Nils Ludvigsson Lodvijk

Is your surname Lodvijk?

Research the Lodvijk family

Nils Ludvigsson Lodvijk's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Nils Ludvigsson Lodvijk

Swedish: Nils
Also Known As: "Lovikka"
Birthdate:
Birthplace: Kainuunkylä (Helsingbyn), Finland
Death: 1659 (61-62)
Lovikka, Övertorneå fs, Sverige (Sweden)
Immediate Family:

Son of Ludvig Joensson Olkkuri and N.N.
Husband of Margareta Lodvijka
Father of Olof Nilsson Tyni, Nybyggare; Erik Nilsson Lautakoski; Nils Nilsson Lodvik and Pehr Nilsson Lovikka
Brother of Margareta Ludvigsdotter Simu

Occupation: Nybyggare, husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1623-1638, Birkarl(handelsmann) / Bonde, nynyggare, husbonde, birkarl, Husbonde
Managed by: Private User
Last Updated:

About Nils Ludvigsson Lodvijk

Nybyggare, husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1623-1638,

Bio 1

övertog sin fars gård 1623.

1639 inträffade något som skulle förändra släktens öde.Nils blev uttagen till soldat(trettio åriga kriget) trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40-år.Nils ansåg antagligen att utskrivning betydde nästan en säker död i något slag eller vilket var vanligare någon fältsjukdom.För att undvika detta öde övergav han sin gård och flyttade med sin familj till ödemarken mellan tärendö och junosuando.

Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård lovikka.På kort tid kom lovikka nybygge att bli en av de syörsta perifera gårdarna i övertorneå socken.Åren 1640-1727 hade den ett stabilt mandat på 3/8 mantal,alltså lika stort som lovikka gård i kainuunkylä.Nils kunde trots allt se tillbaka på ett ganska lyckat liv,när han avled ca. 1659. han hade lämnat en ansenlig gård bakom sig och byggt upp en ny lika stor som den förra.

Bio 2

Noteringar: (Lodvijk Nils Ludvigsson, Lovikka Nils Ludvigsson)

Husbonde på Lovikka gård (3/8mtl) i Kainuunkylä 1623-38. år 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år.

För att undvika detta flyttade han till lappmarken, och anlade ett nybygge (antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn), 1640 var nybyggets mantal 3/8. Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård; Lovikka. Åren 1640-1727 hade den ett stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä.

I Junosuando by, vilken Lovikka länge tillhörde, bodde redan Mukka Johan Andersson och Pesu Lars Larsson . Pirkkoi Jöns Jönsson (Korpi Jöns Jönsson) från Koivukylä hade anlagt nybygget Pirkkonkylä vid Kuoksusuando omkring 1635; Mårten Månsson från Juoksengi hade 1638 flytt från knektutskrivning, och vistades i Lappland; hans son Måns anlade Karesuando på 1670-talet. Simon Henriksson (Simu) hade just börjat anlägga ett nybygge i Kangos vid Lainio älv, tätt följd av Hietaniemi Klemet Olofsson från Koivukylä, vilken på 1640-talet fortsatte norrut efter älven och grundlade Lainio. Simon Henriksson i Kangos var antagligen svåger till Lodvijk Nils Ludvigsson, och hade kanske påverkat honom att flytta till Lappmarken

Bio 3

Nils Lodvijk skall ha varit född 1597. Han övertog sin fars gård 1623. År 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. Det kan tyckas märkligt att en medelålders husbonde blev uttagen till soldat, men den jordlösa ungdomen i Tornedalen, som var den huvudsakliga gruppen för soldatrekrytering, var decimerad av utskrivning till trettioåriga kriget, och inte ens stadgade husbönder kunde vara säkra på att undgå krigstjänst. Nils insåg antagligen att utskrivning betydde nästan säker död i något slag eller, vilket var vanligare, i någon fältsjukdom, och för att undvika detta öde övergav han sin gård, och flyttade med sin familj till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö.

