Saint Raynerius of Split

public profile

Saint Raynerius of Split's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Saint Raynerius of Split

Croatian: Sveti Rajnerije, Italian: Rainerio di Cagli, German: Rainer von Spalato
Birthdate:
Birthplace: Romagna, Italy
Death: August 04, 1180 (76-84)
Dubrava, Omiš, Općina Omiš, Split-Dalmatia County, Croatia
Place of Burial: Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia
Occupation: splitski nadbiskup i mučenik, suzaštitnik grada Splita
Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:

About Saint Raynerius of Split

Sveti Rajnerije ili sv. Arnir (Romagna, Italija, o. 1100. - Dubrava, 4. kolovoza 1180.), bio je splitski nadbiskup i mučenik, a danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita.

Hr | En | It | De

upload.wikimedia.org/wikipedia/it/thumb/2/2f/San_Rainerio_di_Cagli_-Santino_-_Monaco%2C_1952.jpg/800px-San_Rainerio_di_Cagli_-Santino_-_Monaco%2C_1952.jpg

Životopis

Za splitskoga nadbiskupa imenovan je 1175. godine. Išao je zajedno s nekoliko splitskih plemića u Carigrad da se pokloni caru Emanuelu. Godine 1177. sazvao je apostolski legat Rajmund provincijalni crkveni sabor u Splitu na koji su pozvani svi metropliti i biskupi, ali nije poznato što se riješavalo na tom sinodu.[1]

Došao je u spor sa Kačićima zbog granica crkvenog imanja koje se nalazilo na granici posjeda između splitske i omiške komune te je 4. kolovoza 1180. godine kamenovan u klancu južno od sela Dubrava u Poljicima. Tijelo mu je preneseno u Split u ženski samostan sv. Benedikta.[2] Crkvica Svetog Arnira (Rajnerija) sagrađena je od kamenog klesanca u planinskom klancu na mjestu pogibije, a u podu crkvice do danas izvire voda, za koju puk vjeruje da je čudotvorna.

Papa Siksto V. dao ga je 1589. navesti kao svetoga u potpisu pod fresku u crkvi svetog Jeronima u Rimu, a papa Aleksandar VIII. je 1690. godine odobrio njegov oficij i imenovao ga suzaštitnikom Splitske nadbiskupije.

Arnerije, sv.

(Arnir, lat. Rainerius), splitski nadbiskup i mučenik (Romagna, oko 1100 – Dubrava, Poljica, 4. VIII. 1180). Bio redovnik u Fonte Avellanu, a od 1156. biskup u Cagliju. Na splitsku nadbiskupsku stolicu postavio ga je papa Aleksandar III. 1175., na traženje Splićana nakon smrti nadbiskupa Gerarda. Bio je sklon Bizantu, pa je putovao u Carigrad, gdje se u ime Splita poklonio caru Emanuelu Komnenu. God. 1177/78. održao je u Splitu, na poziv apostolskog legata Rajmunda, pokrajinski crkveni sabor radi sređivanja crkvenih prilika. Toma Arhiđakon kaže za njega da je proširio imanja splitske Crkve. Iz toga je doba sačuvan velik broj krivotvorenih darovnica za imanja iz okolice Splita, koja su tobože pripadala splitskoj Crkvi. Tako Arnerije dolazi u sukob s Kačićima u Poljicima oko neke zemlje u Srinjinama, a kada je osobno radi toga došao u Poljica, Nikola Kačić i njegova rodbina kamenovali su ga, o čemu svjedoči Toma Arhiđakon, koji je zabilježio i neka čuda što su se dogodila zagovorom biskupa Arnerija. Papa Aleksandar VIII. odobrava 1690. njegov oficij i imenuje ga supatronom Splitske nadbiskupije.

katun-dubrava.weebly.com/uploads/1/5/6/5/15657650/kmanduje2_orig.jpg

Sveti Arnir

Arnir (Rajnerije) je bio najprije redovnik u samostanu Kamalduensa u Fonte Avellano kraj Frontone. Biskup je postao 1154. u Cagliju. Radi razilaženja s klerom dolazi u Split 1175. godine. Kao biskup pratio je papu Aleksandra III. u Veneciju, a sudjelovao je i na Trećem Lateranskom Saboru. Putovao je u Carigrad kako bi zastupao interese grada Splita i crkvene posjede. Zbog biskupskih posjeda u Poljicama došao je u sukob s plemenom Kačić, koji ga kamenovahu u Dubravi kod Poljica 4. listopada 1180. Njegovo tijelo čuva se u ženskom samostanu sv. Benedikta u Splitu.

Na mjestu njegove pogibije, u Dubravi, sagrađena je crkvica svetog Arnira od kamenog klesanca, a u podu crkvice i danas izvire voda, za koju se vjeruje da je čudotvorna.

view all

Saint Raynerius of Split's Timeline

1100
1100
Italy
1180
August 4, 1180
Age 80
Omiš, Općina Omiš, Split-Dalmatia County, Croatia
????
Split, Općina Split, Split-Dalmatia County, Croatia