heer Henrick van Stakenborch, ridder

Is your surname van Stakenborch?

Connect to 60 van Stakenborch profiles on Geni

heer Henrick van Stakenborch, ridder's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

heer Henrick van Stakenborch, ridder

Also Known As: "Hendrikus Stakenborgh", "Hendrik van Stakenborch", "Henricus de Stakenborgh"
Birthdate:
Death: June 30, 1359
Immediate Family:

Son of N.N. van Stakenborch and Mechtild
Father of Johannes heer Henricks van Stakenborch alias de Monick; Henrick heer Henricks van Stakenborch alias de Monick and Willem heer Henricks van Stakenborch alias de Monick
Brother of Matheus van Boeschot; Reijnder van Stakenborch; Willem van Stakenborch, ridder; heer Arnold van Stakenborch; Jan van Stakenborch and 2 others

Occupation: Rooms katholiek priester
Managed by: Private User
Last Updated:

Over heer Henrick van Stakenborch, ridder (Nederlands)

Henrick van Stakenborch was kanunnik van Floreffe, meester van Postel en pastoor van Oerle. Volgens de annalen van Floreffe was hij ridder, ging hij naar het Heilige Land en trad hij bij terugkomst in in de Orde der Norbertijnen. Hij was eerst kanunnik te Floreffe, ging vervolgens daarna naar Postel waar hij waarschijnlijk eerst vicaris was en in 1351 meester werd. Toen zijn verwanten een proces aanspanden tegen de Abdij van Postel moest hij terugtreden als meester en werd hij pastoor van Oerle, waar hij in 1359 overleed. Zijn overlijdensdatum (30 juni 1359) wordt gegeven in het necrologium van Floreffe (bron: Mr. C.H. Hanegraaff. "Hanegraaff. Genealogie en historische gegevens", Palma de Mallorca, 1977, pag. 142-144). Hij was nog minderjarig op 6 december 1325, toen zijn moeder Mechtild werd vermeld met haar minderjarige zonen Henrick en Reijnder (bron: Hans Vogels, "Het graafschap Rode, de priorij van Hooidonk en de Van Herlaars. Onderbelichte aspecten uit het 12e- tot 14e-eeuwse Nuenen (deel 2)", De Drijehornickels, maart 2003, pag. 20-32 (Willem Nabuurs, 11 oktober 2019)

15 september 1308: Theobald (van Bar), bisschop van Luik, oorkondt dat Margareta van Boisschot, vrouwe van Asten en Escharen, haar zonen Hendrik, Willem en Matthijs van Stakenburg, heer Willem van Deurne met zijn vrouw Beatrix en heer Daniel van Beveren met zijn vrouw Aleidis, de afstand van het patronaatsrecht van de kerk avn Asten en Lierop, gedaan door heer Willem, echtgenoot van Margareta, aan de abdij Floreffe goedkeuren (bron: Dr. H.P.H. Camps. Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312. Deel I. De Meierij van ’s-Hertogenbosch (met de heerlijkheid Gemert). Eerste stuk (690-1294). Rijks Geschiedkundige Publicaties uitgegeven in opdracht van de minister van Onderwijs en Wetenschappen onder toezicht van de rijkscommissie voor vaderlandse geschiedenis. Martinus Nijhoff, ’s-Gravenhage, 1979, nr. 767, pag. 917-920; vervalsing, namen zijn deels gefingeerd, al hebben de broers Hendrik, Willem en Matheus van Stakenborch wel geleefd maar dan ca. 30 jaar later dan in deze akte vermeld)

1311: Hendrik van Stakenborg, ridder, schenkt aan het klooster Postel de wederhelft van de tienden van Someren, de wederhelft van 4 hoeven aldaar en het gemaal van Lierop (bron: Dr. H.P.H. Camps. Oorkondenboek van Noord-Brabant tot 1312. Deel I. De Meierij van ’s-Hertogenbosch (met de heerlijkheid Gemert). Eerste stuk (690-1294). Rijks Geschiedkundige Publicaties uitgegeven in opdracht van de minister van Onderwijs en Wetenschappen onder toezicht van de rijkscommissie voor vaderlandse geschiedenis. Martinus Nijhoff, ’s-Gravenhage, 1979, nr. 863, pag. 1052-1055; vervalsing, heeft mogelijk zelfs nooit echt bestaan; voor argumentatie zie Oorkondenboek van Noord-Brabant)

6 december 1325: Mechtild van Stakenborch treedt op met haar minderjarige zonen Henrick en Reijnder (bron: Urkunden- Quellenbuch zur Geschichte der Alt-luxemburgischen Territorien bis zur Burgundischen Zeit, Band VIII, 1951, nr. 237; op citaat Hans Vogels, "Het graafschap Rode, de priorij van Hooidonk en de Van Herlaars. Onderbelichte aspecten uit het 12e- tot 14e-eeuwse Nuenen (deel 2)", De Drijehornickels, maart 2003, pag. 31)

8 februari 1368: Johannes natuurlijke zoon van wijlen heer Henricus de Stakenborgh, meester van Postel, koopt 2 mud rogge uit alle goederen van Willem Ysebouts van Asten en zijn twee zonen Theodericus en Willem Lyscap (bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Schepenprotocol 's-Hertogenbosch, inv. nr. 1175, fol. 20; op citaat Mr. C.H. Hanegraaff. "Hanegraaff. Genealogie en historische gegevens", Palma de Mallorca, 1977, pag. 144)

23 april 1373: Henricus natuurlijke zoon van wijlen heer Henricus de Stakenborgh, meester van Postel, betreffende een pacht uit goederen (bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Schepenprotocol 's-Hertogenbosch, inv. nr. 1175, fol. 291; op citaat Mr. C.H. Hanegraaff. "Hanegraaff. Genealogie en historische gegevens", Palma de Mallorca, 1977, pag. 144)

25 februari 1402: Willem van Boescot bezat Ter Culen en zijn broer Hendrik van Stakenborgh verkrijgt dit en voorts alle goederen die Willem verkregen had van Jacobus, zoon van wijlen Gerardus van Vladeracken. Willelmus natuurlijke zoon van wijlen heer Henricus Stakenborgh, meester van Postel, koopt van Hendrikus Stakenborgh van Boescot de beemden aan de Aa par. Someren, die destijds ook toebehoorden aan Willem van Boescot. Ook vermeld wordt Johannes de Monick, natuurlijke zoon van heer Hendrikus de Stakenborgh. Willem van Boescot belooft zijn broer Hendrik Stakenborgh - verder onleesbaar (bron: Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Schepenprotocol 's-Hertogenbosch, inv. nr. 1182, fol. 374; op citaat Mr. C.H. Hanegraaff. "Hanegraaff. Genealogie en historische gegevens", Palma de Mallorca, 1977, pag. 137, 144)



Hendrik de Roover van Stakenborch heeft nooit bestaan. Zie voor verdere argumentatie onder meer Hans Vogels, "Het graafschap Rode, de priorij van Hooidonk en de Van Herlaars. Onderbelichte aspecten uit het 12e- tot 14e-eeuwse Nuenen (deel 2). De Stakenborchs in Nuenen en omgeving", De Drijehornickels, maart 2003, pag. 20-32 (Willem Nabuurs, 12 oktober 2019)