Man bör nog inte se detta som ett utslag av feghet; Nils tänkte antagligen mest på sin familj; många familjer sjönk ner i djupaste fattigdom och elände när husbonden var ute i kriget, eller låg i någon massgrav. Det är ingen slump att många släkter inom alla samhällsklasser dog ut under första halvan av 1600-talet. Nils gav sitt nybygge samma namn so sin hemgård; Lovikka. Detta nybygge, som blev grunden för byn Lovikka, låg antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn. Lovikkagården i Kainuunkylä övertogs av Nils Lodvijks kusins make Mickel Mickelsson Kyrö, som senare också blev husbonde på Olkkuri gård. På kort tid kom Lovikka nybygge att bli den största av de perifera gårdarna i Övertorneå socken; åren 1640-1727 hade den et stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä. Nils Lodvijk kunde alltså, trots allt, se tillbaka på ett ganska lyckat liv, när han avled omkring 1659. Han hade lämnat en ansenlig gård bakom sig, och byggt upp en ny; lika stor som den förra.

I tidskriften Tornedalen (nr. 11) återges en sägen berättad av Eino Thyni i Lovikka, om hur Lovikka by grundades. Den torde tvivelsutan gå tillbaka på en tradition om Nils Lodvijks första möte med sin blivande boplats, men namnet Nils har i sägnen ersatts med Esaias, antagligen syftande på Esaias Olofsson Tyni (tab. 102), men det torde sakna betydelse för sägnen som sådan. I följande återgivning av sägnen har jag bytt ur namnet Esaias mot Nils, som en rättelse:

   "Enligt sägen skulle den första bebyggaren ha varit från finska sidan av Torne älv i nedre Tornedalen. Han hette Nils. Och som många andra i trakten så skulle han också flytta till ett annat ställe, där det fanns större jaktmarker och rikare fiskevatten. Tidigt på våren, strax efter islossningen, gjorde han sin älvbåt klar och tog med sig de nödvändigaste verktygen och sina jakt- och fiskeredskap och begav sig uppåt älven. Efter en besvärlig färd, där han många gånger fick dra båten förbi forsarna, kom han så till en plats, som han tyckte kunde vara lämplig att bygga en stuga på. Det hade redan förut varit fiskare där om somrarna, och dessa hade rest opp s.k. "nili" ett slags bodar på höga stolpar, där de torkat och förvarat både fisk och kött under sina färder uppför älven. Den platsen heter än idag Nilimaa. Men eftersom det var kväll, så gjorde denne Nils i ordning en bädd av ris och lade sig att vila till påföljande dag, då han tänkte börja sitt arbete där. Men den natten drömde han att en tomte (Maahiainen? Red. anm.) kom till honom och sade: "Bosätt dig inte här, utan fortsätt över viken där längre upp, tills du kommer till en plats, där vatten rinner från tre håll och bildar en vårbäck, som flyter ut i älven! Men på den här platsen kommer ingen att leva i överflöd, men ingen kommer heller att dö av svält" - När han vaknade på morgonen, så beslöt han att inte stanna där han var utan fortsätta till det av tomten anvisade stället. Det visade sig, att platsen, som tomten beskrivit för honom, också fanns i verkligheten. När han där steg ur båten, såg han en orm ligga på stranden alldeles intill den plats, där båten stött emot och det ansåg han vara ett gott tecken. Där började han bygga sig en bostad. Om han fortsatta levnadsöden säger sägnen ingenting… "

En annan variant av samma sägen återfinns i Samuli Paulaharjus "Ödebygdsfolk":

