Richard Nicolaüs Roland Holst

Is your surname Roland Holst?

Research the Roland Holst family

Richard Nicolaüs Roland Holst's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Share

Related Projects

Richard Nicolaüs Roland Holst

Birthdate: (70)
Birthplace: Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
Death: December 31, 1938 (70)
Bloemendaal, Noord-Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Adrianus Roland Holst and Saapke Posthumus
Husband of Henriette Goverdine Anna Roland Holst-van der Schalk
Brother of Catharina Agatha Roland Holst; Gerhard Jacob Roland Holst; Helena Catharina Roland Holst; Saapke Burger; Adrianus Roland Holst and 2 others

Occupation: beeldende kunstenaar: schilder, tekenaar, lithograaf, boekbandontwerper, etser, houtsnijder, glazenier en schrijver.
Managed by: Diederik Mooij
Last Updated:

About Richard Nicolaüs Roland Holst

Richard Nicolaüs (Rik) Roland Holst (Amsterdam, 4 december 1868 – Bloemendaal, 31 december 1938) was een Nederlandse beeldend kunstenaar: schilder, tekenaar, lithograaf, boekbandontwerper, etser, houtsnijder, glazenier en schrijver.

Hij werd geboren als zoon van Adriaan Roland Holst, fabrikant en assuradeur, en Sabina Posthumus. Zijn neef was de dichter Adriaan Roland Holst. Rik - zijn roepnaam - Roland Holst studeerde van 1885 tot 1890 aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Aldaar was hij vanaf 1918 docent en van 1926 tot 1934 directeur. Hij trad op 16 januari 1896 in het huwelijk met de bekende dichteres en revolutionair Henriette van der Schalk. Dit huwelijk bleef kinderloos. Richard Roland Holst onderging de invloed van William Morris. Hij kende de kunst in de eerste plaats een ideële, dienende taak toe en legde vooral de nadruk op ambachtelijke zuiverheid en schone vorm. Daarbij hechtte hij grote waarde aan samenwerking tussen kunstenaars (uit verschillende "disciplines"). Om die reden wordt hij wel een gemeenschapskunstenaar genoemd. Hij was een vriend van Herman Gorter en werd overtuigd socialist.

Hij maakte houtsneden, ontwierp affiches, deed de typografische vormgeving van de dichtbundel “Sonnetten en verzen in terzinen geschreven” van Henriette Roland Holst en maakte muurschilderingen in de Beurs van Berlage, het kantoor van de Algemeene Nederlandse Diamantbewerkersbond de 'Burcht van Berlage' en het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag. Later maakte hij ook glas-in-loodramen, onder andere voor het Amsterdamse stadhuis, de Domkerk en het hoofdpostkantoor op de Neude, beide te Utrecht. Hij was ook boekbandontwerper. Roland Holst staat afgebeeld op een beeldhouwwerk op de brug van de Parnassusweg over het Zuider Amstelkanaal in Amsterdam. Hij figureert daar met palet en penseel, tezamen met architect H.P. Berlage en beeldhouwer Joseph Mendes da Costa. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop maakte het beeld in 1940-1941 maar het mocht van de Duitse bezetter niet worden geplaatst. Het werd uiteindelijk onthuld op 17 april 1957. Wikipedia

https://socialhistory.org/bwsa/biografie/roland-holst

http://www.kunstbus.nl/kunst/richard+roland-holst.html

view all

Richard Nicolaüs Roland Holst's Timeline

1868
December 4, 1868
Amsterdam, Noord-Holland, The Netherlands
1938
December 31, 1938
Age 70
Bloemendaal, Noord-Holland, The Netherlands