Peder Andersen Beyer

Is your surname Beyer?

Research the Beyer family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Peder Andersen Beyer

Birthdate:
Birthplace: Borsig, Brede, Lø, Tønder, Danmark
Death: October 16, 1722 (61-69)
Skastgaard, Sønder Skast, Højer, Tønder, Danmark
Immediate Family:

Son of Anders Pedersen and Kirsten Pedersdatter Beyerholm
Husband of Gyda Marie Andersdatter
Father of Andreas Pedersen Beyer; Gyde Marie Pedersdatter Beyer; Peter Tychsen Beyer; Anders Andersen Beyer; Peder Pedersen Beyer and 4 others
Brother of Anne Andersdatter and peder andersen Beyer

Occupation: Hofbesitzer, Kaufmann
Managed by: Private User
Last Updated:

About Peder Andersen Beyer

Efter Odas slægtsbog: Min oldemor Elsebe Beyers slægt.

Min oldemor Elsebe Beyers morfar Peter Andersen Beyer f. 1658 i Borsig i Brede sogn var en for sin tid bemærkelsesværdig personlighed. Han er gaaet over i historien paa grund af, at han foruden at være storbonde, drev en særdeles omfattende handelsvirksomhed, bestaaende af opkøb af stude hos egnens bønder.

Studene opfedede han i sine egne stalde, hvorefter han solgte dem i Holland. Til gengæld købte han klædningsstoffer, tobak, kryddeeriet og en lang række andre ting, som han derefter forhandlede blandt bønderne.

Hans handel kan vi følge gennem hans sirligt og omhyggeligt førte regnskabsbog, som var i privat eje, men er købt af Landsarkivet i Åbenraa.

Han begyndte sin handel som 22aarig i 1680, da han bosatte sig hos en morbroder Søren Beyer i Skast. Paa en af de første sider i sin regnskabsbog skriver han: Anno 1680 d. 25. januar er jeg begyndt paa denne bog. Gud hjælpe til en god begyndelse og Gud lade det lykkes vel, for Jesu Christi din kære søns skyld, amen.

Paa dette tidspunkt har han opgjort, det han var i besiddelse af: 233 rigsdaler og 1 mark. Dette er mine midler i rede penge, siger han, hvortil Gud hjælpe til en god handel og give velsignelse, saa jeg kan vinde et ærligt liv og dø salig for Jesu Christi skyld, amen.

I begyndelsen er hans handel lille. Han handlede med sin familie og de nærmeste naboer, men det gik støt fremad for ham, og efterhaanden fik han samlet en pæn formue.

Han turde da godt fri til den eneste datter og arving af sognets mest ansete og velhavende mand: Birkeskriveren Anders Andersen paa Skastgaard. Denne har aabenbart været tilfreds med at faa den stræbsomme unge mand til svigersøn, thi den 25. maj 1686 stod Peter Beyers bryllup i Skast kirke med Gyde Marie Andersdatter.

Penge kom her til penge. Baade Peter Beyer og hans brud var ud af velstaaende slægter. Det er derfor intet under at den bryllupsfest overgik alt, hvad man var vant til i landbokredse paa den tid. Blandt den umaadelige skare af bryllupsgæster var 14 af egnens præster. Alle gæster havde selvfølgelig gaver med. Den nærmeste familie og venner gav sølvtøj, kander, skaale, skeer, resten gav rede penge.

Som den gennemførte forretningsmand, han aabenbart har været, har Peter Beyer omhyggeligt ført ind i sin bog, hvad han fik og har opgjort gavernes samlede værdi til 673 rigsdaler.

Af svigerfaderen fik han som medgift den anselige Skastgaard, der i et par hundrede aar stod som en af Sønderjyllands prægtigste gaarde. Den bestod af 4 store længer, omsluttende et stort gaardsrum med udsmykkede indkørselsportaler mod øst og vest og med et stuehus, der baade i det ydre og indre mindede om stuehuset paa mindre herregaarde.

Efter ombygningen i 1877 mistede den til en vis grad sit særpræg, selvom den stadigvæk er en stor og smuk gaard. Indtil 1944 var den i Peter Beyers efterkommeres besiddelse. Det er den Martin Hansen fra Bovlund har nu.

Efter brylluppet voksede hans handel enormt. I Skastgaards rummelige stalde var der plads til 80 stude paa en gang. Han havde efterhaanden kunder i hele Vestslesvig. Med egnens præster stod han paa en god og venskabelig fod, bl.a. med Hr. Broder i Randerup, salmedigteren Hans Adolf Brorsons fader.

Omkring 1715-1720 dalede hans virksomhed noget. Han har da formentlig følt sig gammel og træt og den 16. oktober 1722 døde han, 64 aar gammel.

Hans handel videreførtes af hans efterkommere, men ikke i samme store omfang.

Fra Odas Slægtsbog.

view all 12

Peder Andersen Beyer's Timeline

1657
1657
Brede, Lø, Tønder, Danmark
1687
March 27, 1687
Age 30
Sdr. Skast, Højer, Tønder, Danmark
1690
1690
Age 33
Sdr. Skast, Højer, Tønder, Danmark
1693
1693
Age 36
1697
1697
Age 40
Sdr. Skast, Højer, Tønder, Danmark
1699
1699
Age 42
Sønder Skast, Højer, Tønder, Danmark
1701
1701
Age 44
Sdr. Skast, Højer, Tønder, Danmark
1703
August 1703
Age 46
Skast, Højer, Tønder, Danmark
1705
1705
Age 48
Skast, Højer, Tønder, Danmark
1712
1712
Age 55
Sdr. Skast, Højer, Tønder, Danmark