Is your surname Nilsson?

Connect to 168,229 Nilsson profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Algot Wilhelm Kåge (Nilsson)

Birthdate:
Birthplace: Jakobs församling, Stockholms län
Death: November 25, 1960 (71)
Sofia församling (AB-län), Stockholms län
Immediate Family:

Son of Nils Jönsson Nilsson and Kristina Nilsson
Husband of Jenny Hasselquist and Gabriella Kåge
Ex-husband of Ingeborg Lilly Arma / Lilian Vilhelmina Kåge
Brother of August Nilsson; Augusta Matilda Hägg; Ivar Kåge; Gösta Martin Nilsson Kåge; Georg Vilhelm Nilsson and 3 others

Occupation: Konstnär, Grafiker, Keramiker, Konstnär
Managed by: Tommy Bengt Erik Thuvesson
Last Updated:

About Wilhelm Kåge

Wilhelm KågeFrån Wikipedia

Wilhelm Kåge (t.v.) och Stig Lindberg på Gustavsberg, ca 1938Algot Wilhelm Kåge, född (Nilsson), 6 mars 1889, död 25 november 1960, var en svensk konstnär, målare och keramiker.

Liljeblå PyroWilhelm Kåge lärde sig dekorationsmålning på Tekniska skolan (sedermera Konstfack) i Stockholm men hoppade av. Han kom in på Konsthögskolan Valand i Göteborg. Under tiden 1914 till 1917 blev han känt för sina färgstarka affischer till teater och utställningar. Han har bl.a. producerat ett trettiotal affischer, och var en av de första i Sverige att använda affisch som kommunikationsmedel.

Efter en uppmärksammad utställning av sina arbeten på Hemutställningen 1917 på Liljevalchs konsthall i Stockholm engagerades han av porslinsfabriken i Gustavsberg. Hans uppdrag var att sätta en konstnärlig prägel på företages bruksföremål, helt i stil med Svenska Slöjdföreningens (numera Svensk Form) slogan "vackrare vardagsvara". Till Hemutställningen formgav han bland annat affischen och vardagsservisen Liljeblå. Namnet Liljeblå var en kombination av "Liljevalch" och "blå".

Kåge experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser däribland vardagsporslinet Pyro, ett ugnssäkert porslin, från 1930-talet, som fortfarande finns i en del svenska hem. Ett annat var Guldstjärnan som tillverkades från 1923 till 1960. Han framställde även konstgods i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med grön kopparglasyr och silverdekor. 1928 deltog han tillsammans med flera andra svenska konstnärer i utsmyckningen av fartyget M/S Kungsholm.

Wilhelm Kåge initierade konstverkstaden Gustavsbergs Studio, där han tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklade förslag till nya serier och skapade framför allt konstgods. Från 1917 var han konstnärlig ledare på Gustavsberg tills han 1948 avlöstes av Stig Lindberg.

Källor  [redigera]Bonniers lexikon (1996), del 11, s. 75


http://www.nad.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=11915

view all

Wilhelm Kåge's Timeline

1889
March 6, 1889
Jakobs församling, Stockholms län
1960
November 25, 1960
Age 71
Sofia församling (AB-län), Stockholms län
????