Prof.Dr. Maximilian Adler

Is your surname Adler?

Connect to 5,000+ Adler profiles on Geni

Prof.Dr. Maximilian Adler's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Prof.Dr. Maximilian Adler

Birthdate:
Birthplace: Ceske Budejovice, Bohemia, Czech Republic
Death: 1944 (59-60)
Oswiecim, Oświęcim County, Lesser Poland Voivodeship, Poland (Perished in the Holocaust. On transport Cv, No. 245 from Prague to Terezín. On transport Er, No. 962 from Terezín to Auschwitz.)
Immediate Family:

Son of Jacob Adler and Josephine Adler
Brother of Ida Kafka; Arthur Adler; Leopold Adler and Hugo Adler

Occupation: Professor in Greek philosophy and ancient languages at the German University in Prague
Managed by: Jakov Adler, Sr.
Last Updated:
view all

Immediate Family

About Prof.Dr. Maximilian Adler

http://www.holocaust.cz/databaze-obeti/obet/74467-maximilian-adler/

Sent to Therezienstadt concentration camp and established there with Leo Beck an educational program for the young. Was sent to Auschwitz before the end of the war.

----------------------------
https://www.centropa.org/photo/maxmilian-adler

Teacher at Deutsches Madchen Reform Real Gymnasium Lyceum in Prague



Narodil se 21. 9. 1884 v židovské rodině německého jazyka v Českých Budějovicích, kde též v letech 1894-1902 navštěvoval státní gymnázium. Od r. 1902 studoval klasickou filologii na Filozofické fakultě Vídeňské univerzity a r. 1906 zde byl promován doktorem filozofie. Na podzim 1907 se vydal na roční studijní cestu do Itálie a Řecka, k jejímuž financování získal rakouské vládní stipendium. Poté působil jako gymnaziální profesor v jihomoravském Mikulově (1908 -1922) a v Praze-Vinohradech (1922-1923), konečně pak na Německém dívčím reformním reálném gymnáziu v Praze (1923-1932).

Zároveň se intenzivně věnoval vědecké činnosti a publikoval hned několik monografií o Senekovi, Hérakleitovi, Plútarchovi a Filónovi. V letech 1903-1924 vydal společně s Hansem von Arnimem v nakladatelství Teubner v Lipsku čtyřsvazkové dílo „Stoicorum veterum fragmenta“, dodnes velmi ceněné. R. 1929 předložil svou knihu o Filónovi Alexandrijském na Filozofické fakultě Německé univerzity v Praze jako habilitační práci a r. 1930 se úspěšně habilitoval v oboru klasické filologie.

Už r. 1931 začal přednášet, o dva roky později se stal řádným zaměstnancem univerzity, od r. 1934 působil jako vedoucí latinského oddělení Semináře pro klasickou filologii. S platností od 1. 10. 1937 jej prezident republiky jmenoval mimořádným profesorem klasické filologie. Studium židovského myslitele Filóna nebylo pro Adlera samoúčelné, čerpal z něj inspiraci k propojení židovské myšlenkové tradice s ideály humanismu. Fascinoval jej rovněž socialismus, nikoliv však ten marxistický. Univerzitními studenty byl milován jako vynikající pedagog, jenž strhával svými skvělými přednáškami. U ostatních profesorů platil za vědeckou autoritu i dobrého společníka. Ve svých seminářích se zabýval řeckou i latinskou filologií, velký důraz kladl na výklad řeckých a římských básníků.

Na počátku r. 1939 musel na nátlak nacisticky orientovaných kolegů opustit Německou univerzitu. Po likvidaci Československa a zřízení Protektorátu, když byly židovské děti vyloučeny ze škol všech stupňů, právě Adler pro ně organizoval tajné „bytové semináře“, sháněl učitele, koordinoval výuku a organizoval zkoušky.

R. 1942 byl deportován do ghetta v Terezíně, kde se v rámci židovské samosprávy stal vedoucím referátu vzdělávání mládeže. S E. Utitzem se aktivně podílel na organizaci kulturního života, a to včetně divadla, koncertů, přednášek, jazykových kurzů i sportovních akcí. Ani ve stínu smrti neztrácel humor a sebekontrolu, jak vzpomínají pamětníci. Na podzim 1944, krátce po svých 60. narozeninách, byl zařazen do transportu směřujícího do Osvětimi, kde byl krátce nato zavražděn.

Adlerovy spisy o stoické filozofii a antické literatuře jsou dodnes reflektovány na univerzitách v Evropě i Americe.

Birth record: ČESKÉ BUDĚJOVICE (o. České Budějovice) 246 N 1863-1940 (i pro každý rok) 1942-1949 (62/141)

view all

Prof.Dr. Maximilian Adler's Timeline

1884
September 21, 1884
Ceske Budejovice, Bohemia, Czech Republic
1944
1944
Age 59
Oswiecim, Oświęcim County, Lesser Poland Voivodeship, Poland