Skifter Andreas Harald Andersen

Is your surname Andersen?

Research the Andersen family

Skifter Andreas Harald Andersen's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Skifter Andreas Harald Andersen

Birthdate: (71)
Birthplace: Aabenraa
Death: 10, 1926 (71)
Aabenraa
Immediate Family:

Son of Hans Torkildsen Andersen and Catharina Hedwig Wendeborn
Husband of Anna Catharina Jørgensen
Father of Hans Torkild Andersen; Dorothea Astrid Henriette Andersen; Laura Catharina Hedvig Andersen and Adeline Andersen
Brother of Anna Catharina Andersen; Heinrich Jacob Torkil Andersen; Maria Magdalene Andersen and Helene Hansine Andersen

Occupation: Skibstømrer, Gæstgiver
Managed by: Erik Skifter Andersen
Last Updated:

About Skifter Andreas Harald Andersen

Født i 1855 som søn af skibstømrer Hans Torkil Andersen. Barndommen blev tilbragt i Gildegade 9, Han lærte skibstømrer på familiens værft på Skibbroen. Efter læretiden sejlede han fra 1874 som skibstømmermand med forskellige skibe frem til 1884, afbrudt af knap 3 år ved Den tyske marine i Wilhelmshafen /2. værftsdivision. Sejladsens bragte ham vidt omkring til destinationer som Shanghai, Rangoon og rundt om Kap Horn/Magellanstrædet til den amerikanske vestkyst. (se KM0021)

I marts 1880 bliver han gift med Anna Catharina Jürgensen, der oprindelig var forlovet med Skifters broder Heinrich Jacob (BK0031), før den efterfølgende sejlads til Valparaiso afgiver han en generalfuldmagt til hustruen til at forvalte parrets værdier lige som parret laver testamente.

Den 15.9 1883 tager han hyre på sejlskibet Bylgia, hvis kaptajn og partsejer var fætteren Julius Andersen (BK0424) denne gang som skibstømrer og bådsmand. Rejsen gik først gennem Magellanstrædet syd om Sydamerika til Guayaqil i Ecuador. Derefter til Salina Cruz på vestkysten af Mexico.Under farten til Salina Cruz dør Julius Andersen af skørbug, og Skifter Andersen fører skibet til New York, hvor Julius Andersen blev begravet og dereftertil Hamborg.

Efter rejsen med Bylgia går han i land og etablerer et jolleværft på matriklen bag ved Nørreport 12. Manglende efterspørgsel er årsag til, at han den 22.6.1887 rejseralene rejser til Hoboken, New Jersey ved Hudson flodens udløb. I første omgang er han alene og familien følger efter nogle år senere. Han ansøger i 1891 om statsborgerskab. Anna Catharina længtes hjem, og da datteren Adeline dør og svigerforældrene skriver at de ikke længere kan klare driften vender de i 1892 tilbage til Aabenraa.

Tilbage i Aabenraa overtager han i 1896 svigerfaderens gæstgiveri Nørreport 12 som omdøbes til "Skifter Andersens Restaurant", samtidig med at han på arealet bagved bygger en stald og har et mindre bådbyggeri. I 1906 overtager han formelt ejendommen og bygger den nuværende ejendom. Ægteparret drev selv kroen hvor omegnens bønder spændte fra de have ærinder i byen. Der har hørt værelser til, så de tilrejsende kunne overnatte. Det fortælles at der på markedsdagene var så mange, så også familiens senge var lejet ud.

Kroen havde i forbindelse med stalden 10 køer og nogle svin samt et drivhus. Om sommeren var kreaturerne på græs på "Æ Maj", de græsarealer som var opstået ved Kielens inddæmning i 1857. Lorenz Froe og senere Skifter Andersen ejede 14 tdr. land af Maden, der i 1920 blev solgt til Aabenraa Kommune i forbindelse med etableringen af Nyhavn. Han fik 100.000 kr. for arealet og var således en velhavende mand, der takket være sine jordbesiddelser økonomisk havde overlevet overgangen fra Reichsmark til Danske kroner og hyperinflationen i 1922-23, hvor alle, der fra tysk tid havde tilgodehavender i den tyske valuta satte alle penge til.

Anna Catharinas begik lige før genforeningen selvmord, og Skifter måtte drive kroen med skiftende husbestyrerinder, hvilket førte til, at han i 1923 forpagtede kroen og stalden ud til maskinhandler Heinrich Petersen, hvis kone "fru Heine" overtog ledelsen af kroen.

For pengene fra jordsalget byggede han ejendommen Haderslevvej 18, som kort tid efter blev solgt til hans fætter dir. Thorkild Rosenvold, dir. på Union Korn og Foderstoffer, hvorefter han købte af kaptajn Closter Lindsnakkevej 3. "Villa Ohrnstein - nu Smedebjerg" der var bygget af ingeniør Ohrnstein, som i 1890-erne ledede bygningen af "Æ Kleinbahn". Hans husbestyrerinde Marie Kreutzfeld overtalte ham til at flytte ind i huset, men det blev ikke lykken for Skifter, der længtes tilbage til byen, hvor han var vant til at have mennesker omkring sig. Efter koldbrand mistede han det ene ben, og døde kort tid efter.

view all

Skifter Andreas Harald Andersen's Timeline

1855
9, 1855
Aabenraa
1880
12, 1880
Age 25
Aabenraa
1883
6, 1883
Age 28
Aabenraa
1885
October 26, 1885
Age 30
Aabenraa Municipality, Syddanmark, Denmark
10, 1885
Age 30
Aabenraa
1906
1906
Age 51
1926
10, 1926
Age 71
Aabenraa
????
????
Jørgensgaard