   "… och från finska sidan, Tyni i Kainuu, kom också den förste boaren i Lovikka, omkring fyra mil uppåt från Pajala. En gammelmora i Kainuu hade gett utvandrarna et ord på vägen: 'Där ni tycker att stranden är som fulast, där går ni i land… och det är ett bra ställe.' De stakande steg i land på den fula stranden och tänkte börja bygga. Men på natten kom en pojke i en dröm och sade: Gör inte början här. Här lever ingen på säden och dör ingen av svält Men gå till Laajvaradalen! Dit gav man sig av på morgonen, när solen lyste genom skogen. En orm mötte man - det var ett gott tecken. Man stannade i en riktigt gruvligt ful gransvacka, innerst i en rundad strandbukt, och byggde där et litet rökpörte med vindögonluckor. Det var början till nya Tynigården. I närheten stod en nili, en stolpbod som Nedertorneåborna någon gång byggt år sig som fiskebod. Bredvid den kom nu ett hus till, som fick heta Nilimaa. Och byn som småningom växte upp kring strandgröpningen kallades för Lovikka, efter lovi, som betyder urtag. Gamle Keksi [1600-tals skalden Anders Mickelsson Keksi, känd för sitt kväde om vårfloden 1677] erinrar sig redan han att en översvämning klöv i Lovikka loss en strandäng. Tyni första svinstia står ännu kvar i byn, och det första pörtet är skogslada någonstans på myren."

Tittar man i Paulaharjus efterlämnade uppteckningar på Suomen kirjalisuuden seura i Helsingfors finner man att denna berättelse är i själva verket en sammanslagning av två olika sägner berättade av Johan Fredrik Hannu (*1846) och August Tyni (*1857) i Lovikka. I originaluppteckningen står faktiskt också att byns grundare kom från Kainuunkylä, och inte från Kainuu.
Nils Ludvigsson Lodvijks bomärke till vänster i bilden.

Bio 4

Husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1622-38, nybyggare i Lovikka, Pajala sn. 1639-59.
Nils Lodvijk skall enligt Erik Wahlberg ha varit född 1597, och till en början gick det ingen nöd på honom; 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo.

Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. Det kan tyckas märkligt att en medelålders husbonde blev uttagen till soldat, men den jordlösa ungdomen i Tornedalen, som var den huvudsakliga gruppen för soldatrekrytering, var decimerad av utskrivning till trettioåriga kriget, och inte ens stadgade husbönder kunde vara säkra på att undgå krigstjänst.

Nils insåg antagligen att utskrivning betydde nästan säker död i något slag eller, vilket var vanligare, i någon fältsjukdom, och för att undvika detta öde övergav han sin gård, och flyttade med sin familj till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö. Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård; Lovikka. Detta nybygge, som blev grunden för byn Lovikka, låg antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn. På kort tid kom Lovikka nybygge att bli den största av de perifera gårdarna i Övertorneå socken; åren 1640-1727 hade den ett tämligen stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä.

Kallades "Lovikan Niku" Övertog Lovikka gård efter sin far Ludvig.

Nils Lodvijk skall enligt Erik Wahlberg ha varit född 1597, och till en början gick det ingen nöd på honom; 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo.

Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. Det kan tyckas märkligt att en medelålders husbonde blev uttagen till soldat, men den jordlösa ungdomen i Tornedalen, som var den huvudsakliga gruppen för soldatrekrytering, var decimerad av utskrivning till trettioåriga kriget, och inte ens stadgade husbönder kunde vara säkra på att undgå krigstjänst.

Nils insåg antagligen att utskrivning betydde nästan säker död i något slag eller, vilket var vanligare, i någon fältsjukdom, och för att undvika detta öde övergav han sin gård, och flyttade med sin familj till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö. Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård; Lovikka. Detta nybygge, som blev grunden för byn Lovikka, låg antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn. På kort tid kom Lovikka nybygge att bli den största av de perifera gårdarna i Övertorneå socken; åren 1640-1727 hade den ett tämligen stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä.

Källor

1) 	Erik Wahlberg.


Han var husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1622-38. 1639 utskrevs han som knekt, sedan alla unga eller fattiga män i byn redan uttagits till knekttjänst. För att undvika att sändas ut som knekt till Tyskland, och därmed tvingas överge sin stora familj, valde han att flytta upp till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö i Pajala socken som nybyggare, vilket innebar att han befriades från plikten att ställa upp som soldat. Nybygget han anlade kom att kallas Lovikka, och det blev på kort tid en av de största gårdarna i sedermera Pajala socken.



