker
Managed by: Private User
Last Updated:

About Marte Hansdatter Valstad

Hun var født og oppvokst på Valstad gård på Vormsund i Nes kommune i Viken fylke Norge.

Hun var bruker og gårdmannskone av Ullershov gård, i Vormsund, Nes kommune i Viken fylke Norge - https://www.ullershov.no/

Hun ble døpt, konfirmert, gift og begravet i Nes kirkeruiner på Vormsund.

Om Marte Hansdatter Valstad (Norsk)

Hun var født og oppvokst på Valstad gård på Vormsund i Nes kommune i Viken fylke Norge.

Hun var bruker og gårdmannskone av Ullershov gård, i Vormsund, Nes kommune i Viken fylke Norge - https://www.ullershov.no/

Hun ble døpt, konfirmert, gift og begravet i Nes kirkeruiner på Vormsund.


Ullershov gård

Adresse: Ullershovvegen 45, 2160 Vormsund

Ullershov i Nes gardshistorie

Ullershov gård til salgs for 13,8 millioner

Ullershov gård i Vormsund er nå til salgs for 13,8 millioner. På gården er det et etablert gårdshotell, i tillegg til et hovedhus fra 1860.

Vis-à-vis Nes kirke ligger Ullershov gård, som i flere år har hatt bed & brekfast og selskapslokaler i låven der det har vært både konfirmasjoner og bryllup, for å nevne noe. Nå har eierne Inger Marie og Per Ødegaard lagt gården ut for salg.

- Gården ligger på neset der elvene Glomma og Vorma møtes, står det i salgsannonsen på finn.no, som er utarbeidet av advokatfirmaet Røseid & Co.

Gården ligger langs vegen inn til Nes kirkeruiner.

Byggeår 1860

Byggeåret på hovedhuset er 1860, og har et bruksareal på 426 kvadratmeter. Hovedhuset er også restaurert til slik det var i 1860, og brukes både til selskaper og som bolig for dagens eiere.

På gårdstunet står det også en gammelbygning der kunstneren Håkon Engelsen tidligere har bodd. Byggeåret på gamlebygningen er 1725, og er en svalgangsbygning oppført i tømmer.

Begge bygningene er oppført i Sefrak-registeret.

Lang historie

Gården har vært bosted siden år 600.

- Det har vært et administrativt og religiøst senter, tingsted, kult- og offersted for den norrøne guden Ullr, står det i salgsannonsen.

Videre står det at gården har stor bygningsmasse, de fleste fra perioden 1725 til 1923.

På gården er det også snekkerverksted med fyrrom og saghus, redskapshus med tørke, verksted og overnattingsrom, driftsbygning, stabbur og veslebygning. Tomta til eiendommen er 866 mål, fordelt på 219 mål fulldyrket jord, 100,5 mål innmarksbeite, 514 mål skog, 18,3 mål jorddekt fastmark og 14,1 mål bebygde arealer. Prisantydningen er 13,8 millioner.

— Hva som trekker folk hit? Jeg tror det er helheten.Per Ødegaard står i solen på gårdstunet sitt. Han venter på 20 arkitekter som skal spise lunsj, inne på kjøkkenet er det hektisk. Men bonde Per er rolig og vennlig, og under trærne mot øst gomler 40 kuer ettertenksomt på sitt grønne gress. Dagen begynte godt, dessuten, klokken 06 i morges satt en nederlandsk og en norsk gjest på stabburstrappa og var storfornøyd med at de hadde valgt å overnatte på Ullershov gård istedenfor på et flyplasshotell.- Gårdens historie, maten, atmosfæren, dyrene, det handler om røtter og sammenheng. Folk sier i hvert fall at det er deilig her, forteller ekteparet Per og Inger-Marie Ødegaard. De to tilhører en stadig større gruppe bønder som har åpnet gårdsdørene for andre. Mens gjestene får mat og opplevelser, får gården et nytt økonomisk ben å stå på. Med 3700 kvadratmeter bygningsmasse og hus med historie fra 1725 hadde ekteparet Ødegaard ikke hatt mulighet til å drive gård kun på tradisjonelt vis.

— Landbruket her kan ikke finansiere gården. Uten turismen ville alternativet vært å rive flere av bygningene. Nå holder vi isteden et gammelt kulturlandskap i hevd, sier Per Ødegaard. Og han er altså ikke alene. Noen fasttømret oppskrift på gårdsturisme finnes ikke, men nettverket Norsk Bygdeturisme og Gardsmat (NBG) har de siste årene samlet en rekke gårder og virksomheter under sitt banner. I dag står drøyt 500 steder på NBGs internettliste, de fleste på Vestlandet, Sørlandet, det indre Østlandet og Trøndelag. Rundt halvparten av dem tilbyr overnatting. Noen rendyrker matprofilen og arrangerer selskaper. Nettverket tilbyr et stort spenn gårds- og naturopplevelser, her er alt fra rorbuer til storgårder. Organisert nesten som en hotellkjede; det er bare å søke på nettet, plukke ut ønsket sted og bestille. På Ullershov gård, som ligger ved Vormsund der elvene Glomma og Vorma møtes, 45 minutter med bil fra Oslo.

Hjemmelaget mat

— Det er nok munn-til-munn-metoden som betyr mest, våre gjester forteller andre om oss. Vi ringes til dels ned, det hender vi må si nei, forteller vertsparet Per og Inger-Marie. I dag kan de tilby 15 senger fordelt på syv rom, men i den romslige låvebygningen arbeides det med 20 nye sengeplasser, rommene (med egne bad) står trolig ferdige i høst. Festsalen på låven kan ta 120 personer, men hele 230 mennesker har spist på gården samtidig, her er god plass også i hovedhusets stuer. All mat er lokal og hjemmelaget, den tilberedes på gårdens kjøkken.Så istedenfor å være en inaktiv og fraflyttet plass, sørger turisme for fire arbeidsplasser på Ullershov. Vel å merke i tillegg til vertsparet. Samtidig jobber Per flittig som arkitekt, han har kontor i stabburet. Og er med sin kombistilling et typisk eksempel på en moderne norsk bonde; en jobb utenfor gården kan være nødvendig for å holde prosjektet flytende. Ekteparet ble forøvrig bønder for 13 år siden, et midt-i-livet-valg ingen av dem angrer på. Inger-Marie tar seg av kalvingen, er mat- og innkjøpsansvarlig, dyrker egne urter og har laget et lite "museum" om kvinners håndarbeid - noe mange av gjestene ber om å få se.- Vi forsøker å by på oss selv, sier Inger-Marie.

Ullershov farm lies at the point where the Vorma and Glomma rivers meet. A farm in continuous use since 600 A.D., it has been an administrative and religious center, counsil meeting place and the site of worship and sacrifices to the Norse god Ullr. The farm today boasts 15 buildings, mostly from the period 1725-1923. In the main building you’ll find a big collection of textiles and folk costumes with women’s clothes and accessories from childhood to granny-hood. Farm store on premises.

Åpningstider
Mandag - Lørdag: kl. 8:00 - kl. 20

(+47) 45215681

ullershov@gmail.com

Ullershov

Facebook

Kilder:

view all 16

Marte Hansdatter Valstad's Timeline

1674
1674
Valstad gård, Vormsund, Nes Municipality, Viken, Norway
1674
Nes kirkeruiner, 8 Ullershovvegen, Vormsund, Nes, Viken, 2160, Norway
1694
1694
1696
1696
1701
1701
1703
1703
1705
1705
1707
1707
1708
1708
1712
1712