dr.iur. Albert Ognjan Štriga pl.Čunovečki

public profile

Is your surname Štriga pl.Čunovečki?

Research the Štriga pl.Čunovečki family

dr.iur. Albert Ognjan Štriga pl.Čunovečki's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

dr.iur. Albert Ognjan Štriga pl.Čunovečki

Birthdate:
Birthplace: (now Ulica Franje Račkoga), Križevci, Općina Križevci, Koprivnica-Križevci County, Croatia
Death: March 07, 1897 (75)
Zagreb, Croatia (stroke)
Place of Burial: Zagreb, Croatia
Immediate Family:

Son of Ivan Nepomuk Štriga Čunovečki and Cecilija Štriga pl. Raizner
Husband of Julija Štriga (Videcov)
Brother of Eduard Štriga, pl. Čunovečki

Managed by: Ozren Čulić Viskota Žava
Last Updated:

About dr.iur. Albert Ognjan Štriga pl.Čunovečki

Alberto Ognjan Štriga (Križevci, 30. travnja 1821. – Zagreb, 7. ožujka 1897.)

opera.hr/images/articles/Alberto_Ognjan_Striga2.jpg Obrena na praizvedbi opere Ljubav i zloba pjevao je diplomirani pravnik, bariton Alberto Ognjan Štriga Čunovečki, sin suca Ivana Nepomuka i Cecilije rođ. pl. Raizner. Rođen je 30. travnja 1821. u Križevcima. Stanko Vraz pisao je u Danici Ilirskoj u br. 14. 1846.: „Poslĕ nje (Sidonie, op. a.) zaslužuje da bude s pohvalom i iskrenom zahvalnostju napomenjen blagorodni gosp. Alberto Štriga. […] Njegov bariton jest osobito u višjih zvucih od neobične jakosti i ljubkosti, a on ga umie mnogom vĕštinom upotrĕbljavati. Intonacia mu je za čudo čista, a izgovor tako razgovetan, da možeš razumĕti svaku slĕdnu slovku, koju pĕva; dve zaisto hvale vrĕdne vlastitosti pĕvanja, koje često, i glasovitim pĕvačem manjkaju.”

Sve svoje znanje i silnu energiju Štriga je usmjerio u promicanje glazbe i organizaciju glazbenih priredaba Ilirskog pokreta. Javno je izvodio ilirske budnice i davorije i bio glavni poticatelj koji je uspio nagovoriti Vatroslava Lisinskog da sklada prvu hrvatsku operu. Imao je lijep bariton i nakon što se godine 1852. vjenčao Slovenkom Julijom Videcovom, koja je i sama bila pjevačica, otišao je s njom na školovanje u Beč. Tamo je učio pjevanje kod Mattea Salvija (1816-1887), skladatelja iz Bergama, koji je od 1861. do 1867. vodio bečku Dvorsku operu.

opera.hr/images/articles/Ljubav_i_zloba1.jpg

Godine 1853. Štriga je pjevao u Pragu i Brnu u Luciji di Lammermoor i Ernaniju. Godine 1858. pjevao je u Rusiji po salonima pjesme Livadića, Lisinskog i Ferde Rusana, a imao je zadovoljstvo da ga tamo sluša skladatelj Aleksandar Dargomižski (1813-1869). Sa suprugom je bio sudionik prve izvedbe Verdijeve opere u novoutemeljenoj Hrvatskoj operi 14. veljače 1871. - Trovatora (pod tim se imenom izvodio Trubadur). Ne nalazimo podatak da bi nakon u tada dvaput izvedenom Trubaduru ikada poslije nastupio u operi.

Štriga je umro u Zagrebu 7. ožujka 1897., sedam mjeseci prije praizvedbe opere Porin svojega velikog prijatelja Lisinskog za koju se toliko zauzimao.

view all

dr.iur. Albert Ognjan Štriga pl.Čunovečki's Timeline

1821
April 30, 1821
Križevci, Općina Križevci, Koprivnica-Križevci County, Croatia
1897
March 7, 1897
Age 75
Zagreb, Croatia
March 9, 1897
Age 75
Zagreb, Croatia