Nybyggare, husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1623-1638

GEDCOM Note

Husbonde på Lovikka gård (3/8mtl) i Kainuunkylä 1623-38. år 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. För att undvika detta flyttade han till lappmarken, och anlade ett nybygge (antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn), 1640 var nybyggets mantal 3/8. Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård; Lovikka. Åren 1640-1727 hade den ett stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä. I Junosuando by, vilken Lovikka länge tillhörde, bodde redan Mukka Johan Andersson och Pesu Lars Larsson . Pirkkoi Jöns Jönsson (Korpi Jöns Jönsson) från Koivukylä hade anlagt nybygget Pirkkonkylä vid Kuoksusuando omkring 1635; Mårten Månsson från Juoksengi hade 1638 flytt från knektutskrivning, och vistades i Lappland; hans son Måns anlade Karesuando på 1670-talet. Simon Henriksson (Simu) hade just börjat anlägga ett nybygge i Kangos vid Lainio älv, tätt följd av Hietaniemi Klemet Olofsson från Koivukylä, vilken på 1640-talet fortsatte norrut efter älven och grundlade Lainio. Simon Henriksson i Kangos var antagligen svåger till Lodvijk Nils Ludvigsson, och hade kanske påverkat honom att flytta till Lappmarken

GEDCOM Note

GEDCOM Source

Ylitornio, Helsingbyn, Kainuunkylä

GEDCOM Source

GEDCOM Source

Lovvika

GEDCOM Source


GEDCOM Note

Lodvijk Nils Ludvigsson
Född: ca 1597 i Helsingbyn I mtl 1642-59. (E.W) Död: omkring 1659 i Lovikka, Pajala (mtl) Noteringar: (Lovikka Nils Ludvigsson) Husbonde på Lovikka gård 3/8mtl i Kainuunkylä 1623-1638. år 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. År 1639 blev Nils uttagen till soldat. För att undvika detta flyttade han till lappmarken, och anlade ett nybygge (antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn), 1640 var nybyggets mantal 3/8. Nils gav sitt nybygge samma namn som sin hemgård; Lovikka. Åren 1640-1727 hade den ett stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä. Simon Henriksson (Simu) som antagligen var en svåger till Nils hade just anlaggt ett nybygge i Kangos vid Lainio älv, han påverkade förmodligen Nils att flytta till Lappmarken. Erik Johansson Kuoksu) Far: Olkkuri Ludvig Joensson <helsingbyn.html#olkkuriludvigjoensson> Mor: Barn: Lovikka Nils Nilsson <pajala2.html#lodwikanilsnilsson> (i mtl 1660 till efter 1690). Lovikka Pehr Nilsson <pajala2.html#lodwikapernilsson> d. i Lovikka, Pajala Lovikka Olof Nilsson <pajala2.html#lodwikaolofnilsson832> k. 1682-1686 (mtl.). Lovikka Erik Nilsson <pajala2.html#lodwikaeriknilsson> Nils Lodvijk skall ha varit född 1597. Han övertog sin fars gård 1623. År 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. Det kan tyckas märkligt att en medelålders husbonde blev uttagen till soldat, men den jordlösa ungdomen i Tornedalen, som var den huvudsakliga gruppen för soldatrekrytering, var decimerad av utskrivning till trettioåriga kriget, och inte ens stadgade husbönder kunde vara säkra på att undgå krigstjänst. Nils insåg antagligen att utskrivning betydde nästan säker död i något slag eller, vilket var vanligare, i någon fältsjukdom, och för att undvika detta öde övergav han sin gård, och flyttade med sin familj till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö Man bör nog inte se detta som ett utslag av feghet; Nils tänkte antagligen mest på sin familj; många familjer sjönk ner i djupaste fattigdom och elände när husbonden var ute i kriget, eller låg i någon massgrav. Det är ingen slump att många släkter inom alla samhällsklasser dog ut under första halvan av 1600-talet. Nils gav sitt nybygge samma namn so sin hemgård; Lovikka. Detta nybygge, som blev grunden för byn Lovikka, låg antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn. Lovikkagården i Kainuunkylä övertogs av Nils Lodvijks kusins make Mickel Mickelsson Kyrö, som senare också blev husbonde på Olkkuri gård. På kort tid kom Lovikka nybygge att bli den största av de perifera gårdarna i Övertorneå socken; åren 1640-1727 hade den et stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä. Nils Lodvijk kunde alltså, trots allt, se tillbaka på ett