Olav Fartegnson (Losna) Bagge

Is your surname Bagge?

Connect to 4,826 Bagge profiles on Geni

Olav Fartegnson (Losna) Bagge's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Olav Fartegnson (Losna) Bagge

English (default): Olav Fartegnson (Losna), Norwegian: Olav Fartegnsen Bagge
Birthdate:
Birthplace: Ænes, Kvinnherad, Norway
Death: 1614 (82-84)
Valo, Valen, Kvinnherad, Hordaland, Norway
Immediate Family:

Son of Fartegn Madsen Matsson and Gudrun Ormsdatter
Husband of Birgitte Lauritsdatter Bagge
Father of Fartegn Olavsen Bagge; Anna Olavsdatter Tveit; Karine Bagge and Maddel Olavsdtr
Brother of Mats Fartegnson Ænes Skaga and Samson Fartegnson Linga
Half brother of Magdalena Fartegnsdatter and Anna Fartegnsdatter Seim

Occupation: Lensmann
Managed by: Cecilie Nygård
Last Updated:

About Olav Fartegnson (Losna) Bagge

Olav Fartegnsen Bagge, sønn av Fartegn Matssen Ænes og Nn (Trolig Av Orm-Slekta), ble født ca 1530 i Ænes, Kvinnherad, Hordaland og døde ca 1614 i Valen, Kvinnherad, Hordaland i en alder av omkring 84 år. Et annet navn for Olav var Olav Bagge.

Olav giftet seg med Birgitte Lauritsdatter.

Barn i dette ekteskapet var:

i. Maddel Olsdatter ble født ca 1565 i Valen, Kvinnherad, Hordaland og døde i Omvik, Kvinnherad, Hordaland. Maddel giftet seg med Johannes Toresen. Maddel giftet seg deretter med Jon Nn.

ii. Fartegn Olavsen Valen. Fartegn giftet seg med Sissel Jakobsdatter ca 1608.

iii. Anna Olavsdatter ble født ca 1575 i Valen, Kvinnherad, Hordaland og døde i Tveit, Skånevik. Anna giftet seg med Ola Nn.

iv. Karine Olavsdatter

v. Magnhild Olsdatter ble født ca 1580 i Valen, Kvinnherad, Hordaland og døde i Hjelmeland, Kvinnherad, Hordaland. Magnhild giftet seg med Gunnar Halldorsen.

Olav Bagge er nevnt på Valen fra 1563 til 1613. Han var sunnhordlandsbøndenes utsending til hyllingen av kong Christian IV i 1591.

Olav Bagges hustru het Birgitte, men hva hennes far het er ikke oppgitt. Olav må antagelig ha odelsrett til den store gården Valen i Sunnhordland, hvor Gaute Ivarson hadde bodd. Han bodde på Valen allerede i 1558, da han nevnes som lagrettesmann i en sak om odelen i Hovland i Ullensvang.

Olav Bagge er også nevnt i en annen mye omtalt sammenheng: I 1567 reiste Enno , sønn av admiral Kristoffer Trondson [tidligere - feilaktig (?) - kalt Rustung], sammen med sin fetter Johannes Lauritssen (Galt) til Sverige, hvor de den 21. januar 1567 fremstilte seg for kong Erik den fjortende. Enno forklarte at både adelen og bøndene i Norge var lei av danskestyret og ville gjøre opprør, hvis de fikk svensk hjelp. Enno oppgav en hel del adelsmenn, hvorav mange var hans slektninger, som var misfornøyde, og blant disse nevner han Olav Bagge i Valen, Eirik Eiriksson Orm til Vatne, Amund Lauritzon Dall, Torbjørn Olavson på Sandven, Jon Gauteson til Sveen m. fl.

Men tross dette, er Olav Bagge i 1591 nevnt som en av de menn fra Sunnhordland som er utsendinger til kongehyllingen i Oslo samme år - som gjaldt den seinere kong Kristian IV.

Olav eide hele Valen, dette store, gamle høvdingsete, hvor hans slekt bodde til omkring 1900, da gården ble kjøpt av Hordaland fylke.

Etter Olav Bagges død overtok sønnen Fartegn Olavson gården Valen og han ble boende på eiendommen til sin død i 1630.

I sin artikkel om Matssønnene konstaterte Steinnes at Olav Bagge på Valen «aldri vert nemnd med farsnamn attåt førenamnet, men så godt som alltid med tilnamn». Olav tilhørte ikke noen «Bagge-ætt», navnet ble heller ikke brukt av sønnen hans, Fartegn Olavson. Derimot hendte det at sønnesønnen til Samson Fartegnson på Store Linga (Olav) benyttet dette tilnavnet. Det betyr at tre Olav-er i slekta hadde tilnavnet Bagge: I tillegg til den yngste Olav Bagge, hadde man Olav Bagge på Valen og riksråden Olav Bagge, søskenbarnet til Mats-sønnene. Steinnes mener at denne oppkallingen av riksråden kan ha hatt sammenheng med at riksråden døde uten sønner, og at datteren Magdalena var ugift. «På liknande vis kan Fartegn Samsonson på Linga, far til den yngste Olav Bagge, ha kalla opp Olav Bagge på Valen, farbror sin, av di Fartegn på Valen, son til Olav Bagge, ikkje hadde nokon son sjølv».

