Willem van Duivenvoorde, heer van Oosterhout

public profile

Is your surname van Breda, Bergen op Zoom en Boutershem?

Research the van Breda, Bergen op Zoom en Boutershem family

Willem van Duivenvoorde, heer van Oosterhout's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Willem 'Snickerieme' Van Oosterhout van Duivenvoorde (van Breda, Bergen op Zoom en Boutershem)

Also Known As: "Willem van Duvoorde", "Willem Snickerieme", "van Duivenvoorde", "Willem van Boutershem van Wassenaer", "Heer van Duivenvoorde"
Birthdate:
Birthplace: Haarlem, Haarlem, North Holland, Netherlands
Death: August 12, 1353 (58-67)
Boutersem, Flemish Brabant, Flanders, Belgium
Place of Burial: Brussel, Brussel, België
Immediate Family:

Son of Filips III van Duivenvoorde, Heer van Polanen and Elisabeth van Vianen
Husband of Trude van de Poele and Heylwig Beusichem van Vianen
Ex-partner of Aleijt Oemcens
Father of Willem Van Oosterhout van Duivenvoorde Dongen; Amalberga van Duivenvoorde, vrouwe van Boutersem; Elisabeth van Duivenvoorde, vrouwe van Oosterhout; Bertha van Duivenvoorde, vrouwe van Boutershem; Elsebeen Van Oosterhout van Duivenvoorde and 6 others
Brother of Jan I van Polanen

Occupation: Kamerling van Graaf Willem III
Managed by: Keith van der Wal
Last Updated:

About Willem van Duivenvoorde, heer van Oosterhout

Wikipedia-bijdragers, 'Willem van Duivenvoorde', Wikipedia, de vrije encyclopedie, 20 januari 2011, 14:14 (UTC), <http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Willem_van_Duivenvoorde&o...> [accessed 20 januari 2011]

Willem van Duivenvoorde (ook van Duvenvoorde en van Duvoorde), bijgenaamd Willem Snickerieme (?, 1290 - kasteel Boutershem nabij Mechelen, 12 augustus 1353) was kamerling en schatbewaarder van graaf Willem III van Holland. Hij was een bastaardzoon van Philips III van Duivenvoorde en een halfbroer van Jan I van Polanen.

Willem wist tijdens zijn leven een enorm vermogen op te bouwen, niet alleen door leningen aan koningen en aan de keizer, maar ook door een modern centraal beheer over zijn bezittingen. In 1328 werd hij door goede contacten tot ridder geslagen door hertog Jan III van Brabant. Willem werd in 1329 door keizer Lodewijk IV gelegitimeerd.

Hij stichtte het kartuizerklooster van Geertruidenberg en een clarissenklooster te Brussel, waar hij is begraven.

[bewerken] Bezittingen

In 1313 beleend met enige hoeven onder Nootdorp.
In 1320 beleend met de ambachten Dubbelmonde en Almonde.
Verwierf het schoutambacht van Geertruidenberg, met de opbrengst der boeten. Hij ommuurde deze plaats en bouwde er een kasteel.
Verwierf in 1320 het goed Strijen met de gelijknamige mogelijk aan het eind van dertiende door de heren van Strijen ZH gebouwde burcht.
In 1325 heer van Oosterhout.
Door zijn huwelijk met Heylwich (1327) kreeg hij de burcht en heerlijkheid van Vianen in zijn bezit. In 1336 schonk Willem Vianen stadsrechten.
In de ambachtsheerlijkheid Meerdervoort stichtte hij het kasteel Develstein.
In de buurt van Almonde en Dubbelmonde verkreeg hij nog: Twintighoeven en andere plaatsen in de Langestraat (1328), Monsterkerk en Standhazen (1330), Strevelshoek (1345).
Werd in 1339 heer van Breda.

[bewerken] Erfenis

Omdat Willem uit zijn huwelijk met Heylwich van Vianen (overleden in 1351) geen wettige erfgenamen had (hij had wel minstens 12 bastaardkinderen) kwam de erfenis terecht bij de zoon van zijn halfbroer, dus zijn neef, Jan II van Polanen. Door vererving gingen deze bezittingen over op de zoon van Jan II, Jan III van Polanen]. De enige dochter van Jan III, Johanna van Polanen, trouwde met graaf Engelbrecht I van Nassau. Door dit huwelijk kwamen de Nassaus in het bezit van de Baronie van Breda en werden zij vooraanstaande edelen in het hertogdom Brabant. Dit legde de basis voor hun rol in de Nederlandse geschiedenis. In de titels van koningin Beatrix is de erfenis van Willem nog zichtbaar, zo is zij onder andere barones van Breda.

[bewerken] Externe link

Willem van Duivenvoorde op de Website van Wassenaer


Alias Willem Van Duvenvoorde.


  • coolen-online.... ;
  • M : Willem 'Snickerieme' Van Duivenvoorde, Geboren/Born Ongev/About 1290 in Haarlem {NH,NL}, Gest./Died 12 AUG 1353 in Mechelen {Antw,BE} ( Begr./Buried in Brussel {BXL,BE} ) , Heer(van Oosterhout),Ridder(FROM 1329), Zoon van / Son of : Philips III Van Duivenvoorde & NN moeder -
  • Relat(ie/ed) Ongev/About 1320

F : Aleyd Oumencs -, Geboren/Born Ongev/About 1309 in Brussel {BXL,BE}, Gest./Died Na/After 1387 ______________________________________________________

  • Kinderen/Children ; 1: Beatrix van Duivenvoorde (* ~1330 ,+ >1378 ) ______________________________________________________ M : Andere partners van de man / Other partners of the male ; Geertruy Van der Poelen (* ~1270 ) ______________________________________________________
  • Hadewig Zweersdr (Heilwich) Van Vianen (* ~1293 )