ganska lyckat liv, när han avled omkring 1659. Han hade lämnat en ansenlig gård bakom sig, och byggt upp en ny; lika stor som den förra. I tidskriften Tornedalen (nr. 11) återges en sägen berättad av Eino Thyni i Lovikka, om hur Lovikka by grundades. Den torde tvivelsutan gå tillbaka på en tradition om Nils Lodvijks första möte med sin blivande boplats, men namnet Nils hari sägnen ersatts med Esaias, antagligen syftande på Esaias Olofsson Tyni <#102> (tab. 102), men det torde sakna betydelse för sägnen som sådan. I följande återgivning av sägnen har jag bytt ur namnet Esaias mot Nils, som en rättelse: "Enligt sägen skulle den första bebyggaren ha varit från finska sidan av Torne älv i nedre Tornedalen. Han hette Nils. Och som många andra i trakten så skulle han också flytta till ett annat ställe, där det fanns större jaktmarker och rikare fiskevatten. Tidigt på våren, strax efter islossningen, gjorde han sin älvbåt klar och tog med sig de nödvändigaste verktygen och sina jakt- och fiskeredskap och begav sig uppåt älven. Efter en besvärlig färd, där han många gånger fick dra båten förbi forsarna, kom han så till en plats, som han tyckte kunde vara lämplig att bygga en stuga på. Det hade redan förut varit fiskare där om somrarna, och dessa hade rest opp s.k. "nili" ett slags bodar på höga stolpar, där de torkat och förvarat både fisk och kött under sina färder uppför älven. Den platsen heter än idag Nilimaa. Men eftersom det var kväll, så gjorde denne Nils i ordning en bädd av ris och lade sig att vila till påföljande dag, då han tänkte börja sitt arbete där. Men den natten drömde han att en tomte (Maahiainen? Red. anm.) kom till honom och sade: "Bosätt dig inte här, utan fortsätt över viken där längre upp, tills du kommer till en plats, där vatten rinner från tre håll och bildar en vårbäck, som flyter ut i älven! Men på den här platsen kommer ingen att leva i överflöd, men ingen kommer heller att dö av svält" - När han vaknade på morgonen, så beslöt han att inte stanna där han var utan fortsätta till det av tomten anvisade stället. Det visade sig, att platsen, som tomten beskrivit för honom, också fanns i verkligheten. När han där steg ur båten, såg han en orm ligga på stranden alldeles intill den plats, där båten stött emot och det ansåg han vara ett gott tecken. Där började han bygga sig en bostad. Om han fortsatta levnadsöden säger sägnen ingenting… " En annan variant av samma sägen återfinns i Samuli Paulaharjus "Ödebygdsfolk": "… och från finska sidan, Tyni i Kainuu, kom också den förste boaren i Lovikka, omkring fyra mil uppåt från Pajala. En gammelmora i Kainuu hade gett utvandrarna et ord på vägen: 'Där ni tycker att stranden är som fulast, där går ni i land… och det är ett bra ställe.' De stakande steg i land på den fula stranden och tänkte börja bygga. Men på natten kom en pojke i en dröm och sade: Gör inte början här. Här lever ingen på säden och dör ingen av svält Men gå till Laajvaradalen! Dit gav man sig av på morgonen, när solen lyste genom skogen. En orm mötte man - det var ett gott tecken. Man stannade i en riktigt gruvligt ful gransvacka, innerst i en rundad strandbukt, och byggde där et litet rökpörte med vindögonluckor. Det var början till nya Tynigården. I närheten stod en nili, en stolpbod som Nedertorneåborna någon gång byggt år sig som fiskebod. Bredvid den kom nu ett hus till, som fick heta Nilimaa. Och byn som småningom växte upp kring strandgröpningen kallades för Lovikka, efter lovi, som betyder urtag. Gamle Keksi [1600-tals skalden Anders Mickelsson Keksi, känd för sitt kväde om vårfloden 1677] erinrar sig redan han att en översvämning klöv i Lovikka loss en strandäng. Tyni första svinstia står ännu kvar i byn, och det första pörtet är skogslada någonstans på myren." Tittar man i Paulaharjus efterlämnade uppteckningar på Suomen kirjalisuuden seura i Helsingfors finner man att denna berättelse är i själva verket en sammanslagning av två olika sägner berättade av Johan Fredrik Hannu (*1846) och August Tyni (*1857) i Lovikka. I originaluppteckningen står faktiskt också att byns grundare kom från Kainuunkylä, och inte från Kainuu.


