Jarl Skule "Kongsfostre", på Rein

Is your surname "Kongsfostre"?

Research the "Kongsfostre" family

Jarl Skule "Kongsfostre", på Rein's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Jarl Skule "Kongsfostre" (Tostesson), på Rein

Norwegian: Skule "kongsfostre" Torstigsson Kongsfostre (på Rein), på Rein, Danish: Skule Kongsfostre, af Rein
Also Known As: "Skuli Tostesson", "Tostisson"
Birthdate:
Birthplace: Wessex, England (United Kingdom)
Death: 1090 (33-42)
Rein, Rissa, Sør-Trøndelag, Norway
Place of Burial: Rissa, Rissa, Sor-Trondelag, Norway
Immediate Family:

Son of Tostig Godwinson, Earl of Northumbria and Ukjent Elskerinne
Husband of Gudrun Nevsteinsdatter, of Rein
Father of Åsulv Skulesson Rein and Ragnhild Skulesdatter
Brother of Kjetil Krok

Occupation: Lendermann, Hirdstyresmann hos kong Olav, Hirdstyremann, Lendermann og jarl, Heir to King Harold II. Fled to Norway, Hirðstjóri hjá Ólafi kyrra
Managed by: Private User
Last Updated:

About Jarl Skule "Kongsfostre", på Rein

Skule Tostigsen kongsfostre, jarl

Skule Kongsfostre (født 1052 i Wessex, England, død 1090 i Norge) hevdes å være sønn av Toste Godwinsson, jarl av Northumbria, som var bror av kong Harald II Godwinsson.

Skule Kongsfostre ble leder for hirden hos kong Olav Kyrre Haraldsson, og ble kongens nære venn og rådgiver. Snorre Sturlason skriver i Harald Hardrådes saga:

Kong Olav ville gi Skule et fylke i Norge, det som han syntes var best, med alle de inntekter og skylder som kongen hadde rett til. Skule takket ham for tilbudet, men sa at han heller ville be om noe annet, fordi - «om det blir kongsskifte, da kan det være at gaven blir tatt tilbake. Jeg vil heller,» sa han, «ta mot noen eiendommer, som ligger nær de kjøpsteder hvor De, herre, er vant til å sitte og ta juleveitsler.» Kongen sa ja til dette og skjøtet til ham jordeiendommer øst ved Konghelle og ved Oslo, ved Tønsberg, ved Borg, ved Bergen og nord ved Nidaros. De var nesten de beste eiendommene på hvert sted, og de eiendommene har siden ligget under ættmenn som er kommet av Skules ætt.

Han fikk også godset Rein i Fosen i Sør-Trøndelag, som senere ble bygd om til Rein kloster.

Av kong Olav Kyrre fikk han også Gudrun Nevsteinsdatter til hustru. Hennes mor var Ingrid Sigurdsdatter, som var datter av Sigurd Syr Halvdansson; den siste småkongen i Norge. Skule og hans hustru Gudrun fikk to barn:

   * Åsulf Skulesson på Rein
   * Ragnhild Skulesdatter som ble gift med Orm Svendsson, også kalt for «Krypinge-Orm», og ble stamfar for Erling Skakke.

Etter Skules død var det sønnen Åsulv som satt med Rein. Han ble gift med Tora, som hadde mektige menn som Einar Tambarskjelve og Erling Skjalgsson som sine nære forfedre. Etter han fulgte sønnen Guttorm, som igjen ble fulgt av sin sønn Bård.

Skule Kongsfostre er blant annet stamfar til ætten Rein i Trøndelag. Fra ham nedstammer den senere kong Inge Bårdsson, og dennes halvbror, Skule Bårdsson, ble Norges første hertug.

Referanser

  • 1. «Norsk Biografisk Leksikon» (bind I utgitt i 1924), C. M. Munthe i «Norske slegtsmerker» (NST i 1928), Mogens Bugge i «Våre forfedre» og av Bent og Vidar Billing Hansen i «Rosensverdslektens forfedre»

Links:

  1. http://fmg.ac/Projects/MedLands/ENGLAND,%20AngloSaxon%20nobility.htm
  2. http://slektsforskning.com/login/person/anetre/tekst/Skule%20Tostes...
  3. https://no.wikipedia.org/wiki/Skule_Kongsfostre

Feel free to start any discussion in a thread, not in this about me.

Om Skule Kongsfostre, på Rein (Norsk)

Skule Kongsfostre.

Skule Kongsfostre ble leder for hirden hos kong Olav Kyrre Haraldsson, og ble kongens nære venn og rådgiver.

Skule Kongsfostre (født 1052 i Wessex, England, død 1090 i Norge) hevdes å være sønn av Toste Godwinsson, jarl av Northumbria, som var bror av kong Harald II Godwinsson. Dette tilbakevises av flere engelske forskere, Professor Ludvig Daae hadde samme oppfatning. Hans avhandling «Om Reins-ættens sidste, fyrstelige medlemmer» fra 1896 inneholder en kort diskusjon av det som da var kjent, det vil si at et flertall av ættesagaene førte Skule som sønn av Toste Godwinsson. Han peker imidlertid på at nettopp Snorre Sturlason - som kjente Hertug Skule og derved skulle ha gode kilder - ikke oppgir noe slikt slektskap. Snorre sier kun at han var av god engelsk ætt. Skules bror, Ketil Krok, kom ifølge Snorre også til Norge, se slekten Krog.

Snorre Sturlason skriver i Harald Hardrådes saga: Kong Olav ville gi Skule et fylke i Norge, det som han syntes var best, med alle de inntekter og skylder som kongen hadde rett til. Skule takket ham for tilbudet, men sa at han heller ville be om noe annet, fordi - «om det blir kongsskifte, da kan det være at gaven blir tatt tilbake. Jeg vil heller,» sa han, «ta mot noen eiendommer, som ligger nær de kjøpsteder hvor De, herre, er vant til å sitte og ta juleveitsler.» Kongen sa ja til dette og skjøtet til ham jordeiendommer øst ved Konghelle og ved Oslo, ved Tønsberg, ved Borg, ved Bergen og nord ved Nidaros. De var nesten de beste eiendommene på hvert sted, og de eiendommene har siden ligget under ættmenn som er kommet av Skules ætt. Han fikk også godset Rein i Fosen i Sør-Trøndelag, som senere ble bygd om til Rein kloster.

Av kong Olav Kyrre fikk han også Gudrun Nevsteinsdatter til hustru. Hennes mor var Ingrid Sigurdsdatter, som var datter av Sigurd Syr Halvdansson; den siste småkongen i Norge. Skule og hans hustru Gudrun fikk to barn:

http://fmg.ac/Projects/MedLands/ENGLAND,%20AngloSaxon%20nobility.htm

http://fmg.ac/Projects/MedLands/NORWEGIAN%20NOBILITY.htm#SkuliToste...

https://no.wikipedia.org/wiki/Skule_Kongsfostre

http://heimskringla.no/wiki/Harald_Haardraades_sagaSe Snorre: Leder for Hirden.

view all 12

Jarl Skule "Kongsfostre", på Rein's Timeline

1052
1052
Wessex, England (United Kingdom)
1075
1075
Rein, Rissa, Sør-Trøndelag, Norway
1080
1080
Reins Kloster, Rissa, Sør-Trøndelag, Norway
1090
1090
Age 38
Rein, Rissa, Sør-Trøndelag, Norway
1090
Age 38
Rissa, Rissa, Sor-Trondelag, Norway
????
Norway - foster father of Olav Kyrre
????
????
????