Valen - arvegods etter hvem?

På 1550-tallet flyttet Olav (Fartegnson?) Bagge og Laurits Johannesson (Galte) inn på Valen etter Gaute Ivarson. Laurits flyttet videre til Torsnes på begynnelsen av 1580-tallet. Hva var de arvemessige realitetene bak disse flyttesakene?

Et utgangspunkt for å besvare spørsmålet, er den udaterte dommen fra ca. 1530 som fordeler godset etter etter brødrene Filippus og Fredrik til Olav Bagge, og Jens Anderson med en tredjepart på hver av dem. Nå viste det seg at Valen-godset - tross dette - kom på urette hender, nemlig til Nils og Gaute som gjennom Herborg Torbjørnsdotter var arvinger etter Sunniva Endresdotter Rustung.

Denne Gaute var ingen annen enn Gaute Ivarson som altså ble dømt til å gi fra seg Valen-godset, jfr. Steinnes (1941-42). I følge Steinnes og Velde ser Valen-godset ut til å ha kommet fra Sjur/Sigurd Matsson som var gift i et barnløst ekteskap med Inga Torsteinsdatter, dvs. datter til Askjellson.

Steinnes skriver: «Valen-folket hadde ervt gods i Kårhus i Ryfylke etter Sjurd Matsson. Arven etter Sjurd må ha komi til Valen-folket gjennom ein av brørne hans, anten Fartegn eller Olav. Det ligg då nær å spørja om Valen like eins kan vera arv etter ein av desse brørne eller kanskje etter båe».

Vigerust følger opp i den nevnte artikkelen i Genealogen nr. 1/99: «Som Asgaut Steinnes har påvist ble Gaute Ivarson og hans medarvinger omkring 1525-32 fradømt jordegods som de arvet etter hustru Sunniva Endresdotter (Rustung). Godset ble tildømt etterkommerne etter Filippus Fartegnsons ætt. Hovedbølet i dette godset som gikk tapt, var Valen, Gautes egen setegård...... Men siden Gautes mor, hustru Herborg, residerte på Valen i 1504, kan ikke denne gården tilhøre Gautes arvegods etter hustru Sunniva. Og siden Gaute og hans medarvinger neppe ville gi slipp på farsgodset etter det nevnte eiendomstapet 1525-32, bør Valen ha vært Herborgs eget arvegods....».

Sjur hadde tidligere vært gift med Cecilia Sæbjørnsdotter (Randa), også dette i et barnløst ekteskap. Dersom vi aksepterer dette, og også at Olav Bagge var sønn til Fartegn Matsson, blir spørsmåtet å kartlegge Laurits Johannessons slektskapsmessige tilknytning til eierinteressene på Valen. Dette spørsmålet er behandlet flere steder f. eks i Steinnes' banebrytende artikkel om Matssønnene. Her tar jeg bare med konklusjonen, nemlig at Laurits Johannesson var gift med ei datter (Anna?) av Fartegn Matsson i hans ekteskap med Karen Koll, mor til admiralen Kristoffer Trondson [Rustung]. Seinere løste Olav Bagge ut Laurits Johannesson som så flyttet til Torsnes, mens han selv ble eneeier på Valen.

(Berge Velde: Slektene Velde og Espeland og inngiftede slekter. 1957

Henning Sollied og R.P. Sollied: , NST, bd. I. 1927-28.

Odd Handagård: Våre felles slektshistorie)


  1. 2273

"Losnaætta"



Eide hele Valen. Han var sunnhordlandsbøndene sin utsending til hyllingen av kong Christian 4. i 1591.

[http://vagshaug.no/allslekt/2557.htm]



Bodde på Valen i Synnhordland. Møtte i 1591 i Oslo som en av Sunnhordlands representanter ved kongehyllingen av kon Christian IV.


GEDCOM Note

I SK1 278 er Olav gift med Karen. I K5 30 er han gift med Bergitte (søsteren).

view all 12

Olav Fartegnson (Losna) Bagge's Timeline

12
2, 12
Valo Kvinnherad
1530
1530
Ænes, Kvinnherad, Norway
1570
1570
Valen, Sunnhordaland
1572
1572
Valo, Valen, Kvinnherad, Hordaland, Norway
1614
1614
Age 84
Valo, Valen, Kvinnherad, Hordaland, Norway
????
Valo Kvinnherad
????
????
????
Ænes. Kvinnherad