Olav Ivarsson Mok

Is your surname Mok?

Research the Mok family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Olav Ivarsson Mok

Also Known As: "Olav Måk", "Olaf Måk", "Oluf Måk"
Birthdate:
Birthplace: Hedmark, Norway
Death: circa 1224 (39-48)
Hedmark, Norway
Immediate Family:

Son of Lendmann Ivar Aalesson Mok
Husband of N.N.
Father of Ivar Olavsson av Skedjuhof

Occupation: Sysselmann på Hedmark, Sysselmann på Hedemark
Managed by: Erkki A Tikkanen (Geni Curator -...
Last Updated:

About Olav Ivarsson Mok

Hans fru är inte känt.

Håkon Håkonssons saga skildres kampene mellom birkebeiner og ribbunger i 1224. Det fortelles at ribbungene kom uforvarende over Olav Mok, kongens frende, mens han var i bryllup på gården Leyrin (Løren) i Sørum og tok ham til fange mens alle hans menn, herav 20 hirdmenn, ble drept. Olav kom seg bort, samlet nye folk og tok kampen opp mot overfallsmennene, men ble drept kort etter. Det berettes videre at kongen da han fikk høre om drapet, beklaget dette meget, og i denne forbindelse opplyses at Olavs farmor var datter av kong Harald Gille og at hans farfar het Áli (Aale) Varg og var lendmann på Romerike. Olav Mok omtales forøvrig allerede i 1218 som sveitehøvding og ble samme år sysselmann på Hedmark.

Når Olav, som hadde syssel på Hedmark, deltok i bryllupet på Leyrin, kan man vel gå ut fra at han var beslektet eller besvogret med ætten der. Nå hørte Leyrin på 1400- og 1500-tallet til Sudreim-godset og var sikkert en av ættens gamle odelsgårder.

Sudreim gård på Romerike nevnes i kildene med sikkerhet først i et brev av 1331 (DN I 213) hvor fremgår at gården tidligere hadde vært residens for Hr. Havtore Jonsson. Det er da etter omstendighetene heller ingen grunn til å tvile på at den også i sin tid tilhørte hr. Havtores far, baronen hr. Jon Raud Ivarsson.

Sysselmann i Hedmark. Død 1224


Kilde:http://www.tore-nygaard.com/middelalder/422.htm

Slektsbakgrunnen til Havtore Jonsson er omdiskutert. Faren, Jon Ivarsson Raud, er siste gong omtala juni 1312 og døydde truleg like etter. Med tilvising til Gustav Storm har både Halvdan Koht (i NBL1) og andre historikarar ført inn Jon på Sørum, nemnd i sagaen som Håkon Håkonssons frende, som Jon Ivarssons farfar, men Henning Sollied avviser det. Han har sannsynleggjort at far til Jon Ivarsson var Ivar av Skedjuhov (Skea på Romerike), og han finn det “meget nær å slutte” at Ivar var son til stormannen Olav Mok, som vart drept av ribbungane 1224. Kongsfrenden Jon plasserer Sollied på Sørum i Luster (Sogn), men det har også vorte gissa på (Geirr Leistad) at han høyrde til Sudrheim-ætta og var nærfrende til Ivar av Skedjuhov.


Kilde: https://nbl.snl.no/Havtore_Jonsson

view all

Olav Ivarsson Mok's Timeline

1180
1180
Hedmark, Norway
1204
1204
Sørum, Akershus, Norway
1224
1224
Age 44
Hedmark, Norway

Jon (kilde: Knut Helle) - Olav (Kilde: Håkon Håkonssons saga) var sysselmann på Hedmarken. Det var urolige tider. Opprørsflokker streifet omkring. Jon var i bryllup i Sørum da en flokk Ribbunger omringet gården. Jon forhandlet med opprørerne og mot å sverge på at han aldri skulle gå mot Ribbungene slapp Jon ut, men da hans menn fulgte etter en og en, ble de hugget ned. Slik døde ca. 70 mann. Sitt løfte holdt selvfølgelig Jon ikke. Jon ble felt av Ribbungene noen år etter i 1224.

????
????
Hedmark
????