Sv. Ema ( Hema ) Krška redovnica, Karantanska svetnica grofica Wichbuga

Is your surname grofica Wichbuga?

Research the grofica Wichbuga family

Sv. Ema ( Hema ) Krška redovnica, Karantanska svetnica grofica Wichbuga's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Sv. Ema ( Hema ) Krška redovnica, Karantanska svetnica grofica Wichbuga (Pilštanska ?)

Birthdate:
Death: circa June 27, 1045 (66-83)
Krka
Immediate Family:

Daughter of Grofica Ima
Wife of pl. Viljem II. mejni grof Savinjske marke
Mother of Hiltiburg grofica Voubršek Vovbrah (Heunburg?Wichburg ); Hartvik and Viljem

Managed by: Private User
Last Updated:

About Sv. Ema ( Hema ) Krška redovnica, Karantanska svetnica grofica Wichbuga

http://sl.wikipedia.org/wiki/Sveta_Ema_Kr%C5%A1ka

Ustanovila opatijo pri Sv, Juriju ob Jezeru na Koroškem leta 1010.

Življenje

Ema ali Hema je izhajala iz rodbine grofov Breško-Selških. Rodila se je okoli leta 973, po ljudskem izročilu na gradu Pilštanju, kjer so imeli njeni starši sprva fevd, kasneje dedno posest.

Po smrti njenega moža Viljema II., mejnega grofa Savinjske marke (1016), in njenih dveh sinov je leta 1043 na Krki (na avstrijskem Koroškem, nemško Gurk) ustanovila samostan benediktink in tam dala zgraditi mogočno stolnico, ki stoji še danes. Nekaj let po njeni smrti je bil samostan ukinjen, na njegovem mestu pa ustanovljena Krška škofija.

Sveto Emo je razglasil za blaženo papež Honorij IV. dne 21. novembra 1287; za svetnico jo je razglasil 5. januarja 1938 papež Pij XI.. Dne 25. junija 1988 je 1papež Janez Pavel II. obiskal krško stolnico in molil v kripti na grobu svete Eme. Ta prvi papeški obisk v koroški zgodovini je bil povezan tudi s tradicionalnim Srečanjem treh dežel, ko je na Krko poromalo veliko Slovencev iz domovine in zamejstva. Tako se je še bolj pokazalo, da svete Eme ne častijo le koroški in avstrijski Nemci, ampak tudi Slovenci na Koroškem ter v drugem zamejstvu in v matični domovini, kakor tudi narodi po sosednjih deželah. Njen god se obhaja 27. junija. Je zavetnica Krške škofije (ki ima zdaj sedež v Celovcu) in avstrijske zvezne dežele Koroške.

Sveta Ema je bila patronka gradnje cerkve svetega Ruperta v Šentrupertu, zato so jo upodobili na sklepniku, skupaj z njenim možem.

Ema ali Hema je izhajala iz rodbine grofov Krških, katerih prednik je omenjen ze leta 898. Rodila se je okoli leta 973, in je odrašcala na dvoru svetniških vladarjev, cesarja Henrika II. Svetega in njegove soproge Kunigunde. Imen njenih staršev ne poznamo, znano pa je ime njene stare matere, grofice Ime.

Ko je Ema odrasla, jo je vzel v zakon plemeniti Viljem, krajnik v Savinjski krajini. V tem zakonu sta se rodila sinova Hartvik in Viljem. Imela pa je tudi vsaj eno hcer, katere ime nam ni znano. Od te hcere je izhajala rodbina grofov v Vovbrah (Heunburg), kasneje grofov Celjskih.

Statue of St. Emma, ca. 1470 located in the St. Walburga Parish Church in Görschitz (Krcica) Valley, in Carinthia.

Leta 1016 je Emi umrl soprog. Okoli 1035 pa je izgubila še sinova, ki sta bila umorjena. Ostala je vdova z velikim premozenjem, po svoji kot tudi po mozevi rodbini. Toda vso svojo posest je namenila novim faram in samostanom. Leta 1043 je na Krki ustanovila samostan benediktink, kjer je dala zgraditi mogocno stolnico, ki jo obcudujemo še danes. V samostan je vstopila tudi sama († 1045). Nekaj let po njeni smrti je bil samostan ukinjen, in na njegovem mestu ustanovljena Krška škofija, prednica današnje celovške.


Posvecena ji je cerkev na Junski gori na Koroškem, nadalje cerkev na gori Sv. Eme nad Sotlo (Sp. Štajersko), in cerkev blizu kraja Edelschrott pri Voitsbergu (Zg. Štajersko). Njen god je 27. junija.


  

St. Emma of Krka (Gurk)


the saintly countess of Carantania

St. Emma's portrait, in which she appears in the costume of a Slovenian lady, as it was fashionable in Lower Styria in the 16th century.

Dr. Jožko Šavli

http://www.skofija-sobota.si/slo/novica.php?id_novice=909

view all

Sv. Ema ( Hema ) Krška redovnica, Karantanska svetnica grofica Wichbuga's Timeline