GEDCOM Note

Husbonde på Lovikka gård i Kainuunkylä 1622-38, nybyggare i Lovikka, Pajala sn. 1639-59.Nils Lodvijk skall enligt Erik Wahlberg ha varit född 1597, och till en början gick det ingen nöd på honom; 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo.


GEDCOM Note

Titel: Lodwika.

GEDCOM Note

Nils Lodvijk skall ha varit född 1597. Han övertog sin fars gård 1623. År 1638 hade han 1 fåle, 7 kor, 1 bagge och 4 får på gården. Året därpå hade han 1 hingst, 1 ungt sto, bara 3 kor, 5 fullvuxna får och ett ungt får i sin ägo. Detta år, 1639, inträffade något som för alltid skulle förändra släktens öden; Nils blev uttagen till soldat, trots att han vid detta tillfälle bör ha varit drygt 40 år. Det kan tyckas märkligt att en medelålders husbonde blev uttagen till soldat, men den jordlösa ungdomen i Tornedalen, som var den huvudsakliga gruppen för soldatrekrytering, var decimerad av utskrivning till trettioåriga kriget, och inte ens stadgade husbönder kunde vara säkra på att undgå krigstjänst. Nils insåg antagligen att utskrivning betydde nästan säker död i något slag eller, vilket var vanligare, i någon fältsjukdom, och för att undvika detta öde övergav han sin gård, och flyttade med sin familj till ödemarken mellan Junosuando och Tärendö.

GEDCOM Note

Man bör nog inte se detta som ett utslag av feghet; Nils tänkte antagligen mest på sin familj; många familjer sjönk ner i djupaste fattigdom och elände när husbonden var ute i kriget, eller låg i någon massgrav. Det är ingen slump att många släkter inom alla samhällsklasser dog ut under första halvan av 1600-talet. Nils gav sitt nybygge samma namn so sin hemgård; Lovikka. Detta nybygge, som blev grunden för byn Lovikka, låg antagligen på Eroniemi, mitt emot den nuvarande byn. Lovikkagården i Kainuunkylä övertogs av Nils Lodvijks kusins make Mickel Mickelsson Kyrö, som senare också blev husbonde på Olkkuri gård. På kort tid kom Lovikka nybygge att bli den största av de perifera gårdarna i Övertorneå socken; åren 1640-1727 hade den et stabilt mantal på 3/8, alltså lika stort som Lovikka gård i Kainuunkylä. Nils Lodvijk kunde alltså, trots allt, se tillbaka på ett ganska lyckat liv, när han avled omkring 1659. Han hade lämnat en ansenlig gård bakom sig, och byggt upp en ny; lika stor som den förra.

GEDCOM Note

I tidskriften Tornedalen (nr. 11) återges en sägen berättad av Eino Thyni i Lovikka, om hur Lovikka by grundades. Den torde tvivelsutan gå tillbaka på en tradition om Nils Lodvijks första möte med sin blivande boplats, men namnet Nils har i sägnen ersatts med Esaias, antagligen syftande på Esaias Olofsson Tyni (tab. 102), men det torde sakna betydelse för sägnen som sådan. I följande återgivning av sägnen har jag bytt ur namnet Esaias mot Nils, som en rättelse:

