Simon van Putten en Markenburg

Is your surname Persijn?

Connect to 447 Persijn profiles on Geni

Simon van Putten en Markenburg's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Simon Persijn, Heer Putten en Markenburg

Also Known As: "Simon van Markenburg", "Simon van Marckenburg", "Symon van Markenburgh"
Birthdate:
Death: 1331 (58-60)
Immediate Family:

Son of Nicolaas II Persijn Heer van Putten and Beatrix Elisabeth Persijn
Brother of Sophie Nicolaesdr van Putten and Nicolaes III, Heer van Persijn van Putten van Strijen

Managed by: Private User
Last Updated:

Over Simon van Putten en Markenburg (Nederlands)

Simon van Putten en Markenburg (1272-1331) was de tweede zoon van Nicolaas II en Beatrix van Haarlem. Ook hij was ridder. Vermeldingen over hem staan in documenten die gedateerd zijn tussen 1304-1317.
Zijn belangrijkste bijdrage aan de Heerlijkheid Putten was de bedijking van de polder Simonshaven, die naar hem is genoemd. In 1305 kreeg hij toestemming voor die bedijking van zijn oudere broer Nicolaas III, toen heer van Putten. Ook kreeg hij toestemming om er nieuwe kerken te stichten en een windmolen in Biervliet te zetten. En hij zorgde ervoor dat de ringdijk van het eiland Putten werd gesloten, de bedijking van Simonshaven was onderdeel van dit sluitstuk.
Heer Simon was in 1306 baljuw van Zuid-Holland.

Source: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heren_en_vrouwen_van_Putten#Nicolaas_...

_______________

Coopbrief van de Biertse Koorn Molen bij Daniel Gommerse Molenaer tot Spijkenisse van Vrouwe Agatha Breman met Erfpaghtreght van tachtig gulden volge11S graeffilijckheits-regt -18 april 1676 (OM Biert en Stompaert -inv.l)

Molenaar te Biert is van 1678 tot zijn dood in 1719 ene Gommert Marcusz. van Mannekus en aangenomen mag worden, dat in het kleine Biert geen tweede molenaar gelijktijdig actief was! 3 oktober 1990 (Mededeling van Secr. "Stichting Oud Geervliet")

Volgens de stamboom van de familie van Schelven zou Isaak Centszoon van Schelven, geboren op 23 augustus 1673 en overleden in 1710, molenaar geweest zijn op deze molen van 1688 tot 1693

website fam. van Schelven

  • Op 29 januari 1305 gaf Nicolaas III van Putten aan zijn broer Simon van Markenburg volgens Zeeuws recht een nieuw land in leen om dat te bedijken. In het betreffende document staan belangrijke molengegevens vermeld, oa.:"Wij niclaes, Heere van Putte ende van Strien, doen cond (maken bekend)allen luden dat... (en punt 10 geeft dan aan) er ten leen gegeven is "ende den wint, dat is te verstaen, dat dair nieman wintmolen maken of setten en sal dan hi". Vervolgens wordt onder punt 15 genoemd: "Ende hierbuten hebben wi den verseiden haren (heer) Simone onsen broeder gegeven ten voorseiden leenrechte wintmolen te setten in Biervliet". Het gaat hier dus om het recht in Bier(vlie)t een wind(koren)molen te stichten. De molen kwam op de dijk te staan. De molen stond bezuiden de bebouwing, tegenover de afgedamde Welvliet. De Biertsedijk gaat er nu over in de Molendijk die naar Simonshaven voert.

De molen was reeds in 1379 verpacht, op een uit ca. 1516 daterende kaart van een gedeelte van het vroegere Putten staat de molen als standerdmolen ingetekend. In 1733 stond de molen als "vervallen" vermeld. Op een kaart van ruim een eeuw later, de uit het midden van de 19e eeuw stammende Generale kaart van Putten, komt de molen niet meer voor. Op de gemeentekaart van Geervliet van 1869 evenmin.

Notariële akte Teunis Trouw arbeider wonende Simonshaven als voogd over de minderjarigen Heiltje Meeldijk en Johanna Meeldijk kinderen van Jannetje Trouw op 12 augustus 1825 in Simonshaven overleden uit haar 1e huwelijk met Johannes Meeldijk melkboer overl. 05 november 1818 en enige erfgenamen. Hij verkoopt in het openbaar 1e 1 bunder 26 roe 27 el weiland onder Biert nr 27 hoogste bieder Johannes Huiskamp predikant wonende Simonshaven op 176 gld 87 ct, 2e 1 bunder 87 roe 41 el weiland onder Simonshaven aan de Molendijk nr 157 en 158 hoogste bieder Leendert Saarloos bouwman te Zuidland op 750 gld, 3e 1 bunder 30 roe 60 el weiland onder Simonshaven in de polder van Heer Simonshaven aan de Molendijk nr 159 hoogste bieder Job Oprel metselaar wonende Simonshaven op 405 gld 7 ct, 4e 3/4 van een huis, schuur en erf met tuin onder Simonshaven aan het einde van de Molendijk bij de vervallen korenmolen van Biert nr 22 hoogste bieder Harpert Trouw bouwman wonende Simonshaven op 65 gld en 5e 3/4 van een bunder 34 roe 93 el weiland onder Bier nr 60 hoogste bieder Johannes de Jongh arbeider te Simonshaven op 121 gld 50 ct. Vervolgens worden alle percelen eerst afzonderlijk gemijnd en daarna in combinaties met het resultaat dat percelen 1,2 en 3 worden gemijnd door Leendert Saarloos op 1531 gld 67 ct en percelen 4 en 5 op 252 gld 90 ct.

Source: https://www.molendatabase.org/molendb.php?step=details&molen_nr=&nu...

_______________

In 1331 ging zeker Zeeuws edelman, Symon van Markenburgh geheten, met zijn wagen naar huis. Toen hij onderweg aan een waterloop kwam, wilden de paarden er niet over. Hij schold zijn knecht de huid vol en schreeuwde dat die paarden in de naam van de duivel in beweging moest brengen. Toen ze er nu gemakkelijk overgingen, stak meteen een wervelwind op, die de boze geesten in de gestalte van vogels te voorschijn bracht, waardoor, zonder de knecht en zijn paarden te deren, de ridder van de kar gesmeten werd. Zijn lijk werd terstond vreselijk stinkende gevonden. Hij werd met dezelfde kar naar zijn verblijfplaats teruggebracht. Door de wervelwind was hem de lans, die hij bij zich placht te hebben, gebroken, waarvan de punt, zonder dat -naar men zegt- zijn kleren beschadigd waren, diep in zijn lichaam werd gevonden. Dit vertellen wij kortweg om de verdrukkers der armen tenminste door vrees tot bedaardheid te bewegen.

Source: https://www.verhalenbank.nl/items/show/128714

view all

Simon van Putten en Markenburg's Timeline