Is your surname Koning?

Connect to 10,932 Koning profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Roeland Koning

English (default): Roeland
Birthdate:
Birthplace: Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
Death: July 03, 1933 (76)
The Hague, South Holland, The Netherlands
Immediate Family:

Son of Roeland Koning and Gorizina Verhulp
Husband of Jansje Steffen and Cornelia de Looper
Father of Gorizina Koning; Johanna Elisabeth Koning; Gorizina Koning; Roeland Koning; Jansje Koning and 7 others
Brother of Simon Koning; Arend Verhulp Koning; Arentje Koning; Adriana Marina Koning; Gorizina Koning and 4 others

Occupation: machinist, chef machinist, werktuigkundige, Technisch Adviseur
Managed by: Job Waterreus
Last Updated:

About Roeland Koning

Deze Roeland was het vijfde kind van zijn ouders Roeland Koning en Gorizina Verhulp. Hoewel zijn vader ook Roeland heette is het meer waarschijnlijk dat hij naar een andere voorouder werd genoemd, namelijk de grootvader van zijn vader, en daarmee werd de naam Roeland ook nu weer naar de volgende generatie overgedragen. Van beroep was hij eerst bankwerker en later machinist. Waarschijnlijk werd hiermee bedoeld dat hij met machines werkte. In ieder geval was hij geen machinist bij de spoorwegen. Zijn zoon, de kunstschilder Roeland Koning liet later in een boekje optekenen dat hij werktuigkundige was.

In 1857 geboren in Rotterdam/Kralingen trouwde hij in 1882 allereerst met de Rotterdamse Jansje Steffen uit Kralingen en een half jaar na haar overlijden in het kraambed met Cornelia de Looper uit Maassluis (1893). Kerkelijk was hij toen NH, Nederlands Hervormd. In zijn eerste huwelijk werden er negen kinderen geboren waarvan er slechts drie volwassen werden. Cornelia de Looper, zijn tweede vrouw, kon direct na haar trouwen voor zijn drie overgebleven dochters, Johanna Elisabeth, Gorizina en Jansje zorgen. Met haar verhuisde hij naar Leiden (22 mei tot 8 augustus 1894, Haven 9 in wijk 8) en vervolgens naar Nieuwer-Amstel (wat nu Amsterdam is) waar hij met de vele andere nieuwkomers terecht kwam in wat op dat moment nog een nieuwe woonwijk was en later 'de Pijp' genoemd werd vanwege de vele smalle straatjes. Ook Gerritje de Looper, een oudere zus van zijn tweede vrouw, kwam met hen mee naar Amsterdam. Dit moet voor hem een nieuwe start zijn geweest. De Amsterdamse gezinskaart van het bevolkingsregister vermeldde eerst dat hij Nederlands Hervormd (NH) was. Dit was echter weer doorgestreept en er was GK bij geschreven (Gereformeerde Kerk). Met Cornelia kreeg hij nog eens drie kinderen waaronder uiteindelijk ook de lang gewenste zoon die hij net als zijn vader Roeland noemde (geboren in 1898). De bij Media toegevoegde illustratie/tekening van hem zittend met een pijp is door deze zoon gemaakt die op dat moment student aan de tekenschool/academie was voordat hij de in gereformeerde kring bekende kunstschilder werd. Ook het portret van de profielafbeelding is later door deze gelijknamige zoon gemaakt.

Roeland Koning woonde met zijn eerste vrouw Jansje Steffen in Kralingen tot ca 1894 in een huis op de Kortekade, in wat waarschijnlijk hetzelfde huis was als dat van zijn schoonouders (Steffen). Dat honkvaste was wel voorbij toen hij hertrouwde met Cornelia de Looper en Rotterdam/Kralingen achter zich liet. Ook zij woonde na het overlijden van Steffen nog korte tijd op de Kortekade. Na een tussenstop in Leiden (Haven 9) verhuisde hij in Amsterdam maar liefst zestien keer. Dat was in die tijd niet geheel ongebruikelijk. Er waren erg veel woningen in de aanbieding en soms werd je zelfs verleid met een aantrekkelijk gratis behangetje..., zo vertelde een medewerker van het Amsterdamse gemeentearchief. Hij woonde met z'n gezin in Nieuwer-Amstel eerst in de Rustenburgerstraat en daarna in de Ruijterstraat (nu de Tolstraat), en de Lutmastraat, straten die voorheen tot de gemeente Nieuwer-Amstel behoorden maar inmiddels vanaf 1896 door annexatie onder Amsterdam vielen. Vanaf ca 1901 woonden ze in de 1ste Oosterparkstraat, de 2de Oosterparkstraat, en de Vrolikstraat waarna het gezin verhuisde naar Watergraafsmeer dat toen nog een zelfstandige gemeente was. Vanaf het huis aan de Ringdijk in Watergraafsmeer is dochter Gorizina in 1908 getrouwd met Cornelis Marree. Daarna woonde hij (weer in de gemeente Amsterdam) nog op drie verschillende adressen in de Tolstraat en de Cornelis Trooststraat en ca 1918 aan het Krugerplein, een woning die hij vervolgens weer verliet om zijn zojuist (1923) getrouwde zoon er de ruimte te geven. Zijn 2de vrouw, Cornelia de Looper was inmiddels overleden. Na het verlaten van Amsterdam trok hij in bij zijn ongetrouwde dochter Jansje in Almelo met wie hij daarna naar Den Haag ging. In Den Haag kon hij intrekken bij zijn andere dochter Gorizina die er al met haar gezin woonde (Fultonstraat 140) en daar overleed hij in 1933.

view all 16

Roeland Koning's Timeline

1857
April 20, 1857
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1883
April 4, 1883
Kralingen, Rotterdam, South Holland, Netherlands
1884
November 20, 1884
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1885
December 6, 1885
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1887
April 15, 1887
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1888
September 7, 1888
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1890
August 6, 1890
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
August 6, 1890
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands
1891
October 15, 1891
Kralingen, Government of Rotterdam, South Holland, The Netherlands