GEDCOM Note

Enligt sägen skulle den första bebyggaren ha varit från finska sidan av Torne älv i nedre Tornedalen. Han hette Nils. Och som många andra i trakten så skulle han också flytta till ett annat ställe, där det fanns större jaktmarker och rikare fiskevatten. Tidigt på våren, strax efter islossningen, gjorde han sin älvbåt klar och tog med sig de nödvändigaste verktygen och sina jakt- och fiskeredskap och begav sig uppåt älven. Efter en besvärlig färd, där han många gånger fick dra båten förbi forsarna, kom han så till en plats, som han tyckte kunde vara lämplig att bygga en stuga på. Det hade redan förut varit fiskare där om somrarna, och dessa hade rest opp s.k. nili ett slags bodar på höga stolpar, där de torkat och förvarat både fisk och kött under sina färder uppför älven. Den platsen heter än idag Nilimaa. Men eftersom det var kväll, så gjorde denne Nils i ordning en bädd av ris och lade sig att vila till påföljande dag, då han tänkte börja sitt arbete där. Men den natten drömde han att en tomte (Maahiainen? Red. anm.) kom till honom och sade: Bosätt dig inte här, utan fortsätt över viken där längre upp, tills du kommer till en plats, där vatten rinner från tre håll och bildar en vårbäck, som flyter ut i älven! Men på den här platsen kommer ingen att leva i överflöd, men ingen kommer heller att dö av svält - När han vaknade på morgonen, så beslöt han att inte stanna där han var utan fortsätta till det av tomten anvisade stället. Det visade sig, att platsen, som tomten beskrivit för honom, också fanns i verkligheten. När han där steg ur båten, såg han en orm ligga på stranden alldeles intill den plats, där båten stött emot och det ansåg han vara ett gott tecken. Där började han bygga sig en bostad. Om han fortsatta levnadsöden säger sägnen ingenting…

GEDCOM Note

En annan variant av samma sägen återfinns i Samuli Paulaharjus Ödebygdsfolk:

GEDCOM Note

… och från finska sidan, Tyni i Kainuu, kom också den förste boaren i Lovikka, omkring fyra mil uppåt från Pajala. En gammelmora i Kainuu hade gett utvandrarna et ord på vägen: 'Där ni tycker att stranden är som fulast, där går ni i land… och det är ett bra ställe.' De stakande steg i land på den fula stranden och tänkte börja bygga. Men på natten kom en pojke i en dröm och sade: Gör inte början här. Här lever ingen på säden och dör ingen av svält Men gå till Laajvaradalen! Dit gav man sig av på morgonen, när solen lyste genom skogen. En orm mötte man - det var ett gott tecken. Man stannade i en riktigt gruvligt ful gransvacka, innerst i en rundad strandbukt, och byggde där et litet rökpörte med vindögonluckor. Det var början till nya Tynigården. I närheten stod en nili, en stolpbod som Nedertorneåborna någon gång byggt år sig som fiskebod. Bredvid den kom nu ett hus till, som fick heta Nilimaa. Och byn som småningom växte upp kring strandgröpningen kallades för Lovikka, efter lovi, som betyder urtag. Gamle Keksi [1600-tals skalden Anders Mickelsson Keksi, känd för sitt kväde om vårfloden 1677] erinrar sig redan han att en översvämning klöv i Lovikka loss en strandäng. Tyni första svinstia står ännu kvar i byn, och det första pörtet är skogslada någonstans på myren.

GEDCOM Note

Tittar man i Paulaharjus efterlämnade uppteckningar på Suomen kirjalisuuden seura i Helsingfors finner man att denna berättelse är i själva verket en sammanslagning av två olika sägner berättade av Johan Fredrik Hannu (*1846) och August Tyni (*1857) i Lovikka. I originaluppteckningen står faktiskt också att byns grundare kom från Kainuunkylä, och inte från Kainuu.

view all

Nils Ludvigsson Lodvijk's Timeline

1597
1597
Kainuunkylä (Helsingbyn), Finland
1634
1634
Lovikka, Kainuunkylä (Hälsingebyn)
1635
1635
Lovikka, Kainuunkylä, Övertorneå (BD), Sweden
1635
Lovikka, Övertorneå fs, Sverige (Sweden)
1658
1658
Lovikka, Övertorneå fs, Sverige (Sweden)
1659
1659
Age 62
Lovikka, Övertorneå fs, Sverige (Sweden)
????
????