Is your surname Svensson?

Connect to 91,528 Svensson profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Related Projects

Olof Svensson

Birthdate:
Birthplace: Brattsbacka, Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden
Death: circa 1613 (68-86)
Brattsbacka, Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden
Place of Burial: Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden
Immediate Family:

Son of Sven Olofsson and Ingbor Nilsdotter
Husband of Ingbor Nilsdotter and Karin Algotsdotter
Father of Sven Olofsson and Erik Olofsson
Brother of Erik Svensson and Per Svensson

Occupation: Bonde, Träskfiskare, Jägare, Skogslapp (Skridfinne) gammal benämning
Managed by: Jörgen Björkman
Last Updated:

About Olof Svensson

Dokument om Olof på Google Docs av Peter Häggqvist:

[https://docs.google.com/document/d/1mPysl3hwhg2rrcGMM7TEeBv9Wwevich...]
--------------------------------------

Olof Svensson, jägare och utmarksbrukare

Olof Svensson bodde i gränslandet mellan odalbygden och skogen. Han utnyttjade naturtillgångarna och blev en stor jägare, snargubbe och trapper för att jämföra med en kanadensisk motsvarighet.

Fogden över Ångermanland köpte upp skinnvaror för kronans räkning. Olof Svensson blev snart hans trägne leverantör och var 1570 den ende inom socknen som kunde kalla sig kungl. leverantör. Men 1571 är han i lag med Erik Svensson i Agnäs, som troligen är hans bror. När Brattsbackas två bönder, Olof Svensson och Jon Olofsson, 1571 skulle börja betala sin dryga gärd till den första Älvsborgs lösen för att lösa fästning vid Göteborg av danskarna, visar längden att Olof Svensson betalde 8:6 mot 3:2 1/9 för Jon. Källa:Brattsbackabygdens Historia del I, sidan 20.

Det är välbekant att man i dessa tider anlade älgled och gravar samt byggde flakar för att fånga storviltet. Man kallade t o m dessa marker för flakaland och det uttrycket har bevarats ända in på 1700-talet.

Genom sina skinnupplevelser kom Olof Svensson att uppnå ett visst välstånd och detta ledde till att även hans gård och djurbesättning tillväxte. Först hade han 3 kor i fähuset men 1568 8 kor, 1583 10 kor och 1584 12 kor, vilket måste ha varit en hög siffra på den tiden.

Hur kunde sådant gå till? Ja det var icke så litet som skinnen inbringade. 1570 får han 14 mark för 4 mårdar och 30 mark för 3 älghudar. Året efter har priset på mårdskinnen stigit till 8 mark pr st för de bättre och 5 mark för de sämre. Bäverskinnen får han 3 mark för och älghuden kostar nu 7 mark medan ett älgkalvskinn bara ger 3 mark. En björnhud fick han 10 mk för.

Man får den uppfattningen att uppköparen noga granskade skinnen och betalade efter färg, lyster och kvalité. Spjuthål sänkte naturligtvis nog priset. Hela skinn betalades bra. Det ser man 1572, när Olof kunde få ut 40 mark för ett loskinn och 1574 80 mk för lo samt för 3 mårdskinn 18 mk. Två år senare fick han bara 20 mk för ett loskinn och 13 mk för ett annat. Till intäkten hörde också betalning för 2 mårdar och en älghud. Olof Svensson inhåvade 1573-74 "Opbörd på Friköp" för loskinn 50 mk.

Så kan man följa bondejägaren Olof Svensson år efter år. 1577: 3 mårdar, 2 älghudar, en älgkalvhud och ett björnskinn. 1579 sålde han ett dåligt björnskinn för 4½ mk.

Jakt bedrevs ofta i jaktlag. Ett sådant lag kunde hetsa och trötta ut älg och björn, ofta på skidor -- skridfinnar är en urgammal benämning, som förekommer i Ångermanland in på 1600-talet. Men även springande pågick hetsjakten. Det finns exempel när en i jaktlaget måste fara ner till byn för att laga sina utnötta skor.

Viltet drevs till gropar, gårdar, flakar, stockar, nät eller "bås", där de blev fångade. Armborstet, spjutet och hundens väderkorn var goda hjälpmedel. Mynningsladdaren kom nog efter 1500-talet, åtminstone här uppe i Brattsbackabygden.

Ett sådant lag kan man ana, när Olof Svensson tillsammans med Erik Andersson i Lemusjö och Nils Persson i Mullsjö fick böta 1584 40 mk var och en för att de hade bortsålt några Kungl. Maj:ts skinnvaror. Det var förbjudet att sälja skinnen på öppna marknaden, endast till den kunglige uppköparen. Nu hade det uppdagats.

Men Olof Svensson fortsätter fast han nu måste vara upp emot 60 år gammal. 1588 levererar han ett björnskinn för 5 mk och 1589 4 mårdar osv. Hur mycket fångade han inte av småvilt som aldrig redovisas, bäver, utter, räv, ekorre, hermelin, järpe, tjäder, orre och ripa. Därtill fångades för den egna köttgrytan vildren, som det fanns gott om i skogarna.

Säkerligen var jakten och boskapsskötseln bemängd med en mängd riter och läsningar för att öka jaktlyckan och boskapslyckan. Nio år före Uppsala möte sakfälldes Olof Svenssons hustru 1583 till 40 marks böter för trolldom, "therföre skall hon skrifta sig för kyrkoherden."

Brattsbackabygdens historia s. 14-16

Skridfinnar eller Screrefennae ("skidade finländare") fick sitt namn eftersom de skidade på träbrädor.[1] Den första säkra källan som nämner samer är Paulus Diaconus vid Karl den stores hov, som i slutet av 700-talet kallar dem skridfinnar. Benämningen syftar säkerligen på skidorna, och finnar har även varit en alternativ benämning på samer in till 1800-talet. Det finns belägg för samiska skidor från 2000 f Kr och framåt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Skridfinnar

Finländare som kom över till sverige från Finland har aldrig sålt skinn till kronan, det var endast samer som sålde skinn till kronan det kan man också se på alla fångstgropar, armborst, spjut, skidor kommer från samerna.

Om han nu benämns som skridfinne så antyder jag att han är av gammal skogssamiskt ursprung vilket också benämns skridfinnar.

acitus beskrivning av Fenni:[3]

"Fennerna lever i stort barbari under avskyvärd torftighet: inga skyddsvapen, inga hästar, inga bostäder. Deras näring är grönsaker, deras klädnad djurhudar, deras bädd marken; sitt enda förvärv får de genom sina pilar som de i brist på järn förser med spetsar av ben. Av jakt livnär sig kvinnan såväl som mannen, ty hon följer honom överallt och kräver sin del av bytet. Ej heller har spädbarnen annat skydd mot djur och oväder än att man förvarar dem i flätverk av kvistar. Sorglösa gentemot både människorna och gudarna har de lärt sig den svåraste av konster: att inte ens hysa önskemål."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bonde på 7 seland åtminstone åren 1557-1608, och i mantalslängd 1591 å 13 sel. Bedrev träskfiske och jakt.

Källa: Brattsbackabygdens historia 1, s. 219


Ägde gården 1557-1608



5728 Olof Svensson

Far: 11456 Sven Olofsson (>1480 - )

Född: omkring 1535 Nordmaling (AC), Brattsbacka Död:

--------------------------------------------------------------------------------

Familj med ?

Barn: 2864 Sven Olofsson (~1560 - )

<< Startsida Skapad av MinSläkt 3.7, Programmet tillhör: Leif Israelsson

http://kakkela.se/Eilas/p5340d98a.html


5728 Olof Svensson

Far:

11456 Sven Olofsson (>1480 - )

Född:

omkring 1535 Nordmaling (AC), Brattsbacka

Död:

--------------------------------------------------------------------------------

Barn med ?

Barn:

2864 Sven Olofsson (~1560 - )

<< Startsida

Skapad av MinSläkt 3.8, Programmet tillhör: Leif Israelsson

http://kakkela.se/Eilas/p5340d98a.html

Källa: Brattsbackabygdens Historia del I av Tyko Lundkvist, sidan 18: " Efter år 1588 blir bara en bonde kvar i Brattsbacka, nämligen Olof Svensson. Han uppges 1591 besitta 13 Seland mot tidigare 7. För år 1600 står antecknat " frösit", Samma källa sidan 19: " Ännu år 1608 är Olof Svensson bonde i byn. Att han blev bonde i 70-årsåldern berodde tydligen på att sonen Sven Olsson som övertog hemmanet 1601 dog ung och efterlämnade både hemmanet och spädbarn.

view all

Olof Svensson's Timeline

1535
1535
Brattsbacka, Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden
1565
1565
Brattsbacka, Nordmaling
1575
1575
Brattsbacka, Bjurholm, Västerbotten
1613
1613
Age 78
Brattsbacka, Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden
????
????
Nordmaling, Nordmalings församling, Västerbottens län, Sweden