Is your surname Lindfors?

Research the Lindfors family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Elsa Viveca Lindfors

Swedish: Elsa Viveca Torstensdotter Lindfors
Also Known As: "Viveka Lindfors"
Birthdate:
Birthplace: Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
Death: October 25, 1995 (74)
Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
Place of Burial: Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
Immediate Family:

Daughter of Axel Torsten Lindfors and Karin Emilia Therese Lindfors
Ex-wife of Harry Hasso; Folke Rogard; Donald Siegel and George / György Tabori
Ex-partner of Olof Georg Rydeberg
Mother of Private; Private and Kristoffer Tabori
Sister of Anders Otto Bjarne Torstensson Lindfors

Managed by: Private User
Last Updated:
view all 21

Immediate Family

About Viveca Lindfors

http://sv.wikipedia.org/wiki/Viveca_Lindfors

Viveca Lindfors - här är hennes förfäder

Skådespelerskan Viveca Lindfors blev känd för hela svenska folket. Men att hon hade rötter i Helsingborg och Landskrona hade hon nog ingen aning om.

Bildmaterial

Viveca Lindfors blev känd för hela svenska folket.

Viveca Lindfors var en stor stjärna i USA och Sverige.

Viveca Lindfors och Ronald Reagan från filmen Night unto Night 1949. SCANPIX

Viveca Lindfors var på sin tid en stor stjärna i Hollywood, New York och Sverige. Ja, en av de största vi haft. Men allt slutade där det började - i Uppsala. Där föddes hon den 29/12 1920. Och där dog hon den 25/10 1995.

Vi berättar i dag om hennes förfäder.

Hon kom från en respekterad familj med borgerligt förflutet. Här finns många personer ur den högre medelklassen, stundtals ren överklass. Bland de adliga namnen finns von Porat, Lagerbielke, Bråkenhielm, von Hedenberg och af Rabbe. Några fattiga torpare eller bönder syns inte till i kyrkböckerna.

Viveca var dotter till officeren och bokförläggaren Torsten Lindfors (1884-1960) och Karin (f. Dymling, 1895-1971).

Åtminstone sju generationer bakåt i tiden är kända och vi botaniserar då i 1600-talet. Tar vi hjälp av adelsfolket har vi helt plötsligt 13 generationer och är då ungefär 500 år tillbaka i tiden.

Men för att ta det från början: Vivecas far, farfar och farfars far var alla födda i Lund. Hennes farfar Axel Otto Lindfors (1852-1909) var berömd professor vid Uppsala universitet, farfars far Johan Otto Lindfors (1817-1893) var kontraktsprost i Reslöv och farfars farfar Anders Otto Lindfors (1781-1841) var kyrkoherde i Lund. Han var född i Näsby och var även professor i historia vid Lunds universitet samt universitetsrektor.

Viveca Lindfors växte visserligen upp i Uppsala och Stockholm - men hennes förfäder huserade på många olika platser i Sverige.

Hon hade rötter i Skåne, Småland, Blekinge, Halland - men även Norrland. Flera anor är från Stockholm och Göteborg. Det finns även härstamning från Finland och Tyskland.

Men det är oklart om Viveca Lindfors kände till sina rötter i nordvästra Skåne.

Hennes förfäder hade varit verksamma i Helsingborg och Landskrona under så lång tid som fem generationer. Det handlar om familjen Tauson, som dessutom i olika släktled härstammade från många skånska prästsläkter (Brock, Corvin, Meisner, Leche, Trägård med flera).

Så här ser det ut - släktled för släktled bakåt i tiden:

Kristina Katarina Tauson, Vivecas farmors mormor, var född i Helsingborg 1791. Hon dog 1870 i Karlshamn där hon var gift med grosshandlaren Ernst Fredrik Meyer.

Anders Tauson (1761-1828), farmors mormors far, var även han född i Helsingborg. Han var tullförvaltare i Karlshamn.

Johan Tauson var född 1732 i V. Alstad (Trelleborg). Han var stadskassör, rådman och vice borgmästare i Helsingborg där han dog 1812.

Petrus Tauson föddes 1688 i Landskrona och dog 1760 i V. Alstad där han var häradsprost. Han var gift med Brita Stina Carneij (1698-1789) som avled i Helsingborg. Hon var dotter till tullinspektören i Lund Johan Carneij (1657-1698), som var från Norrköping. I Lunds stifts herdaminne över kyrkoherdar i Lunds stift berättas att Petrus Tauson skött sitt ämbete med ”omsorg, nit och redbarhet”. Men även att han ”var en from och hederlig man, men på slutet blev han ganska svag och förlorade så alldeles minnet, att han kom ingenting ihåg och kände intet sina bästa vänner.”

Jonas Tauson (1655-1711), farmors mormors farfars farfar, till Victoria Lindfors, var rådman och vinhandlare i Landskorna. Han var född i Mesinge, Danmark och gift med Gya Persdotter Rhode.

Viveca Lindfors har släktband med flera kända personer, bland annat Greta Garbo (1905-1990), August Strindberg (1849-1912), Ingmar Bergman, Zarah Leander, Bengt Westerberg och professor Olof Rudbeck (1630-1702).

Viveca Lindfors och Greta Garbos gemensamma anfader är smålänningen Halsten Bagge, som dog 1555. Han var krigsöverste och hövidsman från Berga i Högsby församling, Kalmar län.

August Strindbergs farfars far komminister Henrik Strindberg (1708-1767) var Viveca Lindfors farfars farmors morfar.

Släktskapet till mästerregissören Ingmar Bergman (f. 1918) går via en borgmästare i Norrköping: Måns Svensson (död 1636).

Värmländskt påbrå via bland annat landsbokhållaren i Närke och Värmland Arvid Persson Roman (1587-1655) ger släktskap med sångerskan och skådespelerskan Zarah Leander (1907-1981).

Via läkaren Anders Bure (som levde på 1600-talet) finns gemensamma anor med förre folkpartiledaren Bengt Westerberg.

En gren leder även till en landshövding i Norrbotten: Karl August von Hedenberg (1784-1849), Viveca Lindfors mormors morfar.

Släktskapet till naturvetaren Olof Rudbeck går via korpral Elias von Porat (1720-1768). Han bodde i Alseda (öster om Vetlanda). Elias von Porat (den äldre, 1674-1720) var överstelöjtnant vid änkedrottningens livregemente till fot.

Enligt Viveca Lindfors memoarbok Viveka… Viveca (som utkom 1978) var hennes farmor Gerda von Porat (1858-1942) liten, spänstig, okänslig, nyfiken - och så talade hon flytande franska.

Från släkten von Porat härstammar bland annat även bröderna Sören och Staffan Sommelius, delägare i Helsingborgs Dagblad.

Viveca Lindfors eget liv blev mins sagt dramatiskt: hon var gift och skild fyra gånger, dock aldrig med ungdomskärleken Georg Rydeberg, som hon bland annat spelade mot i den svenska filmen ”Tänk om jag gifter mig med prästen”.

Hon kom till Hollywood och Warner Brothers 1946. Det blev totalt 73 biofilmer, men hon spelade även teater på Broadway i New York och var med i flera tv-pjäser. De sista åren återkom hon till Sverige.

Just innan hon dog hade hon två stora projekt på gång - med två ”favoritsläktingar” inblandade. Det ena var att sätta upp en pjäs av August Strindberg. Den andra visionen var att få gestalta en åldrad men insiktsfull Greta Garbo på scenen. Ingen av drömmarna hann förverkligas.

Håkan Skogsjö och Bo Lindwall har presenterat Viveca Lindfors antavla i nättidningen Rötter.

view all 14

Viveca Lindfors's Timeline

1920
December 29, 1920
Uppsala, Uppsala County, Uppland, Sweden
1952
August 4, 1952
Malibu, Los Angeles County, California, United States