Walborg Eriksdotter Innama

Is your surname Innama?

Research the Innama family

Walborg Eriksdotter Innama's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Walborg Eriksdotter Innama

Finnish: Valpuri Erikintytär Innamaa
Birthdate:
Death: circa 1602
Turku?
Immediate Family:

Daughter of Erik Innamaa
Wife of Henrik Hannunpoika Innama; Pietari Ingevaldsson; Olavi Kaarlenpoika and Luukas Laurinpoika
Mother of Brita Innama and NN Henricsdotter Innamaa

Occupation: Merchant, turkulainen kauppias
Managed by: Juha Toivanen
Last Updated:

About Walborg Eriksdotter Innama

Valpuri Innamaa oli turkulainen varakas kauppias 1500-luvun lopulla. Innamaan suku alkaa esiintyä asiakirjoissa 1500-luvun puolivälissä. Henrik Hannunpoika Innamaa mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1549. Hän toimi mm. kaupungin raadissa sekä oli mukana Juhana-herttuan kosiomatkalla Puolassa. Juhanan ystäväjoukkoon kuuluneena Henrik Innamaan ura katkesi vuonna 1563, jolloin Juhana vangittiin. Mahdollista on, että hän menetti tuossa yhteydessä myös henkensä.

Henrik Innamaan leski, Valpuri Eerikintytär, alkoi johtaa tarmokkaasti miehensä kauppahuonetta. Innamaan suku ei ollut uuden kuninkaan suosiossa ja kauppahuone ryöstettiin sekä Innamaan alus takavarikoitiin Danzigissa vuonna 1563. Valpuri Innamaa kääntyi kirjeitse kuningas Eerikin puoleen ja teki valituksen ryöstetystä omaisuudestaan. Hänelle aukeni paremmat mahdollisuudet, kun Eerik syrjäytettiin ja Juhana nousi uudestaan valtaistuimelle. Valpuri Innamaa sai kuitenkin omaisuutensa takaisin vasta lukuisten valitusten ja Tukholman raastuvanoikeudessa tapahtuneiden oikeuskäsittelyjen jälkeen vuonna 1582. Valpuri jatkoi kuitenkin taistelua oikeuksistaan vielä tämänkin jälkeen. Valpuri rouva oli niin sitkeä valituksissaan, että ajan mittaan Tukholman raastuvanoikeuden jäsenet alkoivat hermostua häneen. Eräänkin oikeusjutun jälkeen Valpuri ei ollut tyytyväinen ja väitti, että "nämä hyvät herrat kuten Turunkin herrat" tekivät hänelle vääryyttä. Tällöin "hyvät herrat osoittivat hänelle ovea, ja he tekivät ison ristinmerkin hänen lähdettyään, ja rukoilivat Jumalaa ettei hän koskaan palaisi".

Velkomisjuttujensa ohella Valpurilla riitti kuitenkin aikaa harjoittaa laajaa ja tuotteliasta liiketoimintaa. Hänen aluksensa liikennöivät Tukholmaan ja Itämeren satamiin. Valpuri itse osallistui oman maakunnan markkinoille. Liikenevät rahat hän sijoitti maaomaisuuteen Turun seudulla. Valpuri toimi armeijan hankkijana, hän oli mukana varustamassa joukkoja 1580-luvulla, mutta kykeni auttamaan kuningasta myös käteisvaroin. Vuonna 1569 antamansa lainansa vakuudeksi hän sai pantiksi Raunistulan kylän Kastun ja Lonttisen talot. Korvaukseksi kruunun veloista Valpuri sai vuonna 1590 oikeuden periä neljän vuoden ajan kaikkiaan 15 maatilan vuosiverot. Myöhemmin veronkanto-oikeutta vielä jatkettiin. Valpuri Innamaa oli 1580-90-luvuilla Turun suurin laivanvarustaja, hänellä oli rahtiliikenteessä ainakin neljä laivaa, joista suurin oli 60 lästin vetoinen.

Valpuri Innamaa asui ajoittain Kakskerran Kollin talossa, jonka omistusoikeuden hän oli hankkinut itselleen. Valpurin perilliset omistivat Kollin vuoteen 1629 asti.

Lempäälän Kuokkalan kylän Pylsyn talo tunnetaan Valpurin omistuksen myötä edelleen nimellä Innamaa.

Innamaan kaupunkitalo, joka oli tiettävästi tiilestä rakennettu, sijaitsi Aninkaisten korttelissa lähellä siltaa eli nykyisen kaupunginkirjaston edessä.

Valpuri Innamaa oli kaikkiaan neljästi avioliitossa. Hänen toisena aviomiehenään mainitaan vuonna 1567 Pietari Ingvaldinpoika. Valpuri jäi nopeasti leskeksi ja avioitui kolmannen kerran vuonna 1572 porvari Olavi Kaarlenpojan kanssa. Tämäkin avioliitto jää lyhyeksi, Olavi katoaa asiakirjoista v. 1578. Neljännen avioliittonsa Valpuri solmi talvella 1591/92 Luukas Laurinpojan kanssa. Kaikki Valpurin myöhemmät aviomiehet ovat liiketoimissa olleet taka-alalla, Valpuri oli se joka asioista määräsi. Valpuri Innamaa kuoli n. vuonna 1602. https://web.archive.org/web/20060302045705/http://www05.turku